Circulaţia auto pe tronsonul de autostradă Suplacu de Barcău-Borş, în lungime de 64 kilometri, va fi deschisă în noiembrie anul viitor, însă recepţia totală a lucrărilor este programată pentru 30 august 2013, potrivit unui document guvernamental.
În document se arată că, până la sfârşitul anului, vor fi reactualizate proiectele pentru alte tronsoane din Autostrada Transilvania, respectiv Gilău-Nădăşelu şi Câmpia Turzii-Iernut, urmând ca în prima parte a anului viitor să fie lansată licitaţia pentru secţiunea Iernut-Târgu Mureş.
Proiectul Autostrada Transilvania a început în 2004, în baza unui contract de 2,2 miliarde euro, încheiat cu compania americană Becthel pentru construcţia unui traseu de 415 kilometri. După şapte ani de la lansarea proiectului, au fost finalizaţi doar 52 de kilometri.
Contractul cu Bechtel a fost renegociat în acest an, compania americană urmând să finalizeze doar două tronsoane din cele opt ale autostrăzii. Guvernul a avizat noul contract, care prevede reducerea costului aferent lucrării cu 50%, la 6,9 milioane euro/km, şi permite scoaterea la licitaţie a tronsoanelor încă neîncepute.
Bechtel va continua lucrările la tronsoanele Câmpia Turzii-Gilău şi Suplacu de Barcău-Borş, reprezentând 118 kilometri din cei 415 kilometri ai autostrăzii. Traseul autostrăzii mai cuprinde şase secţiuni însumând 297 km, respectiv Braşov-Făgăraş (53 km), Făgăraş-Sighişoara (52 km), Sighişoara-Ogra (56 km), Ogra-Câmpia Turzii (36 km), Cluj Vest-Mihăileşti (24 km) şi Mihăileşti-Suplacu de Barcău (76 km).
Lucrările la sectorul Suplacu de Barcău-Borş au început în 2007. În acelaşi an, Bechtel a început să construiască peste râul Arieş cel mai mare viaduct al proiectului, în lungime de aproape un kilometru şi o înălţime de 23 de metri.
În prezent, România are 313 kilometri de autostradă şi alţi 276 km în execuţie. Potrivit ministrului Transporturilor, Anca Boagiu, reţeaua de autostrăzi va ajunge la 845 de kilometri în câţiva ani.