Sondaj INSCOP: Sănătatea, educaţia şi ordinea publică merg mai rău ca în comunism

Sănătatea, educația, siguranța/ordinea publică, agricultura și industria sunt domeniile evaluate de români ca mergând acum mai rău decât în perioada de dinainte de 1989, în timp ce transportul public, turismul, apărarea țării, politica externă, justiția și administrația publică sunt văzute ca funcționând mai bine în prezent decât în perioada comunistă, relevă un barometru realizat de INSCOP Research.
Iulian Tudor
17 dec. 2014, 08:59
Sondaj INSCOP: Sănătatea, educaţia şi ordinea publică merg mai rău ca în comunism

Comparativ cu situația dinainte de 1989, 63,4% dintre respondenți consideră că transportul public merge mai bine acum, 27% consideră că mergea mai bine înainte de 1989. În ceea ce privește turismul, 56,5% dintre respondenți consideră că merge mai bine acum, 33,3% înainte. În privința apărării țării, 56,4% consideră că lucrurile stau mai bine acum, 31,1% înainte. În privința politicii externe, 54,3% consideră că situația este mai bună acum, 26,8% înainte. În raport cu justiția, 49,9% evaluează situația ca fiind mai bună acum, 38,2% atunci, în timp ce în raport cu administrația publică, 45,6% consideră situația mai bună acum, 36,6% atunci.

Vizavi de sănătate, 40,1% dintre respondenți spun că lucrurile merg mai bine acum, 51,3% mai bine atunci, iar în ce privește siguranța/ordinea publică, 37,8% consideră domeniul ca funcționând mai bine în prezent, în timp ce 52% spun că situația era mai bună înainte de ’89. 31,1% spun că lucrurile stau mai bine în prezent în educație, 60% în trecut, 28% sunt de părere că lucrurile stau mai bine în agricultură în prezent, 62,1% atunci, 24% consideră că situația e mai bună în industrie acum, față de 66,9% care consideră că era mai bine atunci.

„Au fost considerate ca mergând mai prost decât în perioada comunistă sectoare percepute de public a fi afectate de o anumită dezordine, cumva specifică tranziției din România: siguranța publică (evident că un stat totalitar lasă aparența unei ordini publice mai bune decât unul democratic sau în tranziție spre un sistem liberal-democratic), sănătatea, educația (cu nenumăratele lor reforme), industria și agricultura, veritabile „mărci” ale dictaturilor de dezvoltare, dar puse la pământ, într-un fel sau altul, de tranziție”, a explicat, într-un comunicat, Darie Cristea, sociolog — coordonator programe INSCOP Research.

Conform barometrului citat, un procent important dintre români cred că viața în România, la 25 de ani de la căderea comunismului, e mai rea decât înainte de 1989, dar consideră că în următorii 25 de ani viața va deveni mai bună. Majoritatea românilor sunt de acord că, după 25 de ani de democrație, România este o țară mai liberă, dar în care nu există mai multă dreptate.

Astfel, românii cred în proporție de 40,5% că, la 25 de ani de la căderea comunismului, viața în România e mai rea decât înainte de 1989. 32,9% cred că este mai bună, 17,2% că este la fel, 9,4% nu știu sau nu răspund, arată cercetarea INSCOP Research.

Impresia că viața este acum mai rea decât atunci crește o dată cu vârsta: 30,7% dintre cei până în 30 de ani, 40% dintre cei între 31 și 50 de ani și 45,8% dintre cei peste 50 de ani cred că viața este mai rea acum.

Totodată, 52% dintre români cred că în următorii 25 de ani viața în România va fi mai bună decât în prezent. 23,3% cred că va fi la fel, 12% că va fi mai rea, 12,7% constituie non-răspunsuri.

„Optimismul cu privire la viitor ne arată că românii nu regretă comunismul, ci sunt nemulțumiți de dimensiunea economică și socială a vieții de după 1989, dar au încredere că lucrurile s-ar putea îmbunătăți în următorii 25 de ani. Cel mai optimist segment de populație este cel între 31-50 de ani (58,6% din această categorie crede că va fi mai bine)”, mai relevă sursa citată.

Potrivit barometrului INSCOP-Research, 81,8% dintre români sunt de acord că, după 25 de ani de democrație, România este o țară mai liberă (14,5% nu sunt de acord). 45,9% cred că România este acum o țară mai unită (46,5% cred că nu) și 44,7% sunt de acord că România este o țară mai sigură decât înainte de ’89 (48,5% nu sunt de acord). 41,6% dintre români cred că acum suntem o țară mai prosperă (52,4% împotriva) și 39,8% cred că, după 25 de ani, în România este mai multă dreptate (53,9% cred că nu).

De asemenea, 89,8% dintre români apreciază ca o schimbare pozitivă (bună și foarte bună) după 1989 dobândirea dreptului de a călători și munci în străinătate, 94,9% consideră tot ca o schimbare pozitivă dreptul de a ne alege conducătorii. 92,9% dintre respondenți consideră o schimbare pozitivă dreptul de a merge și a ne stabili oriunde în țară. 90% consideră bune și foarte bune libertatea presei și libertatea de expresie. În același timp, 86,8% dintre români apreciază tot ca o schimbare în bine și foarte bine faptul că după 1989 au început să apară mult mai multe bunuri și servicii pe piață, în timp ce 81,2% văd ca pozitivă apariția firmelor private. 75,8% consideră o schimbare bună și foarte bună apariția mai multor partide după 1989, în timp ce doar 37,3% consideră ca pozitivă privatizarea marilor întreprinderi care au aparținut statului în socialism.

„Barometrul INSCOP — Adevărul despre România” a fost realizat de INSCOP Research la comanda „Adevărul” în perioada 27 noiembrie — 2 decembrie 2014. Volumul eșantionului a fost de 1.076 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenților.

CITEŞTE ŞI: Sondaj INSCOP: Orientarea prooccidentală a românilor rămâne covârşitoare

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Mesaj viral transmis de Piedone de Paște! Dușmanii lui au rămas fără cuvinte!
Fanatik.ro
Ce înseamnă culorile de pe ambalajele de pâine, de fapt. Mulți români le cumpără, dar puțini sunt atenți la acest detaliu
Capital.ro
TAXE mărite pentru români. Oamenii vor fi obligați la plată chiar din 2025: Mutăm dintr-un buzunar în altul
Playtech.ro
Moneda din 2003 care îţi aduce bani după Paşte. Este românească şi sigur o aveai şi tu în buzunar
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Știința îmbălsămării Papei Francisc: Pas cu pas, cum este pregătit trupul pentru a fi expus timp de trei zile fără semne vizibile de descompunere
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Fenomenul turistic post-Schengen: Destinația care îi atrage pe români
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Unde va fi înmormântat Papa Francisc și cine l-ar putea înlocui pe acesta, potrivit Bisericii Catolice
Cancan.ro
CTP susține că JD Vance ar fi vinovat de moartea Papei Francisc. Care e motivul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România e în doliu. Sportul românesc a pierdut cel mai mare antrenor chiar în a doua zi de Paște. Va rămâne o legendă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Cine ar putea să îl înlocuiască pe Papa Francisc. Următorul șef al Bisericii Catolice ar putea fi de culoare
Pensionarii cu vârsta de peste 65 de ani care primesc indemnizație socială vor primi bani pe cardurile
MediaFlux
Mâncare gratis pentru toată lumea. Revoluția globală Incredible Edible poate ajunge în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Inima simplă a unui Papă complicat: întâmplările care l-au făcut om, înainte să devină Sfânt Părinte