„N-am să comentez acum severitatea condiţiilor meteo cu care ne-am confruntat şi care probabil că este o parte din explicaţie. Nici noi nu suntem mulţumiţi de maniera în care s-a răspuns. (…) Cercetarea capacităţii acelor companii care au contracte publice pentru deszăpezire ţine de un demers mai larg, şi noi spunem că este nevoie de certificarea unor companii pe anumite componente, pe anumite tipuri de activităţi. Este loc de a corecta maniera de contractare a acestor servicii, pentru că simţim că s-au pus foarte multe contracte pe umerii unor companii care sunt atât de încărcate cu alte categorii de lucrări încât din perspectiva disponibilităţii resurselor tehnice pentru aceste activităţi de deszăpezire, în condiţii de avarie, aşa cum a fost cu Cod Roşu, Cod Portocaliu, disponibilitatea era evident foarte, foarte redusă”, a declarat Plosceanu, întrebat despre reacţia firmelor cu responsabilităţi de deszăpezire la ninsorile din această iarnă.
El a afirmat că sectorul de construcţii nu a înregistrat pierderi din cauza condiţiilor meteo nefavorabile din luna februarie, lună în care activitatea se poate reduce la un minim operaţional.
„De regulă există o sezonalitate a sectorului, deci din perspectiva aceasta nu cred că se pune problema unei amplificări a pierderii activităţii din construcţii. Cu siguranţă sunt şantiere unde activităţile au fost oprite sau suspendate, temporar, dar lucrurile cred că se pot recupera printr-un program adaptat în perioada martie – aprilie”, a spus reprezentantul ARACO.
Căderile de zăpadă şi viscolul au afectat masiv traficul, la finele lunii ianuarie şi în februarie, zeci de drumuri fiind închise sau restricţionate pentru mai multe zile, iar sute de trenuri au fost anulate.
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Alexandru Nazare, a anunţat la jumătatea lunii februarie că a solicitat Corpului de Control al ministerului să verifice modul în care s-au derulat în 2008 licitaţiile pentru acordurile cadru de întreţinere multianuală a drumurilor şi autostrăzilor.
La rândul său, preşedintele Traian Basescu afirmase anterior că România nu are dotarea pentru a face faţă la exigenţele populaţiei în astfel de condiţii meteo, iar în acest domeniu fie trebuie să fie făcute contracte la nivelul statului, fie trebuie găsite alte formule comerciale de cooperare cu firmele care dispun de utilajele necesare.