Sondaj INSCOP: Sănătatea, educaţia şi ordinea publică merg mai rău ca în comunism

Sănătatea, educația, siguranța/ordinea publică, agricultura și industria sunt domeniile evaluate de români ca mergând acum mai rău decât în perioada de dinainte de 1989, în timp ce transportul public, turismul, apărarea țării, politica externă, justiția și administrația publică sunt văzute ca funcționând mai bine în prezent decât în perioada comunistă, relevă un barometru realizat de INSCOP Research.
Iulian Tudor
17 dec. 2014, 08:59
Sondaj INSCOP: Sănătatea, educaţia şi ordinea publică merg mai rău ca în comunism

Comparativ cu situația dinainte de 1989, 63,4% dintre respondenți consideră că transportul public merge mai bine acum, 27% consideră că mergea mai bine înainte de 1989. În ceea ce privește turismul, 56,5% dintre respondenți consideră că merge mai bine acum, 33,3% înainte. În privința apărării țării, 56,4% consideră că lucrurile stau mai bine acum, 31,1% înainte. În privința politicii externe, 54,3% consideră că situația este mai bună acum, 26,8% înainte. În raport cu justiția, 49,9% evaluează situația ca fiind mai bună acum, 38,2% atunci, în timp ce în raport cu administrația publică, 45,6% consideră situația mai bună acum, 36,6% atunci.

Vizavi de sănătate, 40,1% dintre respondenți spun că lucrurile merg mai bine acum, 51,3% mai bine atunci, iar în ce privește siguranța/ordinea publică, 37,8% consideră domeniul ca funcționând mai bine în prezent, în timp ce 52% spun că situația era mai bună înainte de ’89. 31,1% spun că lucrurile stau mai bine în prezent în educație, 60% în trecut, 28% sunt de părere că lucrurile stau mai bine în agricultură în prezent, 62,1% atunci, 24% consideră că situația e mai bună în industrie acum, față de 66,9% care consideră că era mai bine atunci.

„Au fost considerate ca mergând mai prost decât în perioada comunistă sectoare percepute de public a fi afectate de o anumită dezordine, cumva specifică tranziției din România: siguranța publică (evident că un stat totalitar lasă aparența unei ordini publice mai bune decât unul democratic sau în tranziție spre un sistem liberal-democratic), sănătatea, educația (cu nenumăratele lor reforme), industria și agricultura, veritabile „mărci” ale dictaturilor de dezvoltare, dar puse la pământ, într-un fel sau altul, de tranziție”, a explicat, într-un comunicat, Darie Cristea, sociolog — coordonator programe INSCOP Research.

Conform barometrului citat, un procent important dintre români cred că viața în România, la 25 de ani de la căderea comunismului, e mai rea decât înainte de 1989, dar consideră că în următorii 25 de ani viața va deveni mai bună. Majoritatea românilor sunt de acord că, după 25 de ani de democrație, România este o țară mai liberă, dar în care nu există mai multă dreptate.

Astfel, românii cred în proporție de 40,5% că, la 25 de ani de la căderea comunismului, viața în România e mai rea decât înainte de 1989. 32,9% cred că este mai bună, 17,2% că este la fel, 9,4% nu știu sau nu răspund, arată cercetarea INSCOP Research.

Impresia că viața este acum mai rea decât atunci crește o dată cu vârsta: 30,7% dintre cei până în 30 de ani, 40% dintre cei între 31 și 50 de ani și 45,8% dintre cei peste 50 de ani cred că viața este mai rea acum.

Totodată, 52% dintre români cred că în următorii 25 de ani viața în România va fi mai bună decât în prezent. 23,3% cred că va fi la fel, 12% că va fi mai rea, 12,7% constituie non-răspunsuri.

„Optimismul cu privire la viitor ne arată că românii nu regretă comunismul, ci sunt nemulțumiți de dimensiunea economică și socială a vieții de după 1989, dar au încredere că lucrurile s-ar putea îmbunătăți în următorii 25 de ani. Cel mai optimist segment de populație este cel între 31-50 de ani (58,6% din această categorie crede că va fi mai bine)”, mai relevă sursa citată.

Potrivit barometrului INSCOP-Research, 81,8% dintre români sunt de acord că, după 25 de ani de democrație, România este o țară mai liberă (14,5% nu sunt de acord). 45,9% cred că România este acum o țară mai unită (46,5% cred că nu) și 44,7% sunt de acord că România este o țară mai sigură decât înainte de ’89 (48,5% nu sunt de acord). 41,6% dintre români cred că acum suntem o țară mai prosperă (52,4% împotriva) și 39,8% cred că, după 25 de ani, în România este mai multă dreptate (53,9% cred că nu).

De asemenea, 89,8% dintre români apreciază ca o schimbare pozitivă (bună și foarte bună) după 1989 dobândirea dreptului de a călători și munci în străinătate, 94,9% consideră tot ca o schimbare pozitivă dreptul de a ne alege conducătorii. 92,9% dintre respondenți consideră o schimbare pozitivă dreptul de a merge și a ne stabili oriunde în țară. 90% consideră bune și foarte bune libertatea presei și libertatea de expresie. În același timp, 86,8% dintre români apreciază tot ca o schimbare în bine și foarte bine faptul că după 1989 au început să apară mult mai multe bunuri și servicii pe piață, în timp ce 81,2% văd ca pozitivă apariția firmelor private. 75,8% consideră o schimbare bună și foarte bună apariția mai multor partide după 1989, în timp ce doar 37,3% consideră ca pozitivă privatizarea marilor întreprinderi care au aparținut statului în socialism.

„Barometrul INSCOP — Adevărul despre România” a fost realizat de INSCOP Research la comanda „Adevărul” în perioada 27 noiembrie — 2 decembrie 2014. Volumul eșantionului a fost de 1.076 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenților.

CITEŞTE ŞI: Sondaj INSCOP: Orientarea prooccidentală a românilor rămâne covârşitoare

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
De ce trebuie să presari pudră de chilli în grădină, în luna decembrie. Motivul este de-a dreptul uimitor
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat în direct: Acum am primit...
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Veste năucitoare pentru proprietarii de mașini. Vor trebui să plătească bani grei de la 1 ianuarie
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Cel mai nou cuplu din showbiz! Ireal cu cine s-a cuplat Fulgy, fiul Clejanilor 😲
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cine este Cristela Georgescu, de fapt. S-a aflat ce a făcut soția lui Călin Georgescu
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
România intră în spațiul Schengen: crește cererea de proprietăți imobiliare în estul Ungariei
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?