COD RUTIER 2015: Viitorii şoferi care se gândesc să urmeze cursurile şcolii auto trebuie să ştie că preţurile au crescut începând din această lună.
„Eu am scumpit şcoala de şoferi, de la 1.000 lei la 1.200 lei, la categoria B, iar la categoriile mai mari, preţurile sunt mai mari”, a declarat Niculae Dicu, reprezentantul şcolii de şoferi DIA AUTO, din Constanţa.
La rândul său, Daniar Bectemir, instructor auto independent, spune că nu va majora preţurile în acest an, în preţul cursurilor de şofat, adică în cei 1.200 lei, fiind incluse modulul teoretic, costurile pentru carburant şi contravaloarea serviciilor prestate de instructor către client.
„Nu vom majora preţurile în acest an, ci mergem cu preţurile de anul trecut. Preţul şcolii este în cuantum de 1.200 lei la categoria cea mai comună şi solicitată, categoria B, iar preţul include costurile carburantului, cei 90 de litri de carburant, modulul teoretic, întreţinerea vehiculului şi contravaloarea serviciilor prestate de instructor către client. Acestea sunt preţurile pe care le avem din ianuarie 2014. Noi nu avem motive să majorăm aceste tarife, pentru că nu ne dorim să rămânem fără clienţi. În România, preţurile diferă de la judeţ la judeţ şi în general preţurile sunt mai mari în provincie”, a precizat Daniar Bectemir, preşedintele Asociaţiei Instructorilor Auto din Constanţa.
La şcoala de şoferi „Răcăreanu”, taxele de şcolarizare, la categoria B, sunt 1.150, respectiv 1.300 lei. „La Logan, pe motorină, avem 1.150 lei. De la 1 iulie 2014 nu s-au mai mărit preţurile”, a precizat reprezentantul şcolii auto „Răcăreanu”.
La şcoala de şoferi AUTOEUXIN, tarifele de şcolarizare s-au majorat ultima oară în luna septembrie a anului trecut, iar de atunci viitorii şoferi scot din buzunar 1.300 lei. „Taxa este 1.300 lei la noi, la categoria B. Ultima dată am majorat tarifele în septembrie 2014. Ne-am gândit să nu mai creştem preţurile în acest an”, a afirmat Costel Dobrilă, reprezentantul şcolii auto AUTOEUXIN, scrie Cuget Liber.
Monitorizarea cursanţilor, suspendată
Modificarea legislativă care a intrat în vigoare de la 1 iulie 2014 şi reglementa monitorizarea cursanţilor care se pregăteau pentru obţinerea permisului auto a fost suspendată şi urmează să fie anulată definitiv, anunţă Petre Bordeianu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Formatorilor Auto din România. Modificarea ar fi însemnat ca viitorii şoferi să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru cursurile teoretice şi practice.
„Un lucru este cert, că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat definitiv şi irevocabil în ceea ce priveşte sus-pendarea totală a Ordinului 733/2013, care spunea că trebuie să avem camere video, să existe un registru electronic în care să fie monitorizată perioada în care urmează viitorul şofer urmează cursurile. Aşteptăm să vedem când va fi primul proces de anulare, care va avea loc, cel mai probabil, în luna februarie. Dacă noi nu am fi blocat ordinul, taxele şcolilor de şoferi se dublau, poate se şi triplau”, a afirmat reprezentantul instructorilor auto independenţi.