ASF va limita comisionul brokerilor la RCA dacă nu scad costurile de intermediere în trei luni

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu a renunţat la măsura limitării comisionului brokerilor pentru asigurările de răspundere civilă auto (RCA) şi va aplica această măsură dacă în trei luni de zile nu scad costurile de intermediere, a declarat miercuri, la Palatul Parlamentului, preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, transmite Agerpres.
Filip Stan
10 dec. 2014, 12:44
ASF va limita comisionul brokerilor la RCA dacă nu scad costurile de intermediere în trei luni

‘Comisionul de 10% (proiectul ASF de limitarea comisionului brokerilor pentru RCA – n.a.) a ridicat foarte multe emoţii (…) Au fost multe proteste, inclusiv că distrugem locurile de muncă. Nu voi accepta niciodată ca locurile de muncă în România să fie subvenţionate prin primele de asigurări’, a spus Negriţoiu.

El a precizat că ASF nu a renunţat la măsura limitării comisionului, dar în contextul în care au fost intervenţii locale şi de la federaţia europeană a brokerilor pentru ca măsura să fie mai bine fundamentată şi eventual nivelul comisionului, a fost luat un răgaz pentru monitorizarea comisioanelor, care trebuie acum înscrise pe poliţa de asigurare RCA.

‘Vrem să vedem în acelaşi timp şi costurile de achiziţie directă şi costurile asigurătorilor în legătură cu poliţele, ne va da posibilitatea să avem o documentare mai bună de ce vrem 10%. Noi am propus 10% pentru că pieţele mature nu au comisioane mai mari de 10%’, a mai spus preşedintele ASF.

În vara acestui an, ASF a lansat în dezbatere publică un proiect de modificare a normelor RCA, care includea limitarea comisionului brokerilor la 10%. Ulterior, modificările normei nu au mai inclus această limitare.

UNSICAR a atras atenţia, la acel moment, că plafonarea comisionului de intermediere la 10%, coroborată cu efectul cert al scăderii procentului de intermediere pe piaţa RCA, va avea în realitate un efect de bumerang, va limita şi va conduce, în fapt, la creşterea costurilor administrative şi de distribuţie ale asigurătorilor. Gradul de cuprindere în asigurarea RCA ar putea scădea semnificativ dacă intermedierea nu va mai putea fi susţinută în baza comisionului de 10%.
În prezent, brokerii intermediază cel puţin 70% din piaţa RCA, dar dacă se se iau în calcul şi agenţii, subscrierile pieţei RCA prin intermediari depăşesc, probabil, nivelul de 80%.

Potrivit estimărilor UNSICAR, comisionul mediu pentru intermedierea RCA se situează, în prezent, în intervalul 18-20%. Alte estimări din piaţa asigurărilor indică însă un nivel mult mai ridicat, de 30-40%.

UNSICAR estimează că aproximativ 25.000 de oameni – angajaţi sau colaboratori ai brokerilor de asigurări specializaţi în retail – ar rămâne fără locuri de muncă, ca urmare a scăderii bruşte a veniturilor brokerilor cu 40-50% faţă de nivelul actual, iar bugetul de stat va pierde venituri de peste 50 milioane lei, iar cel al ASF se va diminua cu aproximativ 2 milioane de lei, din taxa de funcţionare datorată de brokeri pentru această linie de asigurare.

Tariful mediu pentru asigurările de răspundere civilă auto RCA ar putea să crească marginal, cu numai 3% în 2015, potrivit prognozei Autorităţii de Supraveghere Financiară /ASF/, însă preşedintele instituţiei, Mişu Negriţoiu, se aşteaptă la o scădere, pe fondul optimizării costurilor cu reparaţiile auto şi costurilor de intermediere.

‘Prima de RCA nu este tarif de gaze, nu este o primă unică, o primă controlată, nu este o primă pe care noi o manipulăm în sus sau în jos. Este un rezultat al preţurilor de piaţă. Vom avea grijă să ne uităm la anumite categorii şi să ne implicăm în ponderarea acestor preţuri, mai ales prin eliminarea exceselor sau a abuzurilor’, a declarat marţi preşedintele ASF, într-o conferinţă de bilanţ.

Raportările ASF arată că, în prima parte a anului 2014, tariful mediu RCA a crescut cu 3%, la 515 lei. Pe segmentul RCA, pe ansamblul pieţei româneşti, costurile societăţilor de asigurare reprezintă 117% din totalul primelor de asigurare încasate, un dezechilibru ce pune în pericol despăgubirea adecvată a asiguraţilor.

‘Noi nu îndemnăm la creşterea primelor RCA, ci la asigurarea resurselor necesare acoperirii pagubelor’, a spus Negriţoiu, care a adăugat că ASF are în vedere reducerea costurilor, dar şi o recalibrare pe segmentul RCA, în condiţiile în care primele pentru persoanele tinere sunt mult mai mari decât media.

Negriţoiu a adăugat că ASF, chiar dacă intervenţia sa este limitată la persuasiune şi analize, trebuie să facă un corp comun cu consumatorii pentru a pune presiune pe piaţă pentru reducerea costurilor, astfel încât primele de asigurare RCA să nu crească în 2015 sau să crească doar marginal.

Potrivit analistului şef al ASF, Iulian Panait, discrepanţa majoră între costuri şi primele încasate pe segmentul RCA nu poate fi rezolvată decât prin reducerea costurilor sau creşterea primelor de asigurare, iar ceea ce probabil va rezulta va fi un echilibru între cele două alternative pe care le au companiile de asigurări, astfel că ASF nu exclude o creştere a primelor RCA în 2015.

Pe de altă parte, preşedintele ASF a apreciat că există suficient spaţiu, dacă s-ar umbla suficient la optimizarea costurilor cu reparaţiile auto şi la costurile cu intermedierea poliţelor RCA, pentru asigurarea resurselor care să acopere pagubele.

Potrivit ASF, cheltuielile de intermediere cu vânzarea poliţelor RCA reprezintă 34% din valoarea primei de asigurare, în primele nouă luni din 2014.

În plus, în România, din 100 poliţe RCA în 7-10 cazuri sunt solicitate despăgubiri, comparativ cu un procentaj de numai 2% – media europeană.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!