Mult aşteptatul monovolum este fără îndoială vedeta standului Dacia de la Salonul Auto de la Geneva.
Maşina va fi comercializată la preţuri cuprinse între 9.500 şi 14.700 euro cu TVA şi va avea o garanţie de trei ani sau 100.000 km. În lista cu motorizări a apărut un propulsor nou de 1,2 litri, turbo, ce dezvoltă 115 CP.
Dacia Lodgy are o lungime de 4,5 metri si ofera un volum considerabil al portbagajului, inclusiv în varianta cu 7 locuri. De asemenea, Lodgy are 3 rânduri de scaune.
Lodgy este cea mai mare si mai spatioasa Dacia din istorie (4,50 lungime, fata de 4,31 m Duster si 4,47 Logan MCV), va avea un pret de sub 10.000 de euro, asa cum spune presa franceza, devenind cea mai ieftina masina din clasa ei. Ca pret, monovolumul se va situa în gama Dacia între Logan si Duster, oferind mai mult spatiu decât Logan si Duster, un pret mai mare în comparatie cu berlina, dar mai mic fata de SUV.
Dacia Lodgy va fi lansată, oficial, pe piaţa românească în luna iunie, iar imediat după vacanţa de vară constructorul auto a anunţat prezentarea unei noi furgonete.
Lodgy se anunta mai high-tech decât orice Dacia fabricata pâna în acest moment: radio CD cu Bluetooth, tempomat, prize multimedia si sistem de navigatie Tom Tom semi-integrat. Opţionalele vor duce pretul pe undeva la 15.000 de euro.
Dacă Dacia Logan si Duster nu au impresionat la testele EuroNCAP, Lodgy ar putea deveni cea mai sigura Dacia din istorie. Lodgy va avea 4 airbaguri (2 frontale, 2 laterale) în variantele standard, dar ESP va fi doar opţional. De asemenea, monovolumul va avea în dotarea standard ABS şi AFU (sistem de Asistenţă pentru Frânarea de Urgenţă). Astfel, Lodgy ar putea obţine 4 stele la testele EuroNCAP.
Lodgy a fost testat pe parcursul a aproape 2 milioane de kilometri, pe mai multe tipuri de drumuri şi în diferite condiţii, inclusiv în condiţii extreme.
Dacia Lodgy va avea o garanţie de 3 ani sau 100.000 km.
Dacia Lodgy va fi disponibil în mai multe variante. Una cu şapte locuri, una cu 5 locuri şi o utilitară. În versiunea cu cinci locuri, portbagajul ofera un volum record de încarcare: 700 de litri, conform presei franceze. În spaten spate nu sunt locuri independente ci există doar două banchete. Încă nu se ştie dacă banchetele se vor culisa.
Directorul comercial al companiei, Thomas Dubruel, a spus ca exista posibilitatea ca Lodgy sa „canibalizeze într-o oarecare masura” modelul Logan întrucât ambele se adreseaza familiilor.
„Logan va fi într-o oarecare masura canibalizat de Lodgy, însa acesta din urma va reusi sa creeze un alt profil de clienti. Anul 2012 va fi în continuare anul gamei prezente”, a afirmat Dubrel.
Oficialul Dacia a spus ca grupul Renault vizeaza în viitor introducerera în gama Dacia a unor modele care vor acoperi segmente noi de automobile.
„Exista un plan de produs cu care vom intra si pe alte segmente de masini, cum s-a întâmplat si în cazul Sandero, care acopera segmentul citadin. Fiecare nou produs care va intra în gama se va adresa unui segment nou de clienti”, a explicat directorul Dacia.
Preţul de sub 10.000 euro face din Lodgy un concurent puternic pe piaţa MPV. De fapt, în acest moment, niciun monovolum nu poate concura cu Dacia Lodgy atunci când vine vorba de preţ. Fiat Doblo Panorama( 7 locuri) are preţuri începând de la 15.726 euro, Ford Transit Connect de la 18.562 euro si Opel Zafira (7 locuri), de la 16.790 euro.
Citeşte şi Dacia Lodgy: Prima imagine din interiorul monovolumului românesc
De la Popster, la Lodgy. De unde vine numele
Toata lumea îi spunea Popster. Se pare ca cei de la Renault au hotarât sa-i dea un nume mai apropiat de Logan si care sa exprime directia pe care vrea s-o impuna monovolumul. Numele pe care l-a primit vine din limba engleza Lodge (casa, locuinta, casa de vacanta, cazare). Astfel, Dacia vrea sa impuna Lodgy ca o familie de familie, spatioasa, functionala, dar si ieftina. Eric Pasquier, directorul gamei Entry de la Renault, spune ca monovolumul arata evolutia normala a marcii. „Am avut Sandero, Duster si acum vine firesc Lodgy ca o continuare logica in gama Dacia, marca ce se doreste a fi orientata tot mai mult catre familii”, a declarat Eric Pasquier, şeful gamei entry de la Renault pentru 0-100.ro în 2011.
Uzina din Maroc va fi cea mai competitiva fabrica a grupului Renault a promis seful Renault, Carlos Ghosn, înca din 2007, când a fost anuntat proiectul. Salariatii africani vor avea cam jumatate din salariile de la Pitesti.
Sursa foto: 0-100.ro
Fabrica de la Tanger este prima construita de la zero, dupa 1998, când a luat fiinta fabrica din Brazilia, de la Curitiba.
Fabrica africana va scoate 150.000-170.000 de masini pe an, pe o singura linie de fabricatie, în trei schimburi. De anul viitor, o noua linie de productie va fi adaugata, ceea ce înseamna un total de 340.000 de masini pe an, poate chiar 400.000, daca se lucreaza si în week-end-uri. Adica tot atât cât fabricile Renault din Franta, cele de la Flins sau Douai.
Automobile Dacia a vândut anul trecut 343.233 de automobile la nivel mondial, nivel apropiat de anul 2010.
În România, Dacia a vândut anul trecut 30.867 de autovehicule, cifra constituind o scadere de 15,9% fata de numarul vehiculelor comercializate în 2010.