UPDATE 19:00 Vladimir Putin a câştigat alegerile din Rusia din primul tur cu 58.3%, conform unui exit poll, relatează România TV. Un alt exit poll arată că Putin ar fi câştigat cu 61.3%.
UPDATE 18:47 Record de prezenţă la vot în Cecenia – 94% la 18:00, ora Moscovei, potrivit RT.com.
UPDATE 18:35 Alegerile s-au încheiat la Moscova şi Sankt Petersburg la 20:00, ora locală, şi în majoritatea celorlalte regiuni, cu excepţia Kaliningradului. Prezenţa la vot la nivel naţional a fost de 58.3% la ora locală 18.00, relatează Interfax.
UPDATE 18:15 Poliţia din Moscova a consolidat, duminică după-amiază, securitatea în jurul clădirii Comisiei Electorale Centrale, relatează agenţia Interfax, citată de Mediafax. O parte din bulevardul Bolşoi Cerkasski Pereulok a fost blocat cu maşini de curăţenie şi garduri metalice. Poliţia permite doar accesul presei acreditate, al personalului din cadrul agenţiilor de securitate şi al membrilor Comisiei Electorale Centrale.
UPDATE 17:39 Liga Alegătorilor din Rusia a înregistrat duminică peste 3.000 de nereguli în cadrul desfăşurării alegerilor prezidenţiale, au declarat purtătorii ei de cuvânt la conferinţa de presă a organizaţiei, potrivit The Voice of Russia.
UPDATE 17:25 Prezenţa alegătorilor la alegerile prezidenţiale din Rusia era la 18:00, ora Moscovei de 56%, a comunicat Centrul de Informaţii al Comisiei Electorale Centrale, potrivit RT.com.
UPDATE 16:56 Un observator a venit înarmat la o secţie de vot din Moscova, potrivit The Voice of Russia.
„La intrarea în secţia de votare a fost reţinut un observator din partea unui candidat la postul de deputat al Adunării Municipale din sectorul Zapadnoe Degunino. El avea asupra sa o armă traumatică şi 12 gloanţe”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei.
UPDATE 16:49 Tineri alegători au venit din diferite regiuni ale Rusiei, duminică, la bordul a numeroase vehicule pentru a vota la Moscova, în timp ce mărturiile privind fraudele electorale au apărut încă de la primele ore ale scrutinului, relatează AFP, citată de Mediafax. Peste 100 de autocare pline cu tineri, adeseori abia ajunşi la majorat, erau grupate în piaţa Bolotnaia şi pe străzile învecinate, în apropiere de Kremlin, în cadrul „turismului electoral” vizibil organizat. Asociaţiile şi presa independentă au denunţat cu o zi înaintea scrutinului această tehnică de fraudare care constă în votul multiplu, în diverse secţii de votare unde alegătorii sunt transportaţi cu autocarele (votul carusel).
UPDATE 16:12 Bloggerul anti-corupţie Alexei Navalny a declarat pentru BBC că scrutinul se fraudează masiv.
„Se fraudează la scară grandioasă, mai ales în Moscova….se foloseşte masiv votul carusel. Putin nu va câştiga. El se va numi singur preşedinte, un preşedinte nelegtim”, a declarat Navalny.
UPDATE 15:43 Poliţia spune că nu a găsit dispozitive explozive în cele două secţii de vot din Moscova, informează RT.com.
UPDATE 15:41 La ora transmiterii acestei ştiri, 48% dintre cei cu drept de vot au mers la urne, potrivit RT.com.
UPDATE 15:32 Peste 350 de persoane au votat, duminică, pentru alegerile prezidenţiale din Rusia, la cele două secţii de votare amenajate în Capitală şi la Constanţa pentru cetăţenii ruşi aflaţi în România. La Secţia Consulară a Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti au votat, până la ora 15.00, peste 300 de persoane. Printre cei care au votat s-a aflat inclusiv ambasadorul rus la Bucureşti, Oleg Sergheevici Malghinov, potrivit Mediafax.
