COD RUTIER: O tamponare este un eveniment rutier fără victime. Astfel, dacă aţi fost implicat într-un accident soldat doar cu pagube materiale, în care nu a fost rănită nicio persoană şi nu au fost implicate decât două autovehicule, iar cei doi şoferi au căzut de acord, aceştia se pot adresa societăţii de asigurare pentru soluţionarea accidentului pe cale amiabilă.
Polițiștii rutieri recomandă conducătorilor auto implicați în evenimente rutiere soldate doar cu daune materiale, atunci când au suspiciuni asupra existenței/inexistenței vătămărilor corporale, să apleze Serviciul de Urgentă 112 și să comunice că au convenit să soluționeze accidentul pe cale amiabilă.
Greşeli frecvente
În momentul în care un şofer este implicat într-o tamponare, ambele persoane implicate pot pleca de la faţa locului doar dacă se încheie o constatare amiabilă. Formularul de constatare amiabilă se completează la faţa locului, după care fiecare este liber să plece. În cazul în care cele două persoane implicate nu se înţeleg la faţa locului se merge la Poliţie, cu obligativitate în 24 de ore. Totuşi, poliţiştii rutieri spun că au fost cazuri în care cei doi şoferi s-au înţeles la faţa locului, iar ulterior unul dintre ei (de obicei cel nevinovat) se duce la spital, acuzând diverse dureri.
„Principalele greşeli ale conducătorilor auto care urmează procedura soluţionării amiabile a accidentelor soldate cu pagube materiale se referă la faptul că aceştia nu completează formularul de constatare amiabila în cel mai scurt timp (de preferat la locul accidentului), ci planifică o întâlnire ulterioară. Acest lucru duce de multe ori la depăşirea termenului de 24 de ore, ori la schimbarea opiniei despre culpa producerii accidentului în urma consultării conducătorilor auto cu prieteni care-i declară nevinovaţi ori care susţin că vinovăţia aparţine şi celuilalt şofer. De asemenea, aceştia completează formularul, dar omit să-şi reţină câte un exemplar (originalul pentru cel care se va adresa firmei de asigurări şi autoimprimatul pentru celălalt), caz în care conducătorul auto care nu deţine un exemplar al formularului de constatare amiabil nu poate face proba încheierii acestuia în termenul legal şi nici a faptului că a convenit cu celălalt conducător auto că nu există persoane vătămate. În plus, cu toate că în accident a rezultat avarierea unui al treilea element (bordură, indicator rutier, parapet, gard, imobil etc.) completează formularul de constatare amiabilă şi se prezintă la societatea de asigurare, de cele mai multe ori cu întârziere, moment în care sunt îndrumaţi pentru soluţionarea accidentului la unitatea de poliţie, unde vor fi în postura de a declara evenimentul la mai mult de 24 de ore”, spun poliţiştii rutieri constănţeni pentru Cuget Liber.
Riscurile la care se supun şoferii sunt fie de a se trezi că sunt vinovaţi de produ-cerea accidentului, când iniţial au convenit altfel, fie să constate după plecarea de la faţa locului că din eveniment au rezultat victime, caz în care se va întocmi un dosar penal în care se vor efectua cercetări şi pentru părăsirea locului accidentului, fie să se prezinte după termenul de 24 de ore la unitatea de poliţie, caz în care se aplică măsura reţinerii permisului de conducere pentru 30 de zile.