Livia Stanciu: Se impune menţinerea MCV, pentru că sunt încă multe obiective nefinalizate

Preşedintele instanţei supreme, Livia Stanciu, a declarat marţi că se impune menţinerea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, pentru că sunt încă multe obiective nefinalizate, dar a precizat că este de acord cu afirmaţia preşedintelui Klaus Iohannis că tindem spre acest obiectiv.
Ionela Marcu
06 ian. 2015, 16:02
Livia Stanciu: Se impune menţinerea MCV, pentru că sunt încă multe obiective nefinalizate

„Din punctul meu de vedere, încă se impune menţinerea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, pentru că încă sunt multe obiective care nu sunt finalizate. Sigur că tindem, şi sub acest aspect sunt de acord cu ceea ce a spus preşedintele statului, că tindem pentru ridicarea acestui mecanism, dar el încă se impune a fi menţinut, pentru ca toate obiectivele sunt stabilite şi au fost stabilite de comun acord, pentru că eu îl socotesc în principal şi l-am socotit mecanism de cooperare şi subsidiar doar de verificare, iar reprezentanţii Comisiei Europene, cel puţin în ceea ce priveşte activitatea instanţelor, au demonstrat acest lucru, de aceea cred că se impune a fi menţinut„, a spus preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), după şedinţa de plen a Consiliului Superior al Magistraturii.

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, la şedinţa plenului CSM, că unul dintre obiectivele majore ale sistemului judiciar trebuie să fie ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, iar România să fie evaluată cu obiectivitatea pe care o merită.

Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că declară cu responsabilitate, în faţa membrilor CSM, faptul că „a venit momentul, la opt ani de la instituirea MCV-ului, ca România să fie evaluată cu obiectivitatea pe care o merită şi să se constate că acele condiţionalităţi, sub rezerva îndeplinirii cărora am devenit stat membru, au fost îndeplinite”.

Cred că unul din obiectivele majore ale sistemului judiciar trebuie să fie ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV)”, a spus Iohannis, precizând că, pentru îndeplinirea acestui obiectiv, „toate instituţiile din justiţie, dar şi Parlamentul şi puterea executivă trebuie să îşi dea concursul pentru ca, atunci când actualul CSM şi actualul Parlament îşi termină mandatele, să poată bifa această reuşită”.

Potrivit şefului statului, „2015 este al optulea an în care România se află sub instrumentul instituit de Comisia Europeană, numit Mecanismul de Cooperare şi Verificare”.

„De-a lungul timpului, acesta nu a fost o sperietoare, ci un instrument util, rezultat din parteneriatul cu Uniunea Europeană. MCV-ul a generat un exemplu de bune practici la multe din elementele cheie pe justiţie şi sunt convins că experienţa României va fi fructificată în viitor de alte state care vor adera la Uniunea Europeană. Au fost opt ani în care sistemul judiciar din România a înregistrat progrese majore în consolidarea statului de drept, sub această «umbrelă» instituţională. În ultimii ani însă, rapoartele MCV au constatat progrese importante realizate de aproape toate instituţiile din justiţie şi, de aceea, cred că este timpul pentru o schimbare”, a mai spus preşedintele Iohannis.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Acesta este cel mai puternic animal din lume. Poate ridica mașini și doborî copaci
Capital.ro
Permisul de conducere obligatoriu pentru a conduce un triciclu. E lege în România
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
ȘOCANT! Criminalul din Vaslui, care și-a băgat victima în valiză, a mai comis o crima. Audierile au scos la iveală detalii macabre
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Doliu în lumea filmului! Bob Newhart, actorul din „Elf” și „The Big Bang Theory” s-a stins din viață la 94 de ani
Capital.ro
Simona Halep a fost EXCLUSĂ. Ion Țiriac a taxat-o: Uite că nu-l primește
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Joe Biden se simte bine după infectarea cu Covid-19, conform medicului de la Casa Albă
MediaFlux
Se dau 250 de lei de STAT! Vezi dacă te ÎNCADREZI
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'