UPDATE 15:12 Un apel anonim a informat că două dispozitive explozive au fost plasate la două secţii de vot din Moscova. Poliţia şi pirotehniştii se îndreaptă spre locurile unde s-ar afla bombele, potrivit RT.com.
UPDATE 14:50 Trei cosmonauţi ruşi au votat în cadrul alegerilor prezidenţiale de duminică, de la staţia spaţială internaţională, relatează Ria Novosti. Cei trei au votat printr-o sesiune specială de comunicare realizată prin proxy, în timp ce staţia orbita deasupra isulelor Hawaii.
UPDATE 14:23 Unii dintre votanţi s-au hotărât să vină la urne costumaţi. În Novosibirsk, un grup de oameni în costume de baie, conduşi de o persoană îmbrăcată în urs, au mers cu paşapoartele la secţia de vot, potrivit The Moscow Times. Înainte de a vota ei au făcut o baie în apele îngheţate, cu paşapoartele ţinute deasupra capului. Au fost -5 grade duminică la prânz în Novosibirsk.
Sursă foto: KP.ru
UPDATE 14:19 Printre cei care au votat în Ingushetia se numără şi cel mai în vârstă cetăţean al republicii, Appas Iliev (116 ani). Bătrânul a fost întâmpinat solemn la secţia de votare, potrivit The Moscow Times.
UPDATE 13:14 Asociaţia Golos, responsabilă cu monitorizarea alegerilor din Rusia, a sesizat duminică producerea de fraude la prezidenţiale, între care transportarea unor grupuri de alegători cu autocarele la secţiile de votare, potrivit site-ului golos.org. În plus, asociaţia a înregistrat reclamaţii vizând insuficienţa declaraţiilor necesare flotanţilor, precizează Agerpres.
UPDATE 13:09 Activistele ucrainene de la FEMEN au fost reţinute pentru un protest topless la secţia electorală unde a votat Putin împreună cu soţia sa, potrivit The Moscow Times. Trei femei s-au dezbrăcat până la brâu şi au început să strige sloganuri anti-putere. Ele au fost arestate şi duse la o secţie de poliţie. Una dintre activiste avea scris pe piept „Fur pentru Putin”.
UPDATE 13:00 Comuniştii susţin că au depistat 40 de fraude la alegerile din Moscova, informează Interfax.
UPDATE 12:55 La ora 13:00, ora Moscovei, prezenţa la vot Rusia era de 30,1%, potrivit Centrului de Informaţii al Comisiei Electorale Centrale.
UPDATE 12:21 Doi bărbaţi au murit în urma unor atacuri de cord la două secţii de votare separate, duminică, potrivit Ria Novosti.
Primul bărbat, în vârstă de 65 de ani, membru al unei comisii de votare din Zelenograd (nordul Rusiei), a ieşit la o ţigară înainte de deschiderea secţiei de votare când a suferit un atac de cord. El a murit înainte ca ambulanţa să ajungă la el.
Un alt bărbat, în vârstă de 53 de ani, fusese externat din spital acum două zile, şi a murit tot în urma unui atac de cord după ce a votat în Omsk, în vestul Siberiei.
UPDATE 12.00 Rata de participare la alegerile prezidenţiale din Rusia a depăşit 15 la sută în primele două ore de vot, a anunţat Comisia Electorală Centrală duminică, relatează RIA Novosti, în pagina electronică. „Rata de participare a ajuns la 15,3 la sută la 10.00 ora Moscovei (08.00 ora României)”, a declarat Stanislav Vavilov, vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale.
