Într-un articol intitulat „DUPĂ 25 DE ANI”, Ion Mihai Pacepea face o analiză a societăţii româneşti actuale.
„La sfârșitul anului 1989 prima poliție politică creată de Kremlin în fostul imperiu sovietic a fost eradicată de pe suprafața pământului. De îndată ce zidul Berlinului a fost dărâmat, organul de securitate al fostei Republici Democrate Germane, Staatsicherheitsdienst ori STASI, a încercat să se salveze schimbându-și numele în AfNS (Amt für Naționale Sicherheit, sau Oficiul Securității Naționale) și pretinzând că este o nouă instituție. Din fericire, manevra nu i-a reușit.
În dimineața de 11 decembrie 1989, când STASI-știi din Berlinul de Est s-au prezentat la lucru, ei n-au mai putut intra în sediile unităților. Toate cele 18 clădiri cenușii de pe Normanen Strasse care constituiau sediul central al odiosului STASI aveau ușile încuiate și sigilate. Anunțuri lipite la toate intrările informau că STASI/AfNS a fost desființat și că sediile sale au fost luate sub control de către un „Staatliches Burgerkomitee” (Comitet Cetățenesc de Stat).
„Mă numesc Hans Joachim Gauck și sunt un pastor protestant,” s-a auzit o voce de la una din ferestrele clădirii care purta denumirea „House #1” (Clădirea Nr. 1). În ea erau birourile lui Erich Mielke, seful STASI, și al lui Markus Wolf, șeful serviciului de spionaj, care fuseseră arestați cu doua zile înainte de către procurorul general al RDG. „Am vrut să studiez jurnalismul,” a continuat Gauck, „dar STASI mi-a respins dosarul pentru că tatăl meu a fost arestat de NKVD și dus în Siberia când eu aveam zece ani. Până la urmă am absolvit teologia. Nu sunt religios, dar dorința de a crede în ceva a devenit din ce în ce mai importantă pentru mine în toți anii grei pe care i-am trăit până azi, când comitetul nostru cetățenesc m-a însărcinat să iau sub control sediile centrale ale STASI”.
DEZVĂLUIRI INCREDIBILE despre cel mai controversat spion al României
Era o dimineață rece în Berlin, dar când pastorul Hans Gauck și-a terminat discursul cele câteva mii de ofițeri ai STASI care îl ascultau arătau mult mai plouați decât fețele lor ude de lapoviță: peste noapte, acuzații deveniseră acuzatori.
În acele memorabile zile de decembrie 1989 am sperat să văd curând aceeași scenă repetată în București. Din nefericire, speranța mea nu s-a realizat. La începutul lui 1990 Erich Mielke și Markus Wolf au făcut declarații scrise în care au arătat că, în timp ce zidul Berlinul era dărâmat de populația revoltată, ofițerii STASI distrugeau zi și noapte dosarele cele mai secrete ale STASI, ca de exemplu cele care atestau implicarea ei în terorismul internațional.
Potrivit acelorași declarații, câteva mii de dosare „extrem de delicate” ale STASI au fost „salvate,” fiind transportate în România cu avioane puse la dispoziție de Securitate pe baza unei înțelegeri secrete dintre Honecker și Ceaușescu.
Din fericire, marea majoritate a dosarelor STASI au fost salvate de pastorul Hans Joachim Gauck. La 3 octombrie 1991, când cele două Germanii s-au unificat, Cancelarul Helmuth Kohl l-a numit pe Gauck custode general al tuturor archivelor STASI.
Mihai Ion Pacepa şi-a lansat în SUA o nouă carte, de dezvăluiri despre campaniile de dezinformare
În 2012, pastorul Gauck a devenit Președintele Germaniei. Doi ani mai târziu, românii au instalat la cârma țării pe propriul lor Gauck: președintele Klaus Johannis. Acum am, în sfârșit, convingerea că România va urma exemplul Germaniei, și va deratiza țara de vechea infestație sovieto-securistă, care continuă să-i altereze viitorul”, scrie Pacepa.
Ion Mihai Pacepa (n. 28 octombrie 1928, București) a fost șef adjunct al Departamentului de Informații Externe a României (perioada comunistă) și consilier personal al lui Nicolae Ceaușescu. În anul 1978 el a cerut azil politic în Statele Unite, unde a lucrat pentru comunitatea de informații a SUA în diferite operațiuni împotriva fostului bloc sovietic. În România a fost condamnat la moarte în contumacie (1978). Guvernul american a descris activitatea lui Ion Mihai Pacepa ca „o importantă și unică contribuție adusă Statelor Unite”, Ion Mihai Pacepa este cetățean american și acum trăiește în SUA.
Concluzia Raportului Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, patronat de Președintele României și publicat la 18 decembrie 2006, subliniază „rolul excepțional jucat în demascarea naturii criminale a regimului și a Securității” de generalul Pacepa. Potrivit acestui raport, el „a contribuit la degradarea dramatică a imaginii lui Ceaușescu”. În 1999, Curtea Supremă de Justiție i-a anulat condamnarea la moarte, iar în 2004 i-a fost redat gradul de general.