25 DE ANI DE LA REVOLUŢIA DIN 1989. DEZVĂLUIRILE lui Ion Iliescu. De ce au fost EXECUTAŢII Ceauşeştii

La 25 de ani de la Revoluţie, Ion Iliescu, cel care a preluat puterea după momentul înlăturării lui Nicolae Ceauşescu, spune lucrurilor pe nume, într-un interviu acordat celor de la Gandul.info, şi face dezvăluiri despre zilele care au fost un punct de cotitură în istoria României.
Romania TV
22 dec. 2014, 21:01
25 DE ANI DE LA REVOLUŢIA DIN 1989. DEZVĂLUIRILE lui Ion Iliescu. De ce au fost EXECUTAŢII Ceauşeştii

Zilele acestea s-au împlinit 25 de ani de la Revoluţia din 1989, care a dus la căderea regimului lui Nicolae Ceauşescu. Începută la Timişoara, în 17 decembrie, mişcarea s-a propagat şi în alte oraşe din ţară, dar în special în Bucureşti, unde un miting organizat de Nicolae Ceauşescu pentru a demonstra că în ţară nu se întâmpla nimic s-a întors rapid împotriva sa şi a dus la fuga sa de la Bucureşti, prinderea sa şi, mai apoi, în ziua de Crăciun, la executarea sa într-o unitate militară din Târgovişte.

Multe voci au spus de atunci că evenimentele din decembrie 1989 nu au fost, de fapt, o revoluţie, ci au fost controlate de alte forţe din Europa, iar singurul adevăr de netăgăduit care rămâne după acele zile este sângele vărsat de cei peste o mie de morţi şi alte câteva mii de răniţi (peste 3.000, spun statisticile).

La 25 de ani de la Revoluţie, Ion Iliescu, cel care a preluat puterea după momentul înlăturării lui Nicolae Ceauşescu, spune lucrurilor pe nume, într-un interviu acordat celor de la Gandul.info, şi face dezvăluiri despre zilele care au fost un punct de cotitură în istoria României.

Ion Iliescu nici nu vrea să audă de termenul „revoluţie confiscată”, folosit de multe ori pentru a descrie evenimentele din decembrie 1989: „Ce e aia Revoluţie confiscată? Asta e o prostie. Explicaţi-mi undeva o revoluţie confiscată. Sau e revoluţie sau nu e. O revoluţie este un proces istoric, care duce la schimbări fundamentale mai ales în structurile politice. A avut România o asemenea schimbare structurală? A avut. Revoluţia română a fost una radicală din acest punct de vedere, a fost o revoluţie, una veritabilă, care s-a bazat pe o revoltă populară. Deci are şi legitimitate istorică, are o forţă pe care a dat-o şi mişcare populară. Schimbările care s-au produs sunt de esenţă revoluţionară. Eu am venit pe valul Revoluţiei, revoluţia nu a fost generată de oameni ca mine„.

Ion Iliescu a fost apropiat al lui Nicolae Ceauşescu într-o vreme, dar a fost trimis la „reeducare” pentru „intelectualism”, după ce a emis opinii deloc pe placul preşedintelui Republicii Socialiste România, dar, mai ales, al consoartei sale, Elena Ceauşescu. Primul preşedinte al României după decembrie 1989, Ion Iliescu recunoaşte că a beneficiat de valul pe care l-a ridicat prezenţa în prim plan în timpul acelor evenimente. El a povestit că, director fiind la Editura Tehnică, aflase de la un colaborator despre frământările de la Timişoara, unde deja mureau oameni în încercarea autorităţilor comandate de Ceauşescu de a reprima demonstraţiile.

Citeşte şi Petre Roman, despre Revoluţie şi banii Securităţii: Unii au abuzat de aceste conturi

Ion Iliescu susţine că mitingul de la Bucureşti, convocat de Ceauşescu, a fost măsura fatală pentru acesta: „Mitingul convocat de el s-a transformat într-un miting anti-Ceauşescu şi un protest puternic. A încercat în noaptea de 21 spre 22 să reprime mişcarea, iar pe 22 oamenii s-au regrupat şi au năvălit, iar el a fost obligat să plece, la 12.06, cu un elicopter. Emblema aceasta, adică această imagine a fugii dictatorului cu elicopterul, este expresia a ceea ce s-a petrecut în România şi dramatismul situaţiei în care se aflase Ceauşescu„, povesteşte Iliescu.