UPDATE 11.40 Partidele de opoziţie şi o organizaţie neguvernamentală rusă denunţă fraude în mai multe secţii de votare din ţară. „Aceleaşi persoane votează în birourile de vot nr.2164 şi 2166” din Moscova, susţine pe site-ul său partidul democrat Iabloko, ce a trimis numeroşi observatori la aceste alegeri. „La Vladivostok, în biroul nr.155, alegătorii au descoperit (la sosire) că deja votaseră”, afirmă partidul, al cărui candidat, Grigori Iavlinski, a fost descalificat la sfârşitul lui ianuarie pe motiv că a înregistrat nereguli în strângerea celor două milioane de semnături de susţinere. Partidul comunist denunţă şi el o serie de fraude, cum ar fi cea comisă, potrivit observatorilor, într-o secţie din regiunea Kirov (la est de Moscova), unde un teanc de buletine a fost aruncat în urnă.
UPDATE 11.30 Favoritul cursei prezidenţiale din Rusia, Vladimir Putin, şi-a exprimat opţiunea electorală, ultimul între cei cinci candidaţi, potrivit agerpres.ro. El a venit la urne împreună cu soţia sa, Ludmila, după ce presa a remarcat în repetate rânduri că aceasta s-a retras din viaţa publică, vehiculându-se chiar că s-ar fi izolat la o mănăstire. Putin a votat la o secţie din incinta Academiei ruse de ştiinţe din Moscova.
– Miliardarul Mihail Prohorov a fost primul candidat care a votat la acest scrutin, deplasându-se în oraşul siberian Krasnoiarsk. „Aleg o nouă Rusie, totul abia începe”, a spus Prohorov, citat de Ria Novosti.
– Liderul comunist Ghennadi Ziuganov, pe locul al doilea în cursa prezidenţială (15%), dar la mare distanţă faţă de Putin (60%), s-a declarat nemulţumit de modul în care funcţionează camerele web instalate pentru monitorizarea scrutinului, potrivit postului Vesti. El a spus că unii votanţi, cu spatele la cameră, pot introduce în urne oricâte buletine doresc, fără a fi surprinşi.
– Ultranaţionalistul rus Vladimir Jirinovski a votat, de asemenea, în capitala rusă, el prezentându-se la urne cu mai mulţi colegi din Partidul liberal-democrat, al cărui preşedinte este. Cu obişnuitul său ton revoltat, el a criticat modul în care au fost concepute cabinele de vot, pe motiv că nu ar asigura în totalitate confidenţialitatea alegătorilor. În opinia sa, principalul rezultat al scrutinului va fi „buna dispoziţie a cetăţenilor mâine (luni) dimineaţă”.
– Liderul Rusiei Juste (centru-stânga), Serghei Mironov, a votat, de asemenea, la Moscova. După ce a aruncat buletinul în urnă, el s-a întreţinut cu observatorii.
– Preşedintele rus Dmitri Medvedev, aflat la sfârşit de mandat, şi soţia sa Svetlana au votat duminică, la alegerile prezidenţiale la o secţie de votare din partea de vest a capitalei ruse, inspectată anterior de un grup de observatori internaţionali. Actualul şef de stat nu a făcut declaraţii, ci doar a zâmbit larg în faţa camerelor de luat vederi.
– Patriarhul rus Kirill şi-a exprimat opţiunea electorală, rugându-se ca, în urma alegerilor, „ţara să-şi continue dezvoltarea paşnică, liniştită în domeniile spiritual şi material”.
Ruşii au început duminică să meargă la urne pentru alegerile prezidenţiale care ar urma să îl readucă la Kremlin pe actualul premier Vladimir Putin, într-o atmosferă de contestare inedită de la preluarea puterii de către acesta, în urmă cu un deceniu.
Având în vedere decalajul orar, scrutinul s-a deschis sâmbătă la ora 20.00 GMT (22.00 ora României) în Extremul Orient rus, la Moscova birourile de vor s-au deschis la ora 04.00 GMT (06.00 ora României), iar votul se va încheia la Kaliningrad, la ora locală 20.00 (19.00 ora României), în extremul vestic al ţării.
