Aproape două treimi dintre tineri cred că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcţie greşită

Aproape două treimi dintre tineri cred că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcţie greşită, puţin peste un sfert dintre ei consideră că direcţia este bună, în timp ce 9% nu au răspuns la această întrebare, relevă studiul "Tineri în România: griji, aspiraţii, atitudini şi stil de viaţă", lansat vineri de Friedrich-Ebert-Stiftung România şi realizat de CURS.
Iulian Tudor
12 dec. 2014, 16:35
Aproape două treimi dintre tineri cred că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcţie greşită

În percepţia tinerilor, principalele trei probleme cu care se confruntă ţara în acest moment sunt corupţia, sărăcia şi locurile de muncă/şomajul.

Potrivit studiului, aproape trei sferturi dintre tinerii de 14-29 de ani şi 50% dintre tinerii de peste 18 ani din România locuiesc cu părinţii, iar acest fapt se explică, în principal, prin lipsa oportunităţilor economice sau sociale pentru aceştia.

Totodată, sondajul arată că tinerii nu sunt încurajaţi şi nici nu au şansa de a părăsi casa părinţilor şi a-şi începe propria viaţă de la 18 ani sau după terminarea liceului/şcolii.

Femeile tind să se căsătorească la o vârstă mai scăzută decât bărbaţii şi să aibă copii mai repede, iar tinerii din această generaţie nu vor să aibă mulţi copii, mai relevă cercetarea.

„Media numărului de copii doriţi de către aceşti tineri este de 1,9, iar mediana este de 2 copii, în condiţiile în care nivelul de înlocuire a generaţiilor existente este de 2,1”, arată sondajul.

Aproape jumătate dintre tineri îşi consideră părinţii ca făcând parte din clasa de mijloc, iar unul din trei îi vede în clasa muncitorilor.

Situaţia materială este criteriul cel mai important de clasificare socială folosit de tineri atunci când discută despre acest lucru, în timp ce nivelul de şcolarizare şi nivelul veniturilor sunt următoarele două criterii folosite pentru auto-plasarea în structura de clasă socială. În cea mai mare parte, tinerii consideră că aparţin aceleiaşi clase sociale ca părinţii.

Pe fondul expansiunii sistemului de învăţământ post 1989, tinerii sunt mai bine educaţi decât părinţii lor, mai arată studiul.

„Există diferenţe semnificative pe medii rezidenţiale şi în profil regional în privinţa accesului la forme superioare de şcolarizare. Din acest punct de vedere, tinerii din rural şi cei din regiuni sărace au şanse mai scăzute de a absolvi şcoli post-liceale sau de a urma studii universitare. Dintre respondenţii care şi-au încheiat carierele şcolare, femeile tind să fie mai bine educate decât bărbaţii”, relevă acelaşi sondaj care arată că fetele sunt mai entuziaste decât băieţii în ceea ce priveşte participarea şcolară şi resimt un nivel relativ moderat de stres în şcoală.

Băieţii petrec mai puţin timp decât fetele cu studiul individual, se punctează în studiu care mai susţine că există o relaţie strânsă între experienţa subiectivă de participare la actul educaţional, investiţia de timp în educaţie şi rezultatele formale (notele obţinute).

„Influenţarea notelor prin metode ilegitime (mici atenţii, mită etc.) apare ca un fenomen cu variaţie regională, iar tinerii cu vârste cuprinse între 25 şi 29 de ani par a se fi confruntat cu acest fenomen mai des decât adolescenţii din acest eşantion”, susţine studiul.

Totodată, un sfert dintre tineri fac meditaţii, fetele mai mult decât băieţii, cu mai mulţi tineri pregătiţi în particular în mediul urban decât în cel rural.

Doar un tânăr din trei se declară măcar mulţumit de sistemul de învăţământ din România, iar mulţumirea creşte pentru respondenţii cei mai tineri.

Friedrich-Ebert-Stiftung România a lansat vineri studiul „Tineri în România: griji, aspiraţii, atitudini şi stil de viaţă” care îşi propune explorarea universului de valori, opinii şi atitudini al tinerilor din România.

Studiul a fost realizat de către Centrul de Sociologie Urbană şi Regională (CURS) – institutul selectat de FES-Romania pentru acest proiect – şi combină metodologii cantitative şi calitative.

Sondajul de opinie care stă la baza acestui studiu a fost realizat pe un eşantion de 1.302 respondenţi cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani, în perioada 19-31 iulie 2014. Interviurile au fost de tipul faţă-în-faţă pe un eşantion aleator, stratificat, reprezentativ pentru populaţia considerată. Marja de eroare esre de +/- 2,7%, la un nivel de încredere de 95%.

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Parcul din România care se va transforma de Paște 2025. Sunt așteptați turiști din toate colțurile țării pentru a vedea carnavalul
Capital.ro
România a pierdut o legendă. A fost unul dintre cei mai iubiți români. Nu-l vom uita niciodată
Playtech.ro
Imagine rară cu copiii lui Nicolae al României și ai Alinei Binder. Ce mari au crescut Alexandra și Mihai
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Fost consilier al președintelui Zelenski: „România trebuie să construiască un bloc est-european ce poate rezista valurilor care vin”
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Toți vorbesc de noul El Dorado răsărit lângă București. Are o singură mare problemă
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Peste 20 de persoane au murit în urma unui incendiu la un azil de bătrâni, în China
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cel mai mare artist. NU va mai fi nimeni ca el. Va rămâne veșnic în inimile românilor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
O tânără de 17 ani s-a trezit cu boala "plămânilor popcorn" după ce a vapat în secret. Avertismentul disperat al mamei sale: "Este o afecțiune mortală și incurabilă"
Nu spalati rufele la aceasta temperatura: Greseala pe care multe gospodine o fac cand folosesc masina de spalat.
MediaFlux
Lovitură finală pentru Lasconi! Răsturnare de situație înainte de alegeri
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Furtul de lemne! Metoda cea mai utilizată, potrivit unui activist de mediu