Incontinența urinară este o problemă de sănătate rușinoasă, potrivit unor femei, dar se poate trata destul de ușor. Aceasta poate lua mai multe forme:
Incontinență urinară cauzată de stres
Femeile care suferă de acest tip de incontinență urinară sunt de obicei cele care au născut o dată sau de mai multe ori. În acest caz, mușchii pelvini sunt slăbiți, iar uretra nu rămâne închisă atunci când apar diferite presiuni precum tuse, strănut sau alt tip de acțiune fizică ce implică încordarea mușchilor (precum ridicarea de greutăți).
Incontinență urinară când simți nevoia să micționezi
O femeie care suferă de acest tip de incontinență urinară simte deodată o nevoie puternică să meargă la toaletă, însă de multe ori nu reușește să facă acest drum. În această situație, vezica se contractă excesiv, ”anunțând” nevoia de a merge la baie doar cu puțin timp înainte. Acest tip de incontinență poate fi cauzat de infecții urinare, probleme intestinale, accidente vasculare, Parkinson, Alzheimer sau alte probleme neurologice. Dacă nu este depistată o astfel de cauză, atunci incontinența va fi numită ”vezică hiperactivă”.
Incontinență urinară mixtă
Cel mai des întâlnit tip de incontinență urinară este cel mixt, ceea ce înseamnă că sunt combinate ambele tipuri enumerate mai sus, iar doctorilor le este greu să găsească o cauză punctuală.
Cum se tratează incontinența urinară
Primul și cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci când crezi că suferi de incontinență urinară este să mergi la medicul specialist – un urolog sau un ginecolog. Ei sunt cei în măsură să îți dea un diagnostic și un tratament corespunzător.
Mai departe, poți apela la câteva exerciții care să îți întărească mușchii pelvini, cum sunt cele Kegel sau cele cu greutăți pentru vagin. Mai poți face terapie comportamentală – în care înveți să îți programezi dinainte ”excursiile” la toaletă și eviți să consumi multe lichide pe parcursul unei zile. Alte tratamente sunt medicamentoase, hormonale sau chirurgicale.