La Vladivostok (Extremul Orient), învăţătoare Zinaida Bikova, în vârstă de 73 de ani, a declarat că a votat în favoarea lui Putin. „Ceilalţi candidaţi nu îmi plac, iar Putin ştiu ce a făcut”, a declarat aceasta, citată de Mediafax. „Cu Putin ştiu la ce să mă aştept”, a declarat o altă alegătoare, Galina Samalvovici, în vârstă de 76 de ani.
Fostul agent KGB a pierdut net din popularitate dar rămâne creditat cu aproximativ 60 la sută din voturi, potrivit ultimelor sondaje. El ar putea câştiga alegerile încă din primul tur, la fel ca şi la precedentele mandate prezidenţiale din 2000 şi 2004.
Putin a lăsat preşedinţia subordonatului său Dmitri Medvedev în 2008 deoarece Constituţia îi interzicea un al treilea mandat consecutiv. La conducerea Guvernului, el a rămas totuşi cel mai influent om politic din ţară, iar Medvedev a renunţat să se prezinte la aceste alegeri, retrăgându-se în favoarea mentorului său.
Ceilalţi patru candidaţi sunt comunistul Ghennadi Ziuganov (plasat al doilea în sondaje, cu 15-20 la sută), populistul Vladimir Jirinovski, miliardarul Mihail Prohorov, nou-venit pe scena politică, şi candidatul de centrul Serghei Mironov.
Toţi s-au străduit însă să nu îl atace frontal pe fostul director KGB, în timp ce niciun membru al opoziţiei radicale nu a primit autorizaţia de a candida la aceste alegeri.
Campania electorală a fost marcată de folosirea masivă a resurselor statului în favoarea lui Putin, de presiuni şi intimidări, mai ales împotriva opoziţiei şi a presei independente, precum şi de practici de vot sub constrângere în provincie, a apreciat organizaţia neguvernamentală rusă Golos, într-un raport publicat joi.
Această asociaţie, care se află în colimatorul autorităţilor după ce a denunţat fraude masive la alegerile legislative din decembrie, a anunţat că are peste 2.500 de corespondenţi în ţară. Partidul Comunist a declarat, la rândul său, că a mobilizat mii de observatori în secţiile de votare. O jurnalistă AFP a constatat duminică dimineaţă în birourile de vot din Moscova prezenţa a numeroşi observatori.
Mărturiile şi imaginile video cu presupuse fraude, plasate pe internet, au contribuit la intensificarea mişcării de contestare inedită cu care se confruntă regimul rus de aproape trei luni. Putin a avut o atitudine ambiguă faţă de această contestare, fie acuzând opoziţia şi observatorii că servesc interesele străine, fie anunţând instalarea unor camere web în fiecare birou de vot pentru a supraveghea procesul electoral.
Potrivit autorităţilor, 180.000 de astfel de camere au fost instalate în câteva săptămâni şi transmit în direct desfăşurarea scrutinului. Eficienţa unei astfel de iniţiative a fost pusă însă la îndoială de misiunea de monitorizare a OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa) din Rusia.
Poliţia a anunţat că a mobilizat peste 6.000 de agenţi suplimentari la Moscova. „Nu sfătuiesc pe nimeni să testeze rezistenţa forţelor de ordine la Moscova. Mobilizăm întăriri şi motivul pentru care facem acest lucru este clar. Suntem pregătiţi să asigurăm securitatea”, a declarat vineri şeful poliţiei din Moscova, Vladimir Kolokolţev, citat de Interfax.
El a afirmat că poliţia a reperat pe Internet apeluri la „înarmarea cu bare de fier, bâte şi alte obiecte de acest tip”.
Manifestaţiile au reunit din decembrie zeci de mii de persoane în capitală şi alte câteva mii în alte oraşe ale ţării, sub sloganul „Rusia fără Putin”. Organizaţiile proguvernamentale au făcut apel, la rândul lor, la mobilizarea a zeci de mii de militanţi în Piaţa Manej din apropiere de Kremlin, duminică seara.