Victor Ponta s-a prezentat în Parlament cu temele făcute și cu o viziune clară pentru România, detaliată în cadrul unui discurs care a demonstrat că actualul prim-ministru, în ultimii doi ani, și-a definit clar prioritățile executive și știe ce are de făcut în continuare.
Viitorul cabinet și-a propus, potrivit priorităților prezentate de premier, continuarea creșterii economice prin respingerea politicilor de austeritate și printr-o stabilitate fiscală care înseamnă că taxele și impozitele nu vor crește, iar cota unică, CAS și TVA-ul la pâine reduse se vor păstra. Mai mult, această direcție trebuie să fie urmată în același timp cu aplicarea măsurilor sociale care pot transforma datele macroeconomice bune în creșteri de salarii și pensii.
„Îmi doresc ca în 2016 să avem 5 ani neîntrerupți de creștere economică, în care balanța între populația activă, locurile de muncă fiscalizate și numărul pensionarilor să devină din nou echilibrată. Putem avea performanță economică luand în același timp și măsuri de dreptate sociala!”, a declarat șeful Guvernului.
În discursul său, Ponta a dat dovadă de maturitate politică și a pus accentul pe buna colaborare dintre Guvern și Parlament, spre deosebire de predecesorii săi în funcție, care s-au folosit de Parlament doar pentru a-și pune în aplicare proiectele, fără a stabili o linie de dialog între Putere, majoritate și Opoziție.
„Vreau să găsim în continuare căi de îmbunătățire a colaborării dintre Guvern și Parlament. Propun majorității parlamenare care susține Executivul o agendă de acțiuni pentru 2015-2016, în baza programului USL pe care guvernul l-a prezentat în 2012 și pentru care am primit votul de încredere al Camerelor Reunite”, a precizat Victor Ponta în plenul Camerelor reunite.
Mai mult, Ponta a dat dovadă de o bună viziune de lider reformator. Președintele PSD a subliniat că în următorul an toate forțele politice vor trece printr-o perioadă de reformă, evidentă mai ales la nivelul combaterii corupției, iar standardele și regulile definite prin dialog și consens se vor regăsi atât la nivelul Constituției, cât și la cel al statutelor organizațiilor politice.
„Parlamentul și partidele politice vor trece în 2015 printr-o reformă radicală a sistemului politic. Avem obligaţia de a dialoga, de a stabili standarde şi reguli și de a găsi cât mai multe soluţii consensuale privind Constituţia, Parlamentul, autorităţile locale şi partidele”, a afirmat Ponta.
Prim-ministrul a arătat luni românilor că are o idee clară despre direcția în care trebuie să meargă România, iar votul de încredere dat de reprezentanții legislativului nu marchează doar schimbarea compoziției politice sau a structurii Executivului, ci și un sprijin pentru agenda de acțiuni pentru următorii doi ani.
Astfel, discursul lui Ponta a definit strategia pe care Guvernul o va aplica pentru România anilor 2015 și 2016, una care va conduce la predictibilitate fiscală, dezvoltare economică și sprijin concret pentru românii care vor mai multe investiții în venituri, infrastructură, agricultură, sănătate și educație. Desigur, rezultatele se vor vedea atât prin buna organizare a bugetului, cât și prin eficiența guvernamentală evidențiată de ritmul de creștere al absorbției fondurilor europene.