Dintre formele de cancer la adulţi, două treimi sunt explicate prin apariţia de mutaţii genetice aleatorii care permit tumorilor să crească, iar o treime sunt rezultatul unor factori genetici sau ai mediului nefavorabil, potrivit Daily Mail. Astfel, persoanele care trăiesc foarte mult, cu toate că fumează sau stau la soare, fără a-şi proteja pielea, şi nu se îmbolnăvesc de cancer nu au neapărat gene bune, fiind vorba pur şi simplu de noroc în proporţie de 65%. Cu toate acestea, există şi tipuri de cancer, cum ar fi cel de piele, pulmonar, de colon sau al ficatului care pot fi influenţate direct de anumite alegeri ale individului.
Citeşte şi
„Acest studiu arată că vă puteţi creşte riscul de îmbolnăvire de cancer fumând sau adoptând alte stiluri de viaţă nesănătoase. Totuşi, numeroase forme de cancer sunt în mare parte rezultatul unui ghinion şi al unei mutaţii a unei gene care va provoca o tumoră, fără nicio legătură cu stilul de viaţă sau cu factorii ereditari”, a declarat profesorul Bert Vogelstein, unul dintre cercetători.
Savanţii ştiu de mai mult timp că tumorile canceroase pot apărea atunci când celulele comit mici greşeli genetice, numite mutaţii.
„Schimbarea obiceiurilor ar putea fi foarte utilă pentru evitarea anumitor forme de cancer, dar în cazul altora nu va avea niciun efect. Va fi nevoie de mobilizarea multor resurse pentru a descoperi un mod de detectare a acestor tipuri aleatorii de cancer într-un stadiu precoce, vindecabil„, a adăugat un alt cercetător, profesorul Cristian Tomasetti.