Guvernul a adoptat O ORDONANŢĂ care modifică prevederile privind CONTROLUL JUDICIAR

Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri, la propunerea Ministerului Justiţiei, o ordonanţă de urgenţă prin care se modifică prevederile noului Cod de procedură penală astfel încât măsura controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauţiune poate fi dispusă de procuror pentru o durată de 60 de zile. 
Iulian Tudor
10 dec. 2014, 12:50
Guvernul a adoptat O ORDONANŢĂ care modifică prevederile privind CONTROLUL JUDICIAR

Această modificare corespunde cerinţelor Curţii Constituţionale, precizează MJ într-un comunicat. Actul normativ a fost elaborat în urma consultărilor cu reprezentanţii întregului sistem judiciar în cadrul unei şedinţe de lucru convocată marţi de Ministerul Justiţiei, la care au participat reprezentanţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Consiliului Superior al Magistraturii, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Actul normativ adoptat de Guvern prevede că, în cursul urmăririi penale, măsura controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauţiune poate fi dispusă de procuror pe o durată de cel mult 60 de zile.

De asemenea, controlul judiciar sau controlul judiciar pe cauţiune poate fi prelungit de procuror, prin ordonanţă, dacă se menţin temeiurile care au determinat luarea măsurii sau au apărut temeiuri noi care să justifice prelungirea acestuia, fiecare prelungire neputând să depăşească 60 de zile.

Inculpatul poate face plângere la judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în fond.

În cursul urmăririi penale, durata măsurii controlului judiciar sau controlului judiciar pe cauţiune nu poate să depăşească 1 an dacă pedeapsa prevăzută de lege este amenda sau închisoarea de cel mult 5 ani, respectiv 2 ani, dacă pedeapsa prevăzută de lege este detenţiunea pe viaţă sau închisoarea mai mare de 5 ani.

Totodată, în cursul etapei camerei preliminare şi al fazei de judecată măsura controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauţiune, se poate dispune de către judecător pe o perioadă de cel mult 60 de zile, cu obligaţia judecătorului de a verifica periodic din oficiu, dar nu mai târziu de 60 de zile, dacă subzistă temeiurile care au determinat menţinerea măsurii controlului judiciar sau controlul judiciar pe cauţiune sau dacă au apărut temeiuri noi, care să justifice luarea acestei măsuri.

În cursul judecăţii în primă instanţă, durata totală a controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauţiune nu poate depăşi un termen rezonabil şi, în toate cazurile, nu poate depăşi 5 ani.

Potrivit acestui act normativ, toate măsurile preventive de control judiciar şi/sau control judiciar pe cauţiune aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă continuă şi se menţin iar în termen de cel mult 60 de zile de la intrarea în vigoare a OUG, procurorul, în cauzele aflate în cursul urmăririi penale, judecătorul de cameră preliminară, în procedura de cameră preliminară, şi instanţa, în cursul judecăţii, verifică din oficiu dacă subzistă temeiurile care au determinat luarea măsurii preventive a controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauţiune ori dacă există temeiuri noi care justifică una dintre aceste măsuri preventive, dispunând, după caz, prelungirea, menţinerea sau revocarea măsurii preventive. 

Proiect de lege privind CONTROLUL JUDICIAR, pe masa Guvernului după decizia CCR

La începutul şedinţei de Guvern, premierul Victor Ponta a anunţat că Executivul va adopta miercuri o ordonanţă de urgenţă care să modifice prevederile declarate neconstituţionale de către CCR referitoare la controlul judiciar.

„Domnul ministru Cazanciuc a prezentat proiectul sub formă de ordonanţă de urgenţă, ca să nu intrăm în vacanţa parlamentară, privind modificarea Codului de procedură penală în urma deciziei CCR referitoare la controlul judiciar. O adoptăm astăzi, intră în vigoare şi nu mai este niciun fel de problemă„, a afirmat Ponta.

La rândul său, ministrul Justiţiei a explicat că varianta ordonanţei de urgenţă este soluţia convenită cu CSM, Înalta Curte şi Ministerul Public.

‘În urma întâlnirii pe care am avut-o ieri cu reprezentanţii CSM-ului, Înaltei Curţi şi Ministerului Public am ajuns la concluzia că soluţia ar fi ordonanţa de urgenţă. Am primit azi dimineaţă şi avizul CSM-ului, suntem în perfectă legalitate’, a susţinut Cazanciuc.

