Retrospectivă 2014: Cele mai mari dezastre naturale

În fiecare an se produc calamităţi naturale, de când e lumea şi Pământul. Nici anul 2014 nu a făcut excepţie, fiind vorba despre cutremure, inundaţii, furtuni, tornade şi alte asemenea fenomene violente.
Alina Costache
18 dec. 2014, 14:26
Retrospectivă 2014: Cele mai mari dezastre naturale

Din fericire, dezastrele naturale din acest an nu au atins, din fericire, proporțiile unora din anii precedenți. Iată o retrospectivă a dezastrelor din 2014, realizată de Agerpres.

Pe 1 aprilie 2014, un cutremur de pământ cu magnitudinea de 8,1-8,2 grade a zguduit orașul Iquique din Chile și întreaga regiune, provocând moartea mai multor persoane și însemnate pierderi materiale. Au fost evacuate aproape un milion de persoane. Potrivit geologilor, acest puternic seism — urmat de o replică de 7,6 grade — a fost rezultatul tensiunilor acumulate la nivelul faliei aflate de-a lungul zonei de coastă a țării, unde placa tectonică oceanică ‘Nazca’ alunecă sub placa tectonică sud-americană într-un ritm de circa 7 centimetri pe an.

Pe același Cerc de Foc al Pacificului s-a produs, la 18 aprilie, un cutremur în capitala Mexicului. Seismul a avut 7,4 pe scara magnitudinii de moment, epicentrul fiind localizat în statul mexican Guerrero, la nord de Acapulco. Cutremurul a spart geamuri și vitrine și a dărâmat ziduri, determinând totodată întreruperi de curent și evacuări.

Pe 12 februarie s-a produs un cutremur cu magnitudinea 7,3 în regiunea autonomă uigură Xingjiang din nord-vestul Chinei. Deși de mare intensitate, el nu s-a soldat cu victime sau pagube materiale.

Din gama de mișcări tectonice susceptibile să producă pagube umane și materiale fac parte și erupțiile vulcanice. Un vulcan din vestul Indoneziei (țară în care se află cel mai mare număr de vulcani activi din lume), în activitate de mai multe luni, a erupt de 30 de ori pe 4 ianuarie, făcând ca numărul persoanelor evacuate să depășească 20.000. Sinabung, situat în nordul insulei Sumatra, a aruncat lavă până la 4.000 de metri înălțime.

Erupția vulcanică neașteptată de pe muntele Ontake din centrul Japoniei s-a soldat cu 48 de morți și 15 dispăruți, îngropați, se pare, în stratul gros de cenușă. Ea a avut loc sâmbătă, 27 septembrie, când muntele era plin de excursioniști. Cu un asemenea bilanț, erupția vulcanică bruscă este cea mai gravă de acest tip din Japonia după război.

Alți vulcani a căror activitate stârnește îngrijorare și pentru care au fost lansate avertismente sunt Bardarbunga din Islanda, Mayon din Filipine și Kilauea din Hawaii, populația din zona lor fiind evacuată.

Unele taifunuri din 2014, ca Rammasun, Nuri, Vongfong, Halong, Neoguri sau Hagupit, au fost deosebit de intense, cu vânturi de peste 250 km/h și precipitații însemnate. Cinci persoane au murit și 46 au fost rănite după ce taifunul Neoguri s-a abătut pe 10 iulie, însoțit de ploi torențiale și rafale de vânt puternice, asupra unor zone extinse ale arhipelagului japonez. Centrul, vestul și sudul Japoniei au fost afectate de furtuni însoțite de descărcări electrice, tornade, alunecări de teren, râuri umflate și valuri înalte, care au dus la evacuări de populație și întreruperi în alimentarea cu energie electrică.

Citeşte şi Nostradamus a prezis fenomenele stranii apărute pe cerul Capitalei după CUTREMUR! „Nu mai avem mult”!

Taifunul Rammasun, care a atins cea mai mare intensitate în China pe 19 iulie, a fost cel mai puternic din ultimele patru decenii care s-a abătut asupra acestei țări. Vântul a suflat cu peste 200 km/h în insula Hainan, iar precipitațiile au fost abundente. Bilanțul super-taifunului Rammasun din China a fost de 56 de morți și 20 de dispăruți, iar pagubele materiale au depășit 26,55 de miliarde de yuani (4,32 miliarde de dolari). China se confruntă frecvent cu dezastre naturale în cele două luni estivale, provocate de ploile musonice, care afectează mai ales jumătatea de sud a țării. Rammasun a ajuns în China după ce a devastat nordul Filipinelor, unde a provocat 94 de morți și nouă dispăruți. Taifunul a afectat și nordul Vietnamului, unde cel puțin trei persoane au murit ca urmare a inundațiilor.

