Senatul a adoptat tacit o propunere legislativă privind pensiile ocupaţionale. Cine poate contribui

Senatul a adoptat tacit, marţi, o propunere legislativă privind principiile înfiinţării schemelor de pensii ocupaţionale şi ale fondurilor de pensii ocupaţionale.
Romania TV
09 dec. 2014, 09:54
Senatul a adoptat tacit o propunere legislativă privind pensiile ocupaţionale. Cine poate contribui

„Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare principiile înfiinţării schemelor de pensii ocupaţionale şi ale fondurilor de pensii ocupaţionale, autorizarea schemelor de pensii ocupaţionale, constituirea fondului de pensii ocupaţionale prin contract de societate civilă, colectarea contribuţiilor şi investirea resurselor financiare ale fondurilor de pensii ocupaţionale şi modul de plată al pensiilor ocupaţionale”, se arată în raportul de respingere a propunerii de la Comisia pentru muncă, citat de Agerpres.

Citeşte şi: Veste bună pentru pensionari. Ce se întâmplă cu grupele I şi II

Potrivit expunerii de motive, prin crearea cadrului legislativ pentru acordarea pensiilor ocupaţionale se realizează furnizarea unei pensii adiţionale obţinute pe principiul contributivităţii, distinct şi în completarea pensiei din sistemul public.

Citeşte şi: Cum afli câţi bani ai acumulat în fondul de pensie privată

„Acest sistem este bazat pe contribuţii definite şi este structurat pe conturi individuale. Totodată, prin crearea lui se asigură stimularea şi cultivarea spiritului de economisire pentru bătrâneţe pe baza constituirii şi investirii unei contribuţii noi pentru pensia ocupaţională. Un asemenea sistem contribuie la realizarea pe termen lung a sustenabilităţii financiare a sistemului public de pensii prin scăderea presiunii exercitată asupra acestuia. De asemenea, se asigură un aport de capital pe piaţa internă, cu efecte pozitive asupra creşterii economice”, se arată în expunerea de motive.

Propunerea legislativă privind pensiile ocupaţionale a fost iniţiată de mai mulţi deputaţi PDL, iar Senatul este prima cameră sesizată.

Deputatul Claudia Boghicevici, fost ministru al Muncii, a declarat că proiectul stabileşte că acest fond de pensii trebuie să se bazeze pe principiul contributivităţii şi pe conturi individuale, pentru a încerca să reducă presiunea de pe Pilonul I.

Potrivit propunerii legislative, angajatorul, singur sau prin asociere cu alţi angajatori, dar cu consultarea reprezentanţilor angajaţilor, vor putea propune o schemă de pensii ocupaţionale. Angajatorii vor putea contribui însă doar dacă nu înregistrează obligaţii bugetare neachitate la sfârşitul anului. Proiectul de act normativ mai prevede că schema de pensii negociată trebuie să conţină cel puţin cuantumul şi periodicitatea contribuţiilor, modul de împărţire a acestora între angajat şi angajator, precum şi regulile de investire a activelor şi de împărţire a rezultatelor.

Potrivit documentului, încadrarea în muncă a unei persoane nu va putea fi condiţionată de participarea sau continuarea participării la o schemă de pensii ocupaţionale şi nici nu se vor putea face reţineri din salariu în acest scop fără acordul scris al persoanei respective.

În ce priveşte contribuţia la acest tip de pensii, propunerea legislativă prevede că dreptul de proprietate asupra contribuţiilor cu care angajatorul participă în numele salariatului, precum şi rezultatele investirii acestor contribuţii revin angajatului după cel puţin doi ani de la aderarea la fondul de pensii. Contribuţiile pentru acest fond de pensii vor fi virate de către angajator, odată cu contribuţiile de asigurări sociale obligatorii, iar această contribuţie va putea fi de până de 15 la sută din câştigul salarial brut lunar sau din venitul acestuia. De asemenea, contribuţia va putea fi împărţită între angajat şi angajator. Participanţii la acest fond de pensii vor putea în orice moment să modifice, să suspende sau să înceteze contribuţiile, înştiinţând în scris administratorul şi angajatorul cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de data suspendării. În cazul în care devine incapabil să presteze o muncă din cauza unei invalidităţi, angajatul va avea dreptul să folosească activul personal în conformitate cu normele adoptate de autoritate, iar în cazul decesului înainte de pensionare, activele personale evaluate la acea dată se distribuie beneficiarilor, conform actului de succesiune şi normelor autorităţii.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Colosul din România care renaște. A fost uitat după Revoluție, dar totul se schimbă. Apar și locuri de muncă
Capital.ro
Avocata lui Călin Georgescu aruncă bomba. Decizie pentru candidatul la prezidențiale: Vorbim despre lovitura de stat
Playtech.ro
Ce diferență este între ambulanță și SMURD. E vorba de...
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Se întoarce roata. Cele 3 comisii cheie din care face parte Gigi Becali în Parlamentul României
wowbiz.ro
Radu Ille și soția lui divorțează după două decenii de căsnicie! Cei doi au depus deja actele
Spynews
Scandal de proporții la locul de joacă al lui Brigitte Pastramă! Decizia vedetei i-a revoltat pe clienți: ”M-au amenințat că mă distrug”
Spynews
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Evz.ro
Cea mai mare avalanșă din istorie. A spulberat totul în cale
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
„Doamne, Doamne!” Un șofer începător de 19 ani și-a condus mama și fratele spre moarte într-un accident de pe Drumul Morții E85. Mașina pe care o conducea a fost făcută bucăți
Cancan.ro
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Adevărul neștiut despre Călin Georgescu. S-a aflat acum: Am rămas șocat când...
StirileBZI
Scumpiri de la 1 ianuarie 2025! Pentru ce produse și servicii vom plăti mai mult
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul accidentului de pe Drumul Morții. Ce spun vecinii. Tatăl șoferului a leșinat când a aflat: "Ferească Dumnezeu! Nu trebuia"
substantial.ro
Bunuri de 24 de milioane de euro confiscate de ANABI în 2024
MediaFlux
DECIZIE FINALĂ pentru românii care plătesc FACTURI! S-au anunțat PREȚURILE pe 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă