„Românii din Diaspora care urmăresc îndeaproape evenimentele politice din România sunt neplăcut surprinși și profund dezamagiți de numirea în funcția de consilier personal a domnului Mihai Răzvan Ungureanu (…) Nu putem decât să reacționăm ferm la nerespectarea asigurărilor date de dvs în campania electorală, conform cărora veți milita împotriva proiectelor distructive pentru mediu și în detrimentul țării noastre – sub toate aspectele – promisiuni pe care devine evident că tindeți să le încălcați, prin numirea la Palatul Cotroceni, în funcția de consilier personal, a unei persone care s-a declarat susținător ferm al proiectului de la Roșia Montană”, se arată în scrisoare.
Furia ecologiştilor împotriva fostului ministru a fost provocată de mai multe declaraţii ale lui Ungureanu privind proiecte controversate: „Roșia Montană este o prioritate, înseamnă locuri de muncă. Nu sunt ecologistul de vârstă nouă, care brusc și-a reinventat identitatea politică. Mă interesează locurile de muncă, investițiile străine. „- declarație a dlui Mihai Răzvan Ungureanu, apr. 2012, respectiv „Cine se împotriveşte exploatării gazelor de şist face, voit sau nevoit, jocul Federaţiei Ruse, inclusiv pe teritoriul României”- declarație la tv, începutul anului 2014.
În consecinţă, preşedintelui României i se cere să-l revoce pe Ungureanu din funcţia abia primită. „Numirea dlui Mihai Răzvan Ungureanu în funcția de consilier personal este o sfidare la adresa celor care au stat ore în șir la coadă pentru a va vota, mare parte din cei care au stat la cozile imense fiind implicați activ în campaniile de salvare a Roșiei Montane și Certejului, cât și în campaniile de informare/ conștientizare a impactului distructiv și ireversibil al explorării/ exploatării gazelor de șist prin metoda fracturării hidraulice, pe teritoriul țării noastre”, se arată în scrisoare.
Preşedintele României, Klaus Iohannis, l-a numit pe senatorul Mihai Răzvan Ungureanu drept consilier onorific pe data de 29 decembrie. Informaţia a fost confirmată de către liberal printr-o postare pe contul de Facebook.
„Prin decizia Președintelui României, Klaus Iohannis, am fost astăzi numit în funcția de consilier personal al Președintelui. Funcția este neretribuită. Îmi voi continua activitatea politică în calitate de senator de Arad în Parlamentul României și ca Prim-vicepreședinte al PNL”, a anunţat Mihai Răzvan Ungureanu.
Funcția de consilier personal nu este remunerată, fiind una onorifică. „Președintele României l-a numit pe domnul Mihai Răzvan Ungureanu consilier personal, funcție onorifică neretribuită”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Mihai Răzvan Ungureanu este prim-vicepreşedinte în noul PNL, format din fuziunea dintre PDL şi PNL şi a deţinut funcţiile de ministru de externe al României între anii 2004-2007, director al Serviciului de Informaţii Externe al României între anii 2007-2012 şi a fost prim-ministru al Guvernului României între 9 februarie 2012 şi 7 mai 2012.
În 2004, s-a înscris în Partidul Naţional Liberal, de unde a demisionat în 2007, când a devenit director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE). După această funcţie, Mihai Răzvan Ungureanu a fondat Iniţiativa Civică de Centru-Dreapta, o organizaţie non-guvernamentală, care îşi propunea unirea tuturor forţelor de dreapta.
În septembrie 2012, Ungureanu s-a înscris în partidul Forţa Civică, unde a candidat la preşedinţia partidului. Mai apoi, a alipit partidul la Alianţa România Dreaptă (ARD), formată din PDL şi PNŢCD. După alegerile parlamentare din 2012, ARD s-a dizolvat. În martie 2013, Forţa Civică şi PNŢCD au reînfiinţat Alianţa Dreptate şi Adevăr.
După fuziunea PNL şi PDL, Mihai Răzvan Ungureanu a devenit prim-vicepreşedinte al noii formaţiuni. Mihai Răzvan Ungureanu este senator de Arad, din partea ARD, mandat obţinut, prin redistribuire, la alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012.