Solicitarea procurorilor DNA de înlocuire a măsurii arestului la domiciliu cu măsura arestării preventive în cazul lui Tudor Pendiuc, primarul municipiului Piteşti, a fost motivată şi de faptul că inculpatul a vorbit de mai multe ori la telefon cu o consilieră a sa, care are calitatea de suspect în acelaşi dosar, conform unor surse judiciare.
Anchetatorii au constatat că Pendiuc nu a contactat-o direct pe Elena Carmen Lis, ci prin intermediul unor persoane apropiate acesteia.
„Reaua-credinţă a inculpatului constă în aceea că, în primul rând, sună la posturi telefonice utilizate de persoane apropiate suspectei Lis Elena Carmen, iniţiază convorbirea cu respectivele persoane, după care continuă discuţia cu suspecta anterior amintită, însă i se adresează cu apelativul persoanei utilizatoare a postului telefonic. Conştient de obligaţia stabilită de instanţă de a nu comunica cu ceilalţi participanţi la comiterea infracţiunii, inculpatul Pendiuc Tudor îşi camuflează convorbirile telefonice pe care le poartă cu Lis Elena Carmen„, se arată în referatul prin care se solicită arestarea preventivă a primarului municipiului Piteşti.
Între 20 noiembrie şi 1 decembrie, Pendiuc a luat legătura telefonic cu consiliera sa de cinci ori, iar discuţiile au vizat verificările efectuate de procurorii DNA la Primăria Piteşti, în dosarul de corupţie în care ar fi implicat edilul.
„Aceste discuţii pe care inculpatul Pendiuc Tudor le are cu suspecta Lis Elena Carmen nu sunt întâmplătoare şi au ca scop informarea directă sau indirectă a acesteia din urmă asupra modului în care evoluează urmărirea penală, aceste comunicări dintre inculpat şi suspectă având loc în perioada în care Direcţia Naţională Anticorupţie a efectuat acte urmărire penală în cauză. (…) Suspecta Lis Elena Carmen are calitatea de consilier al primarului Pendiuc şi lucrează la Primăria Municipiului Piteşti, fiind la curent cu solicitările pe care Direcţia Naţională Anticorupţie le-a adresat Primăriei Municipiului Piteşti, transmiterea de informaţii fiind în ambele sensuri”, se mai precizează în documentul citat.
Tudor Pendiuc a fost reţinut şi apoi arestat preventiv pentru fapte de corupţie. El ar fi atribuit contracte de transport unor firme ale apropiaţilor săi. Printre aceştia, şi un partener de afaceri al lui Radu Pricop, ginerele preşedintelui Traian Băsescu.
Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis, însă, să înlocuiască arestul preventiv cu cel la domiciliu, iar Pendiuc s-a prezentat, joi, în faţa anchetatorilor pentru a răspunde la întrebările pe care aceştia le mai au referitor la dosar.
Primarul Tudor Pendiuc este acuzat de procurorii DNA că a prejudiciat bugetul Primăriei Piteşti cu suma de peste 5 milioane de euro, prin încheierea unui contract nelegal privind transportul public local, el primind în schimb drept mită un apartament de lux pentru fiica sa. Edilul a fost arestat preventiv pentru luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată, iar fiica sa, Emanuela Pendiuc, este cercetată în arest la domiciliu pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani.
În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi în stare de arest preventiv oamenii de afaceri Valentin Vişoiu, acţionar la CNCD SA, SC Conarg SA, Conarg Real Estate SRL; Florin Şerban Barbu, acţionar în cadrul SC Conarg Real Estate SRL; Constantin Scarlat şi Gheorghe Văsîi, ambii reprezentanţi ai SC Girexim Universal SA şi SC CNCD SA.
Potrivit DNA, în „strategia de dezvoltare durabilă a serviciului de transport public local de călători în municipiul Piteşti”, care răspundea unui interes public, era prevăzut ca Publitrans 2000 să înlocuiască parcul auto cu 80 de autobuze noi, achiziţionate de Consiliul Local Piteşti prin alocare de fonduri. Prevalându-se de această nevoie socială, primarul Tudor Pendiuc ar fi făcut demersuri astfel încât, cu încălcarea prevederilor legale, să fie încheiat, executat şi prelungit un contract de asociere în participaţiune între Publitrans 2000 SA şi societăţile private CNCD SA şi Girexim Universal SA, prin care bugetul local ar fi fost prejudiciat cu peste 5 milioane de euro (23.013.099 lei), în folosul ultimelor două societăţi, la care printre acţionari se află omul de afaceri Valentin Vişoiu.
Anchetatorii mai arată că, sub pretextul inexistenţei fondurilor publice necesare achiziţionării celor 80 de autobuze, primarul Pendiuc a determinat încheierea contractului de asociere în participaţiune, în condiţiile în care cele două firme private erau obligate să deţină autobuzele în proprietate, însă ele le-au achiziţionat în leasing, cu puţin timp înainte de încheierea contractului. Mai mult, achitarea ratelor de leasing s-a făcut din încasările provenite ca urmare a contractului de asociere.
În schimbul „serviciilor” sale, primarul Pendiuc este acuzat că a primit de la Valentin Vişoiu, la data de 18 februarie 2008, pentru fiica sa, Emanuela Pendiuc, un apartament în municipiul Bucureşti – Ansamblul Rezidenţial Quadra Place, în suprafaţă de 117 mp, garaj de 23 mp şi un loc de parcare, în valoare de 130.900 euro (echivalentul a 475.812 lei), în schimbul favorizării asocierii CNCD SA/Girexim Universal SA în procedura de atribuire a contractului de asociere în participaţiune, respectiv acordarea efectivă, executarea şi ulterior prelungirea acestuia.