Îngrijorător: România ocupă primul loc între statele UE la mortalitatea infantilă

România se află pe primul loc între statele membre ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă, arată un studiu lansat miercuri de Organizaţia Salvaţi Copiii.
Romania TV
02 mart. 2012, 15:58
Îngrijorător: România ocupă primul loc între statele UE la mortalitatea infantilă

Potrivit preşedintelui executiv al organizaţiei, Gabriela Alexandrescu, în lume, un copil moare la patru secunde şi două milioane mor în prima zi de viaţă, iar 63% dintre cauzele de mortalitate ar putea fi prevenite. La nivel mondial, organizaţia şi-a propus ca în cinci ani să nu mai moară niciun copil din cauze care pot fi prevenite.

Gabriela Alexandrescu a menţionat că în 1990 erau 8.471 de decese pe an la copii, iar acum sunt 2.078, înregistrându-se o scădere. Cu toate acestea, România se menţine pe un loc fruntaş la mortalitatea infantilă, cu 9,8 decese la o mie de născuţi vii.

Singura ţară care are o valoare apropiată de a noastră este Bulgaria.

„Cele mai frecvente cauze de mortalitate la grupa zero – un an sunt cele ale aparatului respirator din cauze prenatale, la grupa 1 – 4 ani cele mai frecvente cauze de mortalitate sunt intoxicaţiile, accidentele de maşină, înecul, dar şi tumorile care apar în număr mare„, a spus dr. Mihai Gafencu, vicepreşedinte al Organizaţiei Salvaţi Copii.

Medicul s-a referit la necesitatea analizării cauzelor care pot fi prevenite şi la necesitatea creşterii numărului asistenţilor comunitari, care ar trebui să fie mai implicaţi şi să colaboreze cu medicul de familie.

La rândul său, dr. Adrian Crăciun, şeful Secţiei de neonatologie de la Institutul Cantacuzino, a arătat că aproximativ 40% din sarcinile premature se datorează lipsei de supraveghere medicală.

El a accentuat că un copil născut prematur necesită îngrijiri speciale cu costuri mari. Astfel, pentru un copil născut de 28 de săptămâni cu o greutate de 1.000 de grame, costurile ajung la 125.000 de euro, sumă greu de suportat de către stat.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Cristian Irimie, a afirmat că autorităţile urmăresc o îmbunătăţire a asistenţei medicale pentru mamă şi copil.

Potrivit secretarului de stat, MS urmăreşte o îmbunătăţire a asistenţei medicale pentru mamă şi copil.

Ministerul a reluat ierarhizarea maternităţilor. Acestea sunt grupate pe grade, iar prin programul Băncii Mondiale au fost dotate cu aparatură. Se au în vedere 22 de maternităţi pentru reabilitare, acestea urmând a fi aduse la standarde europene.

Secretarul de stat a anunţat că se doreşte să se facă screening-ul pentru retinopatie, luxaţie congenitală la şold, afecţiuni renale şi se mai are în vedere ierarhizarea maternităţilor private cu cele de stat, pentru că şi ele trebuie să aibă un anume standard pe care trebuie să-l respecte.

În ceea ce priveşte mediatorii sanitari şi asistenţii comunitari aceştia au trecut din subordinea unităţilor de sănătate publică în cea a administraţiilor locale, autorităţi care însă le-au dat prea multe sarcini pe care trebuie să le îndeplinească, a mai spus Irimia.

Prof. dr. Silvia Stoicescu, preşedintele Societăţii Române de Neonatologie, a evidenţiat că 10% din nou născuţi din lume au nevoie de reanimare la naştere şi 1% are nevoie de reanimare la naştere pentru supravieţuire. El a evidenţiat că s-a schimbat structura cauzelor mortalităţii infantile.

Dacă în România interbelică principalele cauze ale mortalităţii erau malnutriţia şi boala diareică, acum se moare de boli respiratorii din cauzare prenatale.

Unul din factorii de risc pentru naşterile premature, după cum a spus prof. dr. Silvia Stoicescu, este stresul, iar mamele trebuie să aibă în atenţie acest lucru.

Organizaţia Salvaţi Copii a lansat miercuri studiul privind sănătatea reproducerii şi a nou născutului în rândul beneficiarilor programului naţional „Fiecare copil contează”.

DailyBusiness
Ratele românilor, în pericol să crească iar? Anunțul BNR
Spynews
Lambada a născut! Prima dragoste a lui Tzancă Uraganu l-a făcut tată din nou
Bzi.ro
Ce salarii au chefii de la MasterChef 2024. Cine primește cei mai mulți bani
Fanatik.ro
Planta pe care e bine să o plantezi la final de septembrie. Vei avea flori colorate întreaga vară, dar și o grădină mai frumoasă
Capital.ro
Noua super funcție a lui Klaus Iohannis. Postul pe care îl poate ocupa din 2025
Playtech.ro
Ioana Năstase, apariție spectaculoasă la 50 de ani. Are o siluetă de vis, zici că e o adolescentă
DailyBusiness
Ploile mătură România! Anunț major al meteorologilor
Adevarul
Fost consilier prezidențial la Kremlin: ”Când Putin va pleca, întregul sistem politic va fi distrus și se va ajunge la o situație de haos”
Spynews
Poliția Română cere ajutorul cetățenilor pentru găsirea incendiatorului din Parlament. Cum arată bărbatul / FOTO
Spynews
Ce relație are Mira cu soacra ei. Cântăreața a rămas surprinsă când a văzut cum a așteptat-o mama lui Levi Elekes | VIDEO
Evz.ro
De ce a dat-o Pepe în judecată pe Raluca Pastramă
Ego.ro
Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO
Prosport.ro
FOTO. Bernadette Szocs, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate
wowbiz.ro
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate cursurile?
Cancan.ro
Nelson Mondialu ZGUDUIE showbizul! A rupt tăcerea despre Liana, după nunta lui Livian: „E fata mea adoptată”
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
kanald.ro
Cod galben de ploi torențiale și vijelii până joi, 19 septembrie. Sunt vizate 9 județe
Capital.ro
Stare de alertă în capitala Ungariei! Dunărea a ieșit din matcă la Budapesta
StirileBZI
Se dau 500 de lei în plus la al 13-lea salariu! Banii intră în cont în decembrie 2024, de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă voleibalistă din lume, în costum de baie
stirilekanald.ro
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
substantial.ro
Explozie majoră la un depozit de rachete în regiunea Tver, Rusia
MediaFlux
DISPARE ORA de IARNĂ! S-A VOTAT în UE!
Shtiu.ro
De unde vine expresia 'a da milităria jos din pod'! Nu te-ai fi gândit!