„La începutul anilor ’90, Rusia a oprit complet zborurile aviației strategice în unele zone îndepărtate, dar avioanele americane echipate cu arme nucleare le-au continuat. Împotriva cui erau ele îndreptate? Pe cine amenințau?’, s-a întrebat liderul rus la conferința sa de presă anuală. ‘Ani la rând noi nu am zburat deloc și am reluat aceste zboruri abia cu câțiva ani în urmă. Așadar, cine este cel care provoacă? Noi?!’, a insistat Putin.
El a recunoscut că Rusia a contribuit la sporirea tensiunilor cu NATO după izbucnirea conflictului din Ucraina, dar a invocat faptul că țara sa ‘nu face decât să-și apere interesele naționale cu tot mai multă fermitate’. ‘Noi nu atacăm pe nimeni. Doar ne apărăm interesele naționale. Nemulțumirea partenerilor noștri occidentali, în special cei nord-americani, este legată tocmai de acest lucru’, a susținut în continuare liderul de la Kremlin.
Putin a ținut să mai menționeze că Rusia are doar două baze militare în afara granițelor sale, respectiv în Kârgâstan și Tadjikistan, iar acestea răspund sporirii amenințării teroriste în Asia Centrală, în timp ce SUA dispun de baze militare ‘pe tot Globul’. ‘Deci, se poate spune că noi ne comportăm agresiv? Unde este simțul realității? Forțele nord-americane fac acest lucru în Europa cu arme nucleare tactice’, și-a exprimat indignarea președintele rus.
După declanșarea conflictului din Ucraina, incursiunile forțelor aeriene ruse în apropierea granițelor unor state membre ale NATO au căpătat o frecvență neobișnuită. Potrivit oficialilor Alianței, de la începutul anului avioanele statelor membre au executat peste o sută de misiuni de interceptare a avioanelor militare rusești care s-au apropiat prea mult de spațiul aerian al acestor țări, de trei ori mai multe decât anul trecut. Mai grav este că aceste apariții reprezintă un risc pentru aviația civilă, avioanele rusești provocând mai multe incidente serioase și există cel puțin un caz când un aparat rusesc a fost la un pas a de a intra în coliziune cu un avion de pasageri.