Investitorii au vizat titlurile SIF Transilvania încă din primele minute şi au plasat mai multe ordine de cumpărare, datorită propunerii de dividend prezentată vineri seară. Administratorii SIF propun un dividend brut de 0,1712 lei , de 5,7 ori peste valoarea distribuită anul trecut, de 0,03 lei/acţiune. Astfel, societetea ar putea aloca acţionarilor 90% din profitul obţinut anul trecut, de 207,7 milioane lei (49 milioane euro).
În primele două minute ale şedinţei cotaţia acestor acţiuni a atins un maxim al primei părţi a zilei, de 0,734 lei, fiind cu 5,61% peste ultimul preţ de vineri.
Ulterior, creşterea a încetinit, astfel că la ora 13:00, acţiunile SIF Transilvania erau printre puţinele titluri pe creştere, fiind tranzacţionate la 0,7205 lei, preţ cu 3,67% peste nivelul de vineri. Operaţiunile cu aceste titluri cumulau 13,6 milioane lei (3,1 milioane euro) şi reprezentau 61% din lichiditatea pieţei acţiunilor, de 22,2 milioane lei (5,1 milioane euro).
În acelaşi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,55%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,8% sub închiderea de vineri.
Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborât cu 0,63%. Scăderea indicelui a fost încetinită doar de creşterea acţiunilor SIF Transilvania.
Totodată, indicele extins al bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a scăzut cu 0,57%.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 22,2 milioane lei (5,1 milioane euro), cu 19% peste rulajul din prima parte a şedinţei de vineri, de 18,6 milioane lei ( 4,2 milioane euro).
Pe piaţa destinată obligaţiunilor au fost transferate două pachete de titluri de stat pentru 8,8 milioane lei (2 milioane euro).
La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, atât bursele vest-europene, cât şi majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est erau în scădere cu până la 1,1%. Pieţele au reacţionat negativ la anunţul guvernului chinez cu privire la ţinta de creştere economică pentru 2012, întrucât aceasta este cea mai scăzută ţintă din ultimii opt ani.