Puternicul taifun Vongfong a lovit pe 13 octombrie centrul Japoniei după ce provocase rănirea a 44 de persoane și un dispărut, un cetățean chinez luat de valuri. Rafalele de vânt au depășit 180 km/h, iar ploile torențiale au inundat drumurile și au distrus numeroase case. Cu o săptămână înainte, un alt taifun, Phanfone, a traversat Japonia, lăsând în urmă dispăruți, printre care trei militari americani luați de valuri în timp ce făceau fotografii în Okinawa.

La începutul lunii decembrie, taifunul Hagupit a lovit arhipelagul filipinez. Filipinele înregistrează anual între 15 și 20 de taifunuri în sezonul ploios, care începe în general în luna iunie și se încheie în noiembrie. Circa un milion de persoane au fost nevoite să-și părăsească locuințele în așteptarea taifunului Hagupit, iar bilanțul furtunii tropicale care a măturat Filipinele de la est la vest era marți, 9 decembrie, de 27 de morți, potrivit Crucii Roșii. Capitala Manila a fost în mare măsură cruțată. Marea majoritate a deceselor au fost înregistrate în extremitatea de est a arhipelagului, pe insula Samar, unde Hagupit a lovit zona de coastă cu rafale având viteza de 210 kilometri pe oră.

DailyBusiness
Vești despre călătoriile cu AVIONUL. Europa se pregătește de o scumpire drastică a biletelor!
Spynews
Cum arată Gina Felea în 2024! A împlinit recent 40 de ani și a trecut printr-o transformare uriașă | FOTO
Bzi.ro
Partidul AUR nu va participa la alegerile parlamentare. La Giurgiu și Bistrița-Năsăud au fost respinse dosarele candidaților. Urmează Iașul – UPDATE
Fanatik.ro
Cele 4 zodii care vor gusta fericirea până pe 31 octombrie. Se anunță bani, belșug și bucurie pentru ele
Capital.ro
A murit marea prezentatoare TV a României. Zi de doliu național
Playtech.ro
Un nou cutremur a lovit România! Câte grade a avut. S-a simțit cel mai tare la...
DailyBusiness
20.000 de morți anual. România, la cheremul indiferenței Guvernului!
Adevarul
Clipe de groază în Turcia. Un resort din Antalya plin cu turiști români a fost cuprins de flăcări
wowbiz.ro
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
Spynews
Lora o pune la punct pe Ilinca Vandici după ce aceasta a comentat despre nunta cântăreței! Ce a enervat-o la culme pe artistă 
Spynews
Soția lui Radu Mazăre, Roxana, a născut! Fostul edil a devenit tată pentru a doua oară
Evz.ro
Cum a ratat scriitorul Ion Băieșu un meci memorabil, în R.F.G: „Marș în cameră, haimana”
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără
kanald.ro
Ea este Camelia, românca găsită fără suflare lângă o gară din Italia. Ce au descoperit anchetatorii pe corpul femeii
Cancan.ro
Mario Fresh a comis trădarea supremă? Noua iubită e chiar prietena Alexiei Eram?! Cum arată Bianca
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Doliu şi durere în Biserica Ortodoxă Română. Patriarhul DANIEL...
StirileBZI
Această băutură te lasă fără permisul de conducere! Provoacă un rezultat fals pozitiv la DrugTest
Prosport.ro
FOTO. Face bani din onlyfans după ce a dezvăluit că o colegă are relații intime cu un șef al ei
stirilekanald.ro
"E primul pas spre un război mondial". Cei 10.000 de soldați din Coreea de Nord trimiși în Ucraina ar putea arunca în aer butoiul cu pulbere
substantial.ro
Aeroportul Dunedin impune limită de timp pentru îmbrățișări
MediaFlux
Se schimbă ORA în ROMÂNIA! Anunțul MOMENTULUI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Sfaturi simple la îndemâna oricui: mic tratat despre comportamentele inadecvate față de anumite specii animale