Cum combaţi DEPRESIA primei zi de lucru după vacanţa de Sărbători. Scapă uşor de „LUNEA CEA MAI TRISTĂ”

Prima zi de luni în care mergem din nou la serviciu după vacanţa sărbătorilor de iarnă este o zi foarte dificilă, în care în loc să ne simţim odihniţi şi relaxaţi, după bine-meritatele zile libere, suntem mai degrabă epuizaţi fizic şi psihic. Specialiştii au o explicaţie pentru acest lucru, dar şi câteva sfaturi pentru a depăşi mai uşor "lunea cea mai tristă" şi zilele similare.
Alina Costache
05 ian. 2015, 10:44
Cum combaţi DEPRESIA primei zi de lucru după vacanţa de Sărbători. Scapă uşor de

Prima zi de luni în care mergem din nou la serviciu, după vacanţa sărbătorilor de iarnă, este o zi deosebit de dificilă, spun specialiştii, deoarece mai mulţi factori negativi se cumulează, afectându-ne starea.

Dr. Angelos Halaris de la Universitatatea Loyola, psihiatru specializat în tratarea depresiilor, spune că în prima săptămână după sărbători se observă „o creştere a numărului de cazuri de depresie”. La fel în tot restul lunii ianuarie.

Entuziasmul sărbătorilor şi al vacanţei de final de an piere complet în faţa primelor zile de muncă dintr-un an nou. Mulţi oameni încep anul lucrător epuizaţi fizic şi psihic, cu toate că vin după câteva zile libere.

Vrei să eviţi DEPRESIA DE IARNĂ? Iată ce trebuie să faci

Starea de moleşeală de după sărbători se suprapune, la unele persoane, peste un tip special de depresie, caracteristică anotimpului rece: tulburarea afectivă sezonieră (SAD). În plus, dacă vremea în această perioadă a anului este foarte friguroasă, acest fapt constituie un factor de stres suplimentar perntru organism, ceea ce amplifică problema.

Pentru mulţi oameni, sărbătorile de iarnă implică mâncare şi băuturi alcoolice în exces; se adaugă probleme de familie şi dificultăţi în relaţia cu partenerul, care, de multe ori, ies la suprafaţă tocmai în această perioadă.

Ca rezultat, mulţi oameni încep anul deja „dărâmaţi” fizic şi mental.

Situaţia este cu atât mai gravă pentru cei care suferă deja de tulburarea afectivă sezonieră (SAD. SAD este caracterizată prin depresie, epuizare şi lipsă de interes faţă de oameni şi de activităţile obişnuite.

„Această tulburare afectează viziunea unei persoane asupra vieţii şi capacitatea de a funcţiona corespunzător”, explică dr. Halaris.

Iar factorii de stres ambientali, precum un val de frig puternic, pot contribui la apariţia depresiei la persoanele care sunt deja vulnerabile din cauza SAD, a letargiei de după sărbători sau a altor factori, afirmă specialistul.

Se crede că SAD este asociată cu un dezechilibru chimic la nivelul creierului, determinat de insuficienta expunere la lumină în timpul zilelor scurte şi înnorate ale iernii.

Cum să scapi de depresia revenirii la muncă

Lumina naturală, spune dr. Halaris, afectează biochimia creierului în mod pozitiv şi poate acţiona, astfel, ca un anti-depresiv.

Prin urmare, recomandă medicul, dacă puteţi suporta frigul, ieşiţi afară în timpul zilei, chiar dacă este înnorat. Aveţi grijă ca draperiile să fie trase şi jaluzelele ridicate pentru a permite pătrunderea luminii naturale.

Problema nu trebuie neglijată: la nevoie, SAD poate fi tratată eficient prin fototerapie (expunerea la anumite tipuri de lumină), medicamente antidepresive şi/sau psihoterapie. Un dispozitiv modern foloseşte, de exemplu, o bentiţă specială, cu surse de lumină incorporate, care transmite lumina spre retină şi care poate fi purtată atât afară, cât şi în casă.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Niculina Stoican este în doliu: E primul răsărit fără matale MĂICUȚĂ
Playtech.ro
A MURIT unul dintre cei mai mari SPORTIVI ai României! Dumnezeu să-l ierte!!
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Soția lui Kanye West poate face închisoare. Acuzații rușinoase pentru Bianca Censori
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care dentista găsită moartă în propriul cabinet din Brăila voia să-și cumpere un pistol. Femeia în vârstă de 41 de ani ar fi primit mai multe amenințări cu moartea
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Instagram: Cea mai descărcată aplicație din lume, devansând TikTok
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'