DOSARUL ZILEI, episodul 128: Sorin Ovidiu Vîntu, mogulul de pe blog

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.
Silviu Mănăstire
10 dec. 2014, 05:50
DOSARUL ZILEI, episodul 128: Sorin Ovidiu Vîntu, mogulul de pe blog

Recidivistul Sorin Ovidiu Vîntu a iesit din puscarie si s-a facut scriitor pe blog si pe facebook. Fostul mogul SOV a descoperit puterea internetului de abia in 2014 si ne anunta ca doreste, atentie, sa reformeze clasa politica. Vantu vorbeste despre coruptia clasei politice cu lejeritatea proxenetului care evalueaza marfa proaspata de pe strada! 

Vantu sustine ca, daca procurorii ar afla toate ilegalitatile pe care le-a savarsit, ar fi trebuit sa stea in puscarie toata viata. Situatia penala a lui SOV este insa incerta pentru ca pe numele sau exista multiple dosare penale gata sa-l trimita inca multi ani la puscarie. Cel putin inca 10. Astazi o sa-l ajutam pe SOV sa-si aduca aminte iar pe judecatori sa atinga tinta de condamnare la inchisoare pe viata pe care si-a propus-o chiar SOV. 

Adica, o sa prezentam documente despre cel mai mare jaf financiar facut de Vantu si de oamenii sai in ultimii 10 ani. Nu punem la socoteala afacerea FNI, pentru ca acel dosar merita o abordare in cateva zeci de emisiuni. Acum o sa vorbim despre furtul a peste 300 de milioane de euro facut la compania PETROMSERVICE. Practic, Vantu si camarila lui sunt acuzati ca au furat banii de pensie ai celor peste 100 de mii de angajati ai companiei PETROM, angajati transferati dupa privatizarea societatii la firma PETROMSERVICE. Faptul ca Vantu si-a bagat ventuzele in banii de pensie ai sindicalistilor nu ar fi o surpriza dupa episodul FNI. 

Vantu se lauda public insa ca s-a imbogatit facand mari speculatii financiare, ca este un creier al finantelor, un magician al pietei de capital, un rechin vizionar al imobiliarelor. In realitate, asa cum o sa va prezint, geniul lui Vantu se ridica la stacheta unui contabil de cofetarie, care fura la gramaj retetele de savarine. Vantu a mai facut puscarie, tocmai pentru aceste acuzatii, in anii 80. Atunci, micul contabil din Roman a inteles ca nu este bine sa semnezi cu mana ta documentele prin care furi. Ca trebuie sa gasesti niste interpusi, niste fraieri. 

Vantu avea si o deviza economica infractionala: ea se numese regula celor 6 F: Fura fara frica formele fiind facute! Povestea celor 6 F a tinut cativa ani, vreo 15- 20 de ani. Insa, odata cu evolutia tehnologiei (internet, digitalizare, monitorizarea prin satelit) furaciunile lui Vantu au iesit la suprafata in toata splendoarea lor. In realitate, Vantu si camarila lui au furat ca niste contabili prosti. Vantu merita inchisoarea pe viata nu neaparat pentru ce-a facut ci pentru prostie! Haideti sa vedem documentele din dosarul PETROMSERVICE. 

Aici este prima pagina a dosarului deschis in 2010, apoi a doua pagina. Vedeti numele companiei DEMERA Investments din Cipru. Este prima firma capusa folosita de SOV. Cum a functionat de fapt furaciunea patronata de Vantu? In conturile companiei Petromservice controlata de Liviu Luca, prietenul si partenerul de afaceri a lui SOV, intrau bani de la compania austriaca OMV in baza unui contract de servicii si lucrari, incheiat pe o durata de 10 ani. Banii erau incasati corect si obtinuti prin munca cinstita a angajatilor Petromservice, care faceau parte din sindicaltul Petrom. Apoi, din conturile PETROMSERVICE erau sifonate zeci de milioane de euro catre compania DEMERA si mai departe catre alte multe companii offshore din Cipru, controlate de filiera de interpusi ai lui Vantu. Bani erau plimbati apoi prin alte zeci de companii offshore pentru ca in final banii sa se intorca in Romania, in conturile unor firme autohtone. Tranzactiile aveau ca justificare „achizitia de actiuni” la diverse firme offshore. Petromservice platea milioane de euro pentru niste actiuni care valorau in realitate cateva sute de euro. Acesta este marele geniu financiar Vantu! Orice prost poate merge in Cipru sa-si deschida o firma offshore. Apoi sa incaseze zeci de milioane de euro pentru servicii si bunuri inventate. Milioanele au fost furate, asa cum spuneam, de la angajatii companiei Petromservice. 