Cum a ajuns în Studioul 4 al Televiziunii

Ion Iliescu a povestit că pe 22 decembrie, după ce a aflat că „însoţitorii” săi, cei care îl urmăreau permanent, nu mai sunt pe urmele sale, a plecat imediat la sediul TVR, unde a intrat împreună cu 20 de oameni. A urmat o şedinţă la MApN cu Victor Atanasie Stănculescu, rămas în locul ministrului Apărării după sinuciderea lui Vasile Milea, cu Petre Roman şi cu alţii, apoi o alta la Comitetul Central şi din nou una la MApN, unde s-a stabilit că era nevoie ca populaţia să primească un mesaj. „Atunci am încropit acel document: Comunicatul către ţară al FSN”.

Citeşte şi REVOLUŢIA ROMÂNĂ din decembrie 1989. Ziua de 22 decembrie, pas cu pas

De ce au fost EXECUTAŢI soţii Ceauşescu

Pe 25 decembrie 1989, Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost executaţi, în urma unui proces rapid şi, spun unii, nu tocmai ca la carte, la finele căruia au fost condamnaţi la moarte pentru genocid, subminarea puterii de stat, acte de diversiune şi subminarea economiei naţionale.

La 25 de ani distanţă, Ion Iliescu spune că ar fi dorit ca Tribunalul Militar Excepţional înfiinţat printr-un decret al CFSN semnat chiar de el, să organizeze un proces ca la carte soţilor Ceauşescu, dar subliniază că prelungirea acestuia ar fi condus la un număr şi mai mare de morţi.

Legat de organizarea procesului, eu preferam să putem avea un proces în condiţii normale, deci să fi putut să-l ţinem încarcerat pe Ceauşescu, pe cei doi, până ce se liniştesc lucrurile în ţară şi să avem un proces public, organizat aşa cum trebuie. Din punct de vedere politic ar fi fost un mare câştig, ar fi fost un moment politic important. Numai că mureau oameni, orice oră de întârziere însemna noi morţi. Şi atunci am luat decizia să organizăm procesul tocmai pentru a curma aşa ceva. Pe 24 am luat această decizie, l-am mandatat pe Stănculescu să se deplaseze la Târgovişte unde erau încarceraţi şi în 25 a avut loc procesul. Acesta a fost televizat. A fost al doilea moment important, televizarea procesului soţilor Ceauşescu şi apoi execuţia„, povesteşte Ion Iliescu.

Potrivit acestuia, au existat presiuni din partea populaţiei pentru ca la TVR să fie difuzate şi imaginile execuţiei soţilor Ceauşescu.

Cine au fost TERORIŞTII

Teroriştii despre care se spune că au tras la Revoluţie în oameni şi în armată rămân o enigmă şi după un sfert de secol. Iar Ion Iliescu nu lămureşte nici el problema.

„Nu aş putea spune, s-a tot discutat, s-au vehiculat chestiuni, că au fost arabi, nu s-a confirmat nimic. Şi ăştia care au fost au plecat imediat după aceea, nu este vorba de nicio acţiune a vreunor agenţi străini”, a spus Iliescu pentru gandul.info.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Ce să nu faci niciodată ca să atragi prosperitatea în viața ta. Anca Dimancea dezvăluie obiceiul negativ pe care multe persoane îl au: ”Vreau să se înțeleagă acest lucru”
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Playtech.ro
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Salariul muncitorilor necalificați din Timișoara stârnește polemici: „N-aveți idee câți oameni cu patru clase nu stau să fie slugile altora”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Documentul care le făcea viața grea românilor. Totul se schimbă din 2025
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Un bărbat de 69 de ani găsit mort într-un cimitir din Constanța
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul staţiunilor de schi cu cel mai bun raport calitate-preţ din Europa. Bucureştenii pot ajunge la două dintre ele în 6-7 ore de mers cu maşina