Elevii de la Liceul „Iulia Haşdeu” din Capitală sunt obligaţi să cumpere cartea profesorului de istorie, Niculae Cristea, în caz contrar, rămân cu situaţia şcolară neîncheiată. Profesorul de istorie se apără. El spune că regretă exprimarea în faţa elevilor, dar că vorbele sale sunt scoase din context.
Elevii susţin că sunt obligaţi să cumpere un altas de istorie care costă 25 de lei, cartea profesorului, „Imaginea publică a monarhiei în România”, care costă 50 de lei şi o revistă lunară pentru care plătesc 9 lei.
După declanşarea scandalului a început ancheta la Liceul „Iulia Haşdeu” din Capitală. Mai multe înregistrări cu ameninţările profesorului au fost prezentate de TVR, iar Inspectoratul Şcolar s-a autosesizat. Noi înregistrari arată că profesorul Niculae Cristea făcea şi comentarii nepotrivite legate de lesbianism.
ÎNREGISTRARE: „Domnişoara care se ocupă de strânsul obiectelor…de reviste, plus carte. Vino pe partea cealaltă, te rog, ca să-mi spui cum stăm, să văd cui rup capul! Cred că am să rup capul la mulţi…
Dacă nu vă rezolvaţi problemele, nu e nicio problemă, rămâneţi cu situaţia neîncheiată la istorie!…Eu vin la ore şI fac ore. Intru la ore şI dacă Nu v-aţi rezolvat aceste probleme, ieşiţi voi!
– Nu vă supăraţi, pot să fac jumătate-jumătate cu colega mea de bancă cartea?
– Nu!
– Păi de ce?
– Păi poate nu-mi permit să dau 50 de lei pe cartea respectivă!
– O să-ţi permiţi!
– Domnişoară, nu facem o discuţie pe tema asta aici. În particular pot să discut cu tine, în faţa clasei ai aceleaşi drepturi şi aceleaşi obligaţii …
– Păi da, dar…
– Ieşi afară, te rog frumos, ieşi afară! Şi ne vedem la cancelarie”.
După ce eleva a ieşit din clasă, profesorul a continuat comentariile nepotrivite.
ÎNREGISTRARE: „Nu vreţi să faceţi ceea ce vă rog eu? Vă oblig…lesbianism…să facă dragoste… (Nu vreţi să faceţi ceea ce vă rog eu? Vă oblig să faceţi, pentru că democraţie înseamnă ordinea lucrului bine făcut. Nu înseamnă democraţia (să) luăm fiecare o iniţiativă, ca domnişoara. Domnişoara vroia să spună altceva: pot să-i aduc în două tranşe sau în trei? Dar ce? Domnişoara îşi împarte şi iubitul cu colega? Împarţiţi iubitul? Nu. Sau poate faceţi parte din şcoala ateniană a bunelor maniere de la Lesbos, de unde provine şi numele de lesbianism? Nu râde, domnişoară, pentru că prima atestare istorica despre dragostea dintre două femei aparţine unui critic şi istoric antic, Procopus…”
Inspectoratul Şcolar Bucureşti s-a autosesizat şi a început cercetările în acest caz.