Echipa care se ocupă de misiunea roverului Opportunity este de părere că aceste probleme sunt cauzate de o defecțiune a modulului de memorie flash cu care este dotat robotul și a anunțat că evaluează o modalitate de a pătrunde în software-ul modulului pentru a dezactiva partea defectă, scrie Agerpres.
John Callas, managerul de proiect al NASA pentru misiunea lui Opportunity, a explicat că, la fel ca un calculator obișnuit, roverul dispune de două tipuri de memorie — volatilă și respectiv nevolatilă. Memoria nevolatilă păstrează informația chiar și atunci când calculatorul este închis, fiind ideală pentru stocarea datelor pe termen lung, similar modului în care funcționează un hard disk într-un PC. De cealaltă parte, memoria volatilă — comparabilă cu memoria RAM (random access memory) a unui PC, poate fi accesată mai rapid, dar are nevoie de energie, iar atunci când calculatorul este oprit, orice informații păstrate de memoria volatilă sunt pierdute.
Citeşte şi Obiect misterios descoperit pe Marte: Este clar un SICRIU FOTO
În cazul roverului Opportunity, memoria nevolatilă este cea afectată. Astfel, atunci când roverul încearcă să salveze date telemetrice în modulul de memorie flash apar unele erori, condiții în care datele sunt transcrise în memoria volatilă și sunt pierdute atunci când roverul intră în modul sleep. „Așa că acum (roverul Opportunity) a ajuns să sufere de amnezie” a explicat John Callas.
În ultima perioadă de timp această problemă s-a agravat, NASA anunțând că roverul se resetează din ce în ce mai des și că, în unele cazuri, nu mai comunică deloc cu centrul de coordonare a misiunii.
Într-o încercare de a remedia această problemă, NASA va rescrie o parte din software-ul roverului pentru a ignora partea defectă a memoriei flash, scriind datele doar pe partea funcțională a memoriei flash. Acest proces va dura probabil două săptămâni.
Opportunity „este ca un pacient în vârstă, care are o stare generală bună a sănătății — poate face puțin jogging în fiecare dimineață, joacă tenis și totuși nu se știe niciodată când ar putea să sufere un accident vascular major”, a mai comentat reprezentantul NASA.
În cei zece ani de la asolizare, Opportunity a parcurs 41,8 kilometri la suprafața lui Marte și a transmis spre Pământ numeroase date importante despre caracteristicile acestei planete. Misiunea sa este un colosal succes pentru NASA, ținând seama de faptul că inițial a fost gândită să dureze doar 3 luni.
Citeşte şi NASA: Este posibil să EXISTE VIAŢĂ pe MARTE