În fiecare an avem câţiva curenţi de meteori bogaţi. Numele lor provine de la constelaţia în care se află radiantul. Momentele cele mai bune pentru observare, dacă doriţi să vedeţi meteori mulţi sunt în preajma maximului curentului.
Quadrantidele reprezintă unul din cei mai puternici curenţi de meteori, producând, în timpul maximului între 100 şi 140 de meteori pe oră. Meteorii acestui curenţi sunt slabi ca strălucire, fiind nevoie de un cer curat, fără lumini, pentru a îi putea observa.
Sursa acestei ploi de meteoriţi a fost necunoscuta până în decembrie 2003 când Peter Jenniskens de la Ames Research Center (NASA) a descoperit dovezi că toţi meteoriţii Quadrantidelor provin de la 2003 EH1, un „asteroid”, care este probabil o bucată dintr-o cometa care s-a dezintegrat cu 500 ani în urmă.
Numele Quadrantidelor este dat de la Quadrans Muralis. Quadrans Muralis (cadranul mural) a fost o constelaţie „creata” de Jérôme Lalande în 1795. Aceasta era situata între constelaţiile Boötes şi Draco, în apropiere de coada Ursei Mari. Aceasta constelatie nu mai este în uz, dar ploaia de meteoriţi Quadrantide este numita după ea.
Quandrantidele apar atunci când Pământul trece prin praful lăsat în urmă de asteroidul 2004 EH1, bănuit a fi, de fapt, o rămăşiţă a unei comete bătrâne. Dacă nu aveţi posibilitatea de a observa meteorii pe cer, puteţi să îi urmăriţi în direct, pe computer, mulţumită NASA. Cercetătorii de la Marshall Space Flight Center, NASA, din Huntsville, Alabama, vor transmite live imagini cu meteorii. Transmisiunea are loc începând de vineri, 2 ianuarie, până duminica, 4 ianuarie 2015.
Citeşte şi FENOMEN SPECTACULOS: Ploaie misterioasă de meteoriţi, observată şi în România