Tribunalul Suceava a respins cererea DNA de arestare preventivă a şefului SIPI Suceava

Tribunalul Suceava a respins, marţi seară, cererea procurorilor DNA de arestare a preventivă a şefului Serviciului de Informaţie şi Protecţie Internă Suceava (SIPI) Suceava, Cristian Macsim, reţinut luni pentru fapte de corupţie. Decizia poate fi contestată de procurorii anticorupţie la Curtea de Apel Suceava.
Iulian Tudor
23 dec. 2014, 20:48
Tribunalul Suceava a respins cererea DNA de arestare preventivă a şefului SIPI Suceava

Şeful SIPI Suceava, Cristian Macsim, a fost reţinut, luni seară, pentru 24 de ore, fiind cercetat pentru patru infracţiuni de abuz în serviciu şi două infracţiuni de favorizare a infractorului într-un dosar în care luni dimineaţă au fost făcute mai multe percheziţii la poliţişti din judeţul Suceava.

Şeful SIPI Suceava este acuzat că nu a dat curs rapoartelor pe care le primea despre poliţişti din Gălăneşti implicaţi în trafic cu ţigări de contrabandă şi că a respins şi un raport despre implicarea fostului şef al Secţiei de urmărire penală din Parchetul Tribunalului Suceava, procurorul Dumitru Dîmbu, în favorizarea unui poliţist.

Procurorii DNA Suceava au făcut, luni, percheziţii la şeful Serviciului de Informaţie şi Protecţie Internă Suceava, Cristian Macsim, şi la cinci agenţi de poliţie, suspectaţi de abuz în serviciu, cercetare abuzivă şi favorizarea infractorului, fapte care ar fi fost comise în perioada 2013-2014. La finalul percheziţiilor, comisarul Cristian Macsim a fost dus la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Suceava, unde a fost audiat.

În documentele anchetatorilor, se arată că şeful SIPI Suceava ar fi respins oficial „un raport informativ referitor la implicarea procurorului Dâmbu Dumitru în muşamalizarea unui accident rutier petrecut în anul 2010, în care a fost implicat agentul de poliţie Lămăşanu Iulian, din cadrul postului de poliţie comunal, existând suspiciuni că procurorul l-ar fi favorizat pe agent în mod abuziv, cu încălcarea normelor de procedură penală, pentru a omite tragerea la răspundere penală a acestuia, în sarcina căruia se reţinuse infracţiunea de conducere pe drumurile publice având în sânge o îmbibaţie alcoolică peste limita legală”.

Anchetatorii spun că procurorul Dumitru Dâmbu ar fi primit bani pentru a dispune o soluţie de netrimitere în judecată a lui Iulian Lămăşanu, care atunci când a provocat accidentul conducea maşina Poliţiei, în localitatea Costişa.

Procurorii au mai arătat, în documentul citat, că şeful SIPI Suceava ar fi refuzat şi alte rapoarte investigative documentate de ofiţerii din subordinea sa.

„Fiind în prezenţa unei scurgeri de informaţii din care rezultau indicii de comitere a unor fapte grave de contrabandă cu ţigări în care erau implicaţi şi poliţiştii din zonă, care anchetau pe informatori ai DIPI, comisarul şef Macsim Cristian era obligat, prin prisma atribuţiilor sale de serviciu, să ia măsuri urgente de atenţionare a ofiţerilor de informaţii, pentru a înceta legătura telefonică cu informatorul său ori să anunţe, de îndată, procurorul de caz. Mai mult, a rezultat că multiple piedici punea şeful structurii Macsim Cristian, care refuza categoric unor subordonaţi rapoarte investigative documentate, din care rezultau indicii de comitere a unor infracţiuni de către poliţişti şi procuror din judeţul Suceava, rezultând că Macsim Cristian protejează, în acest mod, persoanele vizate în informaţiile respective”, au mai scris procurorii în documentul citat.

Direcţia Naţională Anticorupţie arată, într-un comunicat de presă, că procurorii suceveni fac cercetări în această cauză pentru „infracţiuni asimilate celor de corupţie, infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei şi infracţiuni de fals, comise în perioada 2013-2014”.

Dumitru Dâmbu, fost procuror şef al Secţiei de urmărire penală din Parchetul Tribunalului Suceava, a fost cercetat în stare de arest preventiv, pentru fapte de corupţie şi trimis în judecată în luna octombrie, alături de primarul suspendat al municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean, judecătorii Bogdan Bărbuţă şi Daniela Prandea, de la Judecătoria Rădăuţi, şi omul de afaceri Constantin Babiuc.

Potrivit procurorilor, în perioada 27 ianuarie 2011 – 3 aprilie 2014, primarul Aurel Olărean, judecătorii Prandea şi Bărbuţă şi procurorul Dâmbu l-ar fi sprijinit pe omul de afaceri Constantin Gavril Babiuc să exercite presiuni pentru a determina o persoană să renunţe la dreptul de proprietate asupra unei părţi dintr-un imobil situat în municipiul Rădăuţi, având destinaţia magazin alimentar şi bibliotecă, în favoarea unei alte persoane aflate în anturajul omului de afaceri.

DailyBusiness
Decizia momentului! Românii află dacă se vor vaccina obligatoriu începând cu anul acesta
Spynews
Elena Udrea rămâne în spatele gratiilor! Decizie de ultimă oră a Instanței Supreme
Bzi.ro
Gabriela Cristea a făcut celebra ciocolată din Dubai: „Ce frumos se vede cu aurul acesta!”
Fanatik.ro
Cea mai mare țeapă pentru românii care vor să-și pună panouri fotovoltaice pe casă. Unii au rămas deja fără bani
Capital.ro
Șoferii cu mașini pe benzină, taxați în plus în România. Se aplică de azi, 1 octombrie
Playtech.ro
Delia a AJUNS de nerecunoscut! Doamneee ce și-a făcut la față!!! Arată ca Loredana Groza
DailyBusiness
Vestea cea mare! O nouă majorare a pensiilor, după actuala recalculare
Adevarul
Operaţiunea „Săgeţile Nordului”. Divizia armatei israeliene care a rupt spatele Hamas este vârful de lance al invaziei din Liban
wowbiz.ro
Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când a aflat
Spynews
Cât a mers darul la nunta lui Marian Mexicanu cu Ana Maria. Sute de invitați s-au distrat la petrecere
Spynews
22 de elevi și trei profesori morți! Autocarul cu care au plecat în excursie a luat foc / FOTO
Evz.ro
A început marele război. primele rachete au fost lansate
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
kanald.ro
„Astăzi a plecat la Domnul”. El este Ion, tânărul care și-a pierdut viața într-un teribil accident rutier, în Italia. Bărbatul participase la o slujbă religioasă înainte de tragedie
Cancan.ro
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai suportă situația. Imagini dezolante
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie șoc pentru Elena Udrea. Instanța Supremă a anunțat fix acum
StirileBZI
Aceste anvelope devin interzise de la 1 octombrie! Toți șoferii vor fi sancționați
Prosport.ro
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
stirilekanald.ro
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
substantial.ro
Elena Lasconi propune declararea lui Viktor Orban persona non grata în România
MediaFlux
Se dau VOUCHERE de 660 de LEI! Românii care vor BENEFICIA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum se încasează șpaga la DSVSA Ilfov