Anchetatorii desfăşoară 61 de percheziţii domiciliare la locuinţele suspecţilor, dar şi la sediile firmelor prin intermediul cărora s-au comis faptele, 23 de persoane urmând să fie conduse la audieri, conform unui comunicat DIICOT.
„În fapt, se reţine că suspecţii cercetaţi au acţionat în mod coordonat, împrumutând sume de bani importante cu o dobânda cuprinsă între 3% şi 10% mai multor persoane, unele dintre acestea administrând societăţi comerciale cunoscute la nivel local. În condiţiile în care părţile vătămate nu puteau plăti sumele împrumutate şi dobânda stabilită, suspecţii procedau la inducerea unei stări de temere victimelor, prin ameninţarea cu acte de violenţă împotriva lor sau a persoanelor apropiate”, se arată în comunicat.
Potrivit anchetatorilor, persoanele împrumutate de membrii grupului infracţional organizat erau, de regulă, administratori ai unor firme care deţin în patrimoniu bunuri imobile sau mobile ce reprezintă o garanţie pentru recuperarea sumelor de bani împrumutate şi a dobânzilor. O altă categorie de persoane împrumutate de membrii grupului infracţional erau fiii unor persoane cu potenţial financiar din judeţul Argeş, ei fiind atraşi în cercul de apropiaţi ai suspecţilor şi împrumutaţi cu sume de bani din ce în ce mai mari, pe care nu le mai puteau restitui fără ajutorul părinţilor.
„Precizăm că dobânda percepută era între 4% şi 10% lunar, în cazul sumelor de bani împrumutate pe o durată mare de timp şi peste 15% în cazul sumelor de bani împrumutate pentru perioade de timp scurte”, se mai arată în comunicat.
O a treia categorie de victime ale grupării infracţionale o reprezintă persoane care, fără a avea o situaţie financiară foarte bună, împrumutau sume mai mici de bani, pentru restituirea lor urmând să răspundă şi persoanele prin intermediul cărora aceştia au ajuns să-i cunoască pe cămătari.
Procurorii DIICOT au, până în prezent, indicii potrivit cărora membrii grupului infracţional organizat au acordat împrumuturi de peste un milion de euro.