Nu trebuie să fim experţi sau somelier pentru a deveni degustători, însă este indicat să cunoşti tehnicile degustării vinului dacă vrei să apreciezi cu adevărat băutura preferată a lui Bachus.
Citeşte şi Drumul vinului, de la amforă la sticlă. Incursiune în istoria milenară a licorii lui Bachus
Degustarea este singura modalitate de apreciere a calităţii vinului. Ne folosim văzul pentru a observa gradul de limpiditate, culoarea vinului. Vinul trebuie mirosit foarte bine. Pentru degustare ne folosim şi simţul tactil pentru a remarca temperatura, consistenţa, vârscozitatea vinului, precum şi gustul.
Pentru a degustare o serie de vinul există câteva reguli, mai ales în ordinea de servire a vinului.
Vinurile albe se servesc înaintea celor roşii, atunci când se face o degustare, vinurile roşii se servesc înaintea celor albe dulci, vinurile sec înainte celor dulci. De asemenea, vinurile uşoare se degustă înaintea celor mai aspre sau grele, pentru a nu strica savoarea vinurilor uşoare. Vinurile tinere se servesc înaintea celor vechi, iar cele răcite înaintea celor servite la temperatura camerei.
Descoperă caracteristicile care se apreciază la o degustare, în ordinea următoare.
1. Limpezimea este condiţia de bază a vinurilor şi se observă în lumină transparentă şi reflectată. Pentru a fi bun pentru consum vinul trebuie să aibă limpiditate perfectă, strălucire, iar sedimentele trebuie să lipsească cu desăvârşire.
Totuşi, un vin roşu învechit în sticle poate prezenta sedimente, însă acestea nu schimbă calitatea vinului.
2. Culoarea trebuie să corespundă tipului, soiului, sortimentului şi vârstei vinului. Culoarea băuturilor este influenţat de foarte mulţi factori, din care amintim: soiul, anul de recoltă, condiţiile de sol, gradul de maturare a strugurilor, starea de sănătate a strugurilor, mărimea producţiei, tehnologia de vinificaţie, vârsta, condiţiile de păstrare.
Citeşte şi Cum se bea vinul: Sfaturi pentru a te bucura de băutura potrivită la momentul potrivit
3. Emisia de dioxid de carbon se poate verifica prin ascultatea intensităţii pocniturii dopului sticlei la vinurile spumante sau zgomotul produs de spumegarea vinului în pahar.
4. Mirosul se foloseşte pentru a aprecia aroma, buchetul sau prezenţa unor mirosuri străine.
Mai exact, aroma reprezintă complexul de diferite mirosuri, iar buchetul este un amestec de arome complexe caracteristic vinurilor maturizate în butoaie şi învechite în sticle.
Dacă vrei să încerci un vin cu arome de ananas, citrice şi note uşoare de pere, îţi recomandăm să încerci o Tămâioasă Românească din colecţia Origini de la Budureasca. De asemenea, vinul are arome intense, proaspete cu note de flori de soc şi uşoare arome de piersici.
5. Gustul este ultima caracteristică, dar cea mai importantă caracteristică care se observă la degustarea unui vin. Se evaluează intensitatea şi calitatea gustului, armonia componentelor, catifelarea, tăria alcoolică, aciditatea, dulceaţa şi astringenţa.
Îţi recomandăm să încerci şi o Budureasca Fetească Regală, din colecţia Exuberant. Soiul de strugure Fetească Regală produce vinuri fresh cu note fine de măr verde, caisă şi piersică. Gustul fructuos, echilibrat, vioi, face experienţa gustativă de neuitat, mai ales atunci când este asociat cu preparate pe bază de peşte, pui, legume, fructe de mare sau ciuperci.