„E foarte greu să comentez pentru că Năstase a venit la noi la 21-22 de ani, cam așa avea… și noi l-am urmărit și el ca cercetător era impecabil, muncitor, corect, modest. Extraordinar de modest este Năstase cercetător. S-au mai petrecut pe parcurs aici niște schimbări, poate nu toate în bine. Plătește într-un fel pentru o anumită latură a lui Adrian Năstase”, a declarat fostul ministru al Justiției, vineri seara, la B1TV.
Rodica Stănoiu a arătat că Năstase a primit nişte lovituri foarte mari din cauza firii lui.
„Asta-i firea lui. Cu prietenii se poartă rău şi uneori îi calcă în picioare, dar are o anumită deschidere, chiar foarte mare, faţă de duşmanii lui, crezând că îi va avea cândva alături de el. O iluzie…. Şi de aici a primit nişte lovituri foarte mari. E foarte nedrept ce i se întâmplă”, a spus Stănoiu.
Pe de altă parte, fostul ministru a vorbit şi de greşelile pe care le-a făcut Năstase pe vremea când acesta era prim-minisru.
„Ca prim ministru ce i-aș reproșa eu și ce i-am reproșat: nu controla, nu verifica informațiile pe care le avea și se ambala foarte tare pe o chestiune (…). În al doilea rând, nenumărate au fost discuțiile în Guvern, lista o face secretarul de general…, nu e voie să fie pe ordinea de zi de Guvern dacă nu au avizul Ministerului Justiției, ori tot timpul mă trezeam puse proiecte de acte normative fără aviz. Ceea ce nu era în regulă cu atât mai mult cu cât singura direcție pe care o țineam peste orele de program era direcția de avizare (…). Așa au scăpat unele lucruri care i-au creat anumite probleme”, a declarat Rodica Stănoiu.
Fostul ministru a contrazis însă scenariile potrivit cărora Năstase era un dictator şi nimeni nu sufla o vorbă în faţa lui.
„Disciplină şi o anumită rigoare erau, dar nici vorbă de poveştile cu dictatorul Năstase, că nu sufla nimeni…. Disucţiile erau uneori atât de aprinse. (…) Erau şi miniştrii care doar dădeau din cap si nu i-am auzit o dată să-l contrazică pe premier„, a spus Stănoiu, precizând că miniştrii care aveau discuţii contradictorii cu Năstase erau ea, Ioan Rus, Miron Mitrea, Mihai Tănăsescu şi Dan Ioan Popescu.
„El avea stilul lui aşa mai arogant, cum zice lumea… Eu n-aş zice chiar aşa… Un anumit stil de aroganţă, care se cultiva în institutele Academiei„, a conchis Stănoiu.