„Menţinem nivelul accizei la nivelul anului acesta, dacă vom considera nivelul anului acesta la valoarea în lei. Iar de acum încolo, conform ordonanţei, actualizarea se va face cu indicele preţurilor de consum. Asta înseamnă că ceea ce am agreat cu FMI, cât şi cu Comisia Europeană, ca să nu creştem acciza pentru anul viitor, este pus astăzi în practică. De la anul, ne vom ghida numai la valoarea în lei a accizei şi vom creşte conform indicelui de consum, conform inflaţiei, până la urmă”, a explicat Vâlcov.
Întrebat de ce s-a luat decizia calculării accizei pentru anul viitor la un nivel foarte mare raportat la cursul leu-euro, Vâlcov a spus că autorităţile nu s-au raportat la niciun curs euro diferit, ci că „s-a schimbat metodologia de calcul”.
„Am mers după o metodologie de calcul care este preferată de mult mai multe ţări din Uniunea Europeană şi considerăm că, întotdeauna, trebuie să ne raportăm la leu şi nu la euro şi la inflaţie făcând acea medie, aşa cum s-a mers până acum.(..) Nu ne-am raportat la un nivel al euro diferit”, a explicat ministrul Bugetului.
Darius Vâlcov a adăugat că acest nivel al accizei a fost stabilit în negocierile cu Comisia Europeană, şi că, în discuţii, autorităţile române au propus o valoare mai mică a accizei.
„A fost o propunere din partea noastră să discutăm de un alt nivel (..) nu privea majorarea, ci întotdeauna am vorbit de un nivel mai redus. După ce vom vedea execuţia în ceea ce priveşte veniturile pentru anul viitor, vom putea veni cu astfel de măsuri de micşorare a nivelului, inclusiv la acciză”, a mai susţinut ministrul delegat pentru Buget.
Citeşte şi Nivelul accizelor va fi exprimat în lei începând de anul viitor şi indexat cu rata inflaţiei