Sursele citate au precizat că în dosar s-a început urmărirea penală și față de alte persoane.
În dosar, procurorii începuseră anterior urmărirea penală in rem pentru abuz în serviciu și neglijență în serviciu.
În 31 martie, procurorii Parchetului instanței supreme au întocmit un dosar penal în care se efectuează cercetări în legătură cu aspecte vizând producerea vaccinului gripal, pentru sezonul 2013-2014, la Institutul Cantacuzino.
„În cauză, procurorii au dispus, la data de 14.03.2014, începerea urmăririi penale cu privire la infracțiunile de neglijență în serviciu și efectuarea unui studiu clinic fără respectarea regulilor de bună practică. În interesul soluționării cauzei, în perioada următoare vor fi efectuate audieri și vor fi solicitate relații și înscrisuri de la diferite instituții și autorități ale statului”, arată PÎCCJ.
Dosarul a fost întocmit în urma sesizării transmise de Corpul de Control al premierului, pe data de 12 martie.
Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a analizat, la 27 martie, implicațiile în planul securității naționale ale disfuncțiilor depistate în activitatea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie și Imunologie „Cantacuzino”, constatând că s-au înregistrat deficiențe. Președintele de la acea dată, Traian Băsescu, a luat decizia ca acest raport să fie transmis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
„Consiliul Suprem de Apărare a Țării a apreciat că, din cauza managementului defectuos exercitat de conducerile succesive ale Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie și Imunologie ‘Cantacuzino’, din cauza nerespectării procedurilor, a controlului defectuos al procesului de producție, dar și a implicării improprii a Ministerului Sănătății, s-au înregistrat, în ultima perioadă, deficiențe care pot genera vulnerabilități la adresa stării de sănătate a populației și că se impune luarea unor măsuri pentru remedierea tuturor acestor deficiențe și pentru prevenirea repetării acestora. Președintele României, domnul Traian Băsescu, a decis ca raportul prezentat în ședința CSAT să fie trimis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, preciza, la acea dată, Administrația Prezidențială.