Astfel a ajuns recidivistul SOV mogul de presa. Legenda care circula in media spune ca SOV ar fi furat banii de la FNI, i-ar fi ascuns in strainatate si apoi i-ar fi adus inapoi in tara, dupa anul 2006. O inventie cap coada. Toti banii lui Vantu de dupa anul 2008 provin din sifonarea companiei PETROMSERVICE iar documentele din dosarul de la parchetul general deschis in anul 2010 probeaza acest lucru. Numai in doua zile, in lunile noiembrie si decembrie 2008, compania offshore DEMERA a incasat de la Petromservice 32 de milioane de euro. Prin alte transferuri, milioanele au ajuns in conturile trustului de presa controlat de SOV. Puse cap la cap, tranzactiile arata ca societatea Petromservice a fost golita de circa 300 de milioane de euro fiind bagata apoi in faliment. Tot ce a construit de fapt SOV ca afacere se afla acum in faliment. In final, putem sa-i dam dreptate lui Vantu in chestiunea reformei clasei politice: reforma s-ar putea face, in cazul in care ar fi arestati toti policienii pe care el i-a corupt intr-un fel sau altul timp 25 de ani. Ar ramane in libertate cativa, mai putini decat degetele de la o mana… 

DailyBusiness
ANM anunță brumă, ceață și temperaturi deosebit de mici. VA NINGE!
Spynews
Cum a arătat tortul de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță. Noi imagini exclusive de la petrecere / VIDEO
Bzi.ro
Ia cei mai mulți bani pentru concertele de Crăciun! Andra nu mai este primul loc
Fanatik.ro
Singurul cartier din București unde au locuit oameni în urmă cu mii de ani. Puțini știu unde se află
Capital.ro
Lege de la UE. România e obligată. Se aplică de la 1 ianuarie 2025
Playtech.ro
Doamne cum arăta Anamaria Prodan înainte să-și micșoreze sânii!!! Imaginile secrete au SCĂPAT pe net
DailyBusiness
Oferta momentului în România! iPhone cu 0 lei avans
Adevarul
Suma uriașă cu care se vinde vila arhitectului care a coordonat construcția sediului Primăriei Capitalei
wowbiz.ro
Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?
Spynews
Ce tort au avut la nuntă Lora și Ionuț Ghenu. Cei doi au organizat un eveniment spectaculos / FOTO
Spynews
Liviu Vârciu s-a sărutat cu altă femeie! Anda ce spune? Imaginile au fost filmate!
Evz.ro
Cel mai puternic drog pe care îl consumăm. Ne distruge lent, dar sigur
Ego.ro
Elena Udrea, de nerecunoscut!!! Fosta blondă de la Cotroceni, extrem de slabă și cu părul creț
Prosport.ro
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La 40 de ani, arată mai bine ca multe tinere de 20 de ani
kanald.ro
O tânără în vârstă de 27 de ani a murit la birou. Femeia a leșinat o dată, însă ar fi fost ignorată de superiori. Care este cauza decesului
Cancan.ro
Mario Fresh, primele declarații după despărțirea de Alexia Eram: 'A fost o decizie dificilă pentru amândoi!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru români. Crește de aproape 3 ori: „S-a mărit și se va mări din ce în ce mai mult”
StirileBZI
Vor fi verificate aproape 4,6 milioane de pensii! Cine trebuie să dea banii înapoi
Prosport.ro
FOTO. A dansat twerk în fața ei, după ce a sugrumat-o! Cea mai controversată luptătoare
stirilekanald.ro
"De data asta nu mai scapi" - Fata de 18 ani UCISĂ, la Bacău, de un vecin...
substantial.ro
Iranul, acuzat de un val de comploturi de asasinat și răpire în Occident
MediaFlux
RĂZBOIUL s-a EXTINS! CAPITALA este SUB ASEDIU
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Delicii exotice dintr-o livadă din Buzău