Atenţie cum călcaţi! Medic ortoped, despre căzăturile pe gheaţă: „Ne pot handicapa pentru tot restul vieţii”

Nopţi cu temperaturi polare în România. Meteorologii au înregistrat valori istorice în ultimele zile. Din cauza temperaturilor scăzute, trotuare s-au transformat în adevărate patinoare. În ultimele zile, sute de oameni s-au ales cu fracturi după ce au căzut pe gheaţă. Un medic specializat în ortopedie a explicat pentru RomaniaTV.net cum se ne ferim de căzăturile pe gheață şi ce trebuie să facem dacă ne-am ales cu o factură.
Roxana Gagiu
11 feb. 2015, 07:51
Atenţie cum călcaţi! Medic ortoped, despre căzăturile pe gheaţă:

Gheaţa care acoperă străzile şi trotuarele face victime. Mersul pe jos este o adevărată aventură iar pericolele sunt la fiecare pas. Trotuarele arată ca nişte patinoare veritabile şi nu este de mirare că medicii ortopezi au avut mult de lucru în ultima perioadă.

„Este plin la ortopedie. Este perioada cea mai solicitantă. O fractură care nu este diagnosticată la timp şi operată în timp util se poate transforma într-o catastrofă, uneori chiar într-o amputaţie. Sunt fracturi care ne pot handicapa pentru tot restul vieţii. Problema fracturilor este că ele se agravează imediat după producere, pentru că nu ştim cum să reacţionăm”, a declarat, pentru RomaniaTV.net, dr. Marius Uscatu, medic specialist ortoped.
 
Leziunile care se pot produce în urma căzăturilor pe gheaţă variază de la simple contuzii şi entorse până la fracturi, uneori cu repercursiuni grave. După o căzătură este recomandat să nu mai calcam pe piciorul respectiv.
 
„În primul rând nu mai călcam pe piciorul respectiv pentru că fractura se poate agrava. Dacă este la membrul superior, trebuie să imobilizăm printr-o atela provizorie: scandurică, umbrelă, orice. Nu ne sprijinim nici măcar o secundă pe membrul afectat. O fractură de talus (la glezna) poate fi relativ simplă, dar un singur pas făcut după producerea ei conduce la deplasarea fragmentelor osoase, cu apariţia unei fracturi foarte grave”, a explicat dr. Uscatu.
 
 
Dacă am alunecat pe gheaţă şi ne-am ales cu o fractură, medicul ne recomandă repaus, gheata local, fasa elastica si piciorul mai sus, pe o perna. În cazul unei fracturi cu deplasarea fragmentelor. Cel mai important aspect este consultaţie urgentă la ortoped, deoarece fiecare oră contează enorm.
 
Un lucru este cert, şi anume că este mult mai uşor să ne ferim de căzături decât să le tratăm. Medicul ortoped Marius Uscatu vă vine în ajutor şi vă prezintă câteva reguli simple:
  • Încălţăminte adecvată, care nu alunecă
  • Varstnicii sa-si ia un baston, pentru sprijin eventual 
  • În general trebuie sa mergem incet. Este recomandat mersul cu paşi mici, cu multă grijă
În cazul unei eventuale căderi este bine să aveţi mănuşi şi căciulă pentru a vă proteja de lovituri. Îmbăcăminte trebuie să fie călduroasă, dar lejeră. Cel mai bine este ca în cădere să încercăm să protejăm capul şi coloana.
 
Doctorul Uscatu spune că este important ca oamenii sa invete sa cada.
 
„Sa nu se sprijine în mâini, deoarece fractura distala a radiusului este cea mai frecventă (reacţie de aparare, punem mana să ne sprijinim). Să încercăm să protejăm capul (o căciula de blană poate proteja în cazul unui traumatism direct)”, a mai spus specialistul.

 
 
Potrivit specialistului, în această perioadă este foarte important să ne ferim și de mașini atunci când este gheață pe jos. Autoturismele derapează destul de des în acest sezon, de aceea, dr. Uscatu ne recomandă să nu stăm aproape de borduri.
 
„Să nu mergem aproape de stradă, deoarece putem aluneca sub o maşină. Să lăsăm maşinilor o distanţă apreciabilă pentru frânare, atunci când traversăm pe trecere. Distanţa este de 2-4 ori mai mare pentru frânare. În plus, trebuie să fim atenţi la clădirile pe lânga care trecem, deoarece pot cădea ţurţuri sau gheaţă de pe acoperiş”, a mai declarat dr. Uscatu.
 
 
În ultimele săptămâni, sute de oameni s-au ales cu fracturi după ce au căzut pe gheaţă. Zeci de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în Capitală, unele dintre ele fiind transportate la spital, după ce au căzut şi au suferit fracturi, entorse sau contuzii.

La Sibiu, 90 de persoane au ajuns la Urgenţe în doar câteva zile. Deşi primăria a dat zeci de somaţii, oamenii refuză să cureţe trotuarele din faţa caselor.

De asemenea, mormanele de zăpadă lăsate neatinse de peste o săptămână pe majoritatea trotuarelor din oraşul Iaşi s-au transformat în capcane pentru zeci de locuitori. Din acest motiv, peste 70 de oameni au ajuns la spital cu fracturi în primele zile din 2015, iar secţia de Ortopedie de la Spitalul „Sf. Spiridon” a devenit arhiplină.

DailyBusiness
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce se află sub Moscova. Megastructura care poate fi utilizată în caz de război sau conflict armat în capitala Rusiei
Capital.ro
Răsturnare totală de situație în dosarul Cioacă-Elodia. S-a aflat tot. Avocata a făcut marele anunț
Playtech.ro
Nu scăpăm de lapoviță și ninsoare în România! Cum va fi vremea în următoarele zile, conform ANM
DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Adevarul
Povestea Doamnei Stanca, marea iubire a domnitorului Mihai Viteazul. Cât timp au fost căsătoriți
wowbiz.ro
Ea este Anne, tânăra care a murit după ce a mâncat un sendviș la Roma! Nimeni nu se gândea că o simplă ieșire la restaurant i-ar putea aduce sfârșitul tinerei de 21 de ani
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Românii datori la bănci, cu sufletul la gură. Decizie crucială la BNR
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
11 zile libere în următoarele trei luni! Românii vor avea parte de trei minivacanțe
Cancan.ro
Cum arată soțiile lui Bobiță, Giani, Dorel și Celentano din Las Fierbinți? Ce familii frumoase au actorii
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi pentru șoferii cu permis categoria B. N-au drept de circulație. Trebuie să aștepte 2 ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Alt copil, viața merge înainte” Igor Cuciuc a dat vestea mult așteptată, după moartea Andreei: „Un nou Început”. Artistul și soția sa sunt de nedespărțit acum
Ce se întâmplă dacă nu faci succesiunea? Se achită impozit din bunurile imobile
MediaFlux
BNR lansează o nouă monedă cu valoarea nominală de 10 lei! Luni, ședință de politică monetară la Banca Națională a României FOTO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine sunt chinezii care au venit lângă Hagi la Farul Constanța