Marţi, Victor Ponta declara marţi că ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, va prezenta în şedinţa de guvern de miercuri un proiect de lege care să modifice prevederile declarate neconstituţionale de către CCR referitoare la controlul judiciar.

Însărcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson, întâlnire la Guvern cu Robert Cazanciuc

Am discutat cu ministrul Justiţiei ca mâine să vină în Guvern cu modificarea (Codului penal – n.red.), pe care Parlamentul are timpul necesar în această sesiune să o şi adopte’, a afirmat Ponta la Palatul Victoria.

Premierul explicacă nu este nevoie de o ordonanţă de urgenţă pe această temă, întrucât ‘există un acord politic al tuturor grupurilor parlamentare’.

Curtea Constituţională a declarat ca nefiind constituţionale normele de procedură penală care dau posibilitatea organelor judiciare de a dispune măsurile preventive ale controlului judiciar şi ale controlului judiciar pe cauţiune pentru perioade nelimitate.

Potrivit unui comunicat al CCR, în urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că prevederile art.211-217 din Codul de procedură penală sunt neconstituţionale, întrucât încalcă art.53 din Constituţie referitor la restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi fundamentale cu raportare la libertatea individuală (art.23), la libera circulaţie (art.25) şi la viaţa intimă, familială şi privată (art.26).

‘În pronunţarea acestei soluţii, Curtea a constatat că, deşi noul Cod de procedură penală include printre măsurile preventive controlul judiciar şi controlul judiciar pe cauţiune, nu prevede durata pentru care pot fi dispuse aceste măsuri. Or, caracterul excepţional al măsurilor preventive, care implică restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi fundamentale, impune caracterul temporar, limitat în timp, al acestora. Prin urmare, Curtea a reţinut că normele de procedură penală care dau posibilitatea organelor judiciare de a dispune măsurile preventive ale controlului judiciar şi ale controlului judiciar pe cauţiune pentru perioade nelimitate contravin exigenţelor art.53 din Constituţie’, arată CCR.

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Cristina Pucean se confruntă cu probleme de sănătate! Dansatoarea are nevoie de perfuzii | FOTO
Bzi.ro
Gabriela Cristea a plecat de la Antena Stars pentru că este însărcinată? Care este detaliul care a dat de gândit
Fanatik.ro
Horoscop Camelia Pătrășcanu pentru anul 2025, zodie cu zodie. Ce vor păți Berbecii, Racii și Leii este unic
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu: Nici măcar nu mai ascunde. Este unul dintre pionii Kremlinului
Playtech.ro
Cum pot obține pensionarii o reducere de 50% la biletele de tratament și unde le pot folosi?
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
Când a fost cel mai greu de trăit în România. Trei momente negre din istoria economică recentă marcate de sărăcie, foamete, șomaj
wowbiz.ro
Gabriela Cristea, ÎNSĂRCINATĂ din nou la 50 de ani?! Acesta este, de fapt, motivul pentru care a demisionat?
Spynews
Vulpița a ajuns cu băiețelul ei la spital. Cum a fost văzută Veronica Stegaru / FOTO
Spynews
Șase persoane au murit și șapte au fost rănite, după un incendiu devastator la un azil de bătrâni. Cum s-a produs tragedia
Evz.ro
Cea mai plăcută zodie. Toți îi caută compania
Ego.ro
Imagini neașteptate cu Melania Trump! Mulți s-au întrebat dacă ea e în aceste imagini
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Când intră banii pe cardurile de energie, în 2025, și cine beneficiează de ele. La ce sume s-a ajuns
Cancan.ro
E știrea începutului de an! Gabi Bădălău s-a combinat cu Ema Uta! S-au ”izolat” 4 zile într-un apartament din Floreasca
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Lovitură totală pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va avea efecte grave și imediate
StirileBZI
Călin Georgescu intră în turul doi! Cu cine va lupta la alegerile prezidențiale din 2025
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
"Persoana care a răpit-o...." Mama Luizei Melencu aruncă bomba
substantial.ro
DIGI își menține supremația în portabilitatea numerelor mobile în 2024
MediaFlux
Se dă amendă de 3.000 de lei pentru cei care stau la bloc. Președintele Asociației de Proprietari poate intra în apartament
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Mașina electrică vs automobilul cu combustie: cât se poate supraviețui în ger? (Video)