Băsescu: Nu a mai fost opoziţie faţă de Serbia, după semnarea protocolului

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Bruxelles, că în urma semnării protocolului Bucureşti-Belgrad privind minorităţile, nu a mai existat nicio opoziţie privind acordarea pentru Serbia a statutului de ţară candidată pentru aderarea la UE, informează Mediafax.
Romania TV
02 mart. 2012, 11:58
Băsescu: Nu a mai fost opoziţie faţă de Serbia, după semnarea protocolului

„În urma semnării ieri a protocolului cu Serbia, nu a mai fost opoziţie faţă de Serbia”, a spus Băsescu.

Şeful statului a spus că probabil, fiind „copleşiţi” de problemele guvernării şi de cele privind Kosovo, „prietenii sârbi” au uitat de semnarea protocolului privind minorităţile, iar autorităţile române le-au amintit.

„Românii din Valea Timocului nu sunt recunoscuţi ca fiind minoritate. Ne-am aplecat mai mult asupra problemei din Valea Timocului. A fost redactat un protocol care în proporţie de 90% era negociat, discutat, între partea română şi partea sârbă înainte de micul eveniment care a avut loc”, a spus preşedintele.

„Din păcate – sunt convins că nu intenţionat, ci absolut copleşiţi de alte probleme legate de guvernare în Serbia şi de problema Kosovo – prietenii sârbi au uitat să vină să finalizăm acordul legat de problema minorităţilor şi noi n-am făcut nimic altceva decât să le amintim. Sigur, fără a le întârzia nici măcar o clipă acordarea statutului de candidat care oricum se producea în consiliul de azi”, a adăugat preşedintele.

Preşedintele a explicat că principala cerere a României a fost legată de „dreptul la autoidentificare liberă”.

„Deci, nimeni nu-i poate spune cetăţeanului sârb din Valea Timocului că el nu este român, este vlah, ceea ce după unii înseamnă altceva. Orice cetăţean din Valea Timocului care vrea să se declare minoritar român să aibă dreptul s-o facă, statul să fie obligat să-i recunoască acest drept la autoidentificare”, a explicat preşedintele.

Protocolul privind minorităţile între România şi Serbia a fost semnat, joi, la Bruxelles, de ambasadorii la UE ai celor două state, au declarat anterior, pentru MEDIAFAX, surse europene.

Potrivit surselor, textul protocolului a fost convenit în formă finală în cursul nopţii.

Din partea României a semnat ambasadorul Mihnea Motoc, care a primit depline puteri în acest sens din partea MAE, iar din partea Serbiei a semnat ambasadoarea la UE, Roksanda Ninčić.

Semnarea a avut loc la Comisia Europeană. Semnarea acestui protocol a fost condiţia României pentru a accepta acordarea statutului de ţară candidată la UE pentru Serbia.

România a blocat marţi, în cursul reuniunii miniştrilor Afacerilor Europene din statele UE, luarea unei decizii privind acordarea statutului oficial de candidat Serbiei.

Miniştrii Afacerilor Externe din statele UE au recomandat, marţi, acordarea statutului de candidat pentru aderarea la UE Serbiei, însă fără a lua o decizie formală. „Miniştrii recomandă acordarea statutului de candidat Serbiei şi aşteaptă cu nerăbdare decizia care va fi luată de Consiliul European de acordare sau nu a acestui statut”, conform unui comunicat al UE. „România a blocat un acord imediat”, anunţau surse diplomatice.

Acordarea statutului de candidat necesită unanimitatea celor 27. Ministrul danez al Afacerilor Europene, Nicolai Wammen, a confirmat că vor avea loc „discuţii” zilele următoare pentru aplanarea divergenţelor care persistă. „Dar s-a degajat totuşi un consens la nivelul celor 27 pentru a se recomanda acordarea statutului de candidat Belgradului”, a adaugat ministrul danez.

România a exercitat presiuni asupra Serbiei pentru a primi garanţii în privinţa etnicilor vlahi, a explicat un diplomat european, care a catalogat drept „o surpriză” opoziţia Bucureştiului.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Pericolul ascuns de pe plaje. Lucrul banal care poate duce la tragedii
Capital.ro
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite ore
Playtech.ro
Ce spune Ciprian Marica despre incendiul pornit în incinta academiei sale din Pipera. Fanii nu se așteptau la asta!
DailyBusiness
Armata devine obligatorie în România!
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
S-a dus mult prea devreme. O cunoscută actriță a murit la 51 de ani
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Bogdan Vlădău, primele declarații despre divorțul de Gina Chirilă: 'Încă îmi revin un pic' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Mașinile interzise pe șosele. Ordinul UE pentru cei care alimentează cu motorină. Când devine lege
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Armata israeliană confirmă moartea a doi ostatici deținuți de Hamas
MediaFlux
EUROPA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI cu RUSIA! AVERTISMENT de la granița ROMÂNIEI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!