Judecătorii CCR au admis sesizarea parlamentarilor PNL, hotărând că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 55/2014 privind migraţia aleşilor locali este neconstituţională.
În ziua de 17 decembrie 2014, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.a) din Constituţia României şi al art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, s-a întrunit pentru a soluţiona, în cadrul controlului anterior promulgării, următoarele sesizări :
I. Obiecția de neconstituționalitate a unor prevederi ale Legii pentru modificarea și completarea Legii nr.53/2003 – Codul muncii, obiecție formulată de un număr de 76 deputați aparținând Grupurilor Parlamentare ale Partidului Național Liberal și Partidului Democrat Liberal.
Cu majoritate de voturi, CCR „a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că prevederile Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.55/2014 pentru reglementarea unor măsuri privind administrația publică locală sunt neconstituţionale”, se arată într-un comunicat al CCR.
„Parlamentul, în temeiul art.115 alin.(8) şi art.147 alin.(2) din Constituţie, urmează să reglementeze, prin legea de respingere, măsurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.55/2014 pentru a le pune de acord cu decizia Curţii Constituţionale.
Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru”, se mai precizează sursa citată.
Parlamentul va trebui să reglementeze, printr-o lege de respingere, măsurile cu privire la efectele juridice produse în perioada în care OUG 55/2014 a fost aplicabilă, respectiv ce se va întâmpla cu mandatele aleşilor locali care au migrat la alte partide, au declarat pentru Mediafax judecători CCR.
Deputatul PSD Ciprian Nica, vicepreşedinte al Comisiei juridice, a declarat, că această decizie îşi produce efectele pentru viitor, iar aleşii locali care au trecut la alt partid rămân acolo.
În schimb, deputatul PNL Teodor Nicolescu a arătat că OUG 55, se va întoarce în Parlament pentru a putea fi respinsă, iar în legea de respingere a ordonanţei va trebui să se prevadă încetarea mandatelor aleşilor locali care au migrat.
„OUG 55/2014 trebuie respinsă de Parlament şi conform Constituţiei trebuie menţionat ce se întâmplă cu efectele juridice deja produse printr-un text inclus în proiectul de lege de respingere a ordonanţei. De principiu, dorim să reglementăm în legea de respingere a OUG încetarea mandatelor aleşilor locali care au folosit acest act normativ neconstituţional, însă aşteptăm întâi motivarea Curţii Constituţionale pentru acest lucru”, a explicat Nicolescu.
Partidul Naţional Liberal (PNL) a atacat la Curtea Constituţională a României (CCR) prevederile OUG 55/2014 referitoare la migraţia aleşilor locali pe motiv că actul normativ încalcă legea fundamentală.
‘Partidul Naţional Liberal îşi menţine punctul de vedere că Guvernul Ponta a emis OUG 55/2014 cu încălcarea Constituţiei. Tergiversarea parcursului acestei ordonanţe de urgenţă prin Parlament până după alegeri, ca şi expirarea termenului introdus de prevederile ei nu schimbă cu nimic eroarea Cabinetului PSD. Tocmai de aceea, PNL va sesiza Curţii Constituţionale faptul că OUG 55/2014 emisă de Guvernul condus de Victor Ponta încalcă Legea fundamentală, cu atât mai mult cu cât singura urgenţă care a motivat adoptarea actului normativ a fost cea electorală’, anunţa PNL. după adoptarea ordonanţei în Parlament.
Ordonanţa privind TRASEISMUL, adoptată în Parlament: „E cel mai SCANDALOS act normativ”
Potrivit autorilor sesizării, articolul 115 din Constituţie prevede explicit că ordonanţele de urgenţă nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, PNL arătând că în acest caz administraţia publică locală este o instituţie fundamentală, statut care reiese inclusiv din faptul că i se alocă un subcapitol în Constituţie.
PNL consideră că există raţiuni temeinice ca sesizarea la CCR să aibă câştig de cauză, indicând faptul că CCR a emis deja decizii care stipulează că interzicerea traseismului este constituţională.
‘Partidul Naţional Liberal consideră că folosirea unor instrumente legislative aflate la îndemâna Guvernului şi a premierului doar în logică electorală nu trebuie să mai fie o practică în România. Acesta este motivul pentru care PNL sancţionează derapajele evidente dovedite de actualul Cabinet‘, arată liberalii.
Senatul, în calitate de Cameră legislativă decizională, a aprobat proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă 55/2014 referitoare la migraţia aleşilor locali.