„Klaus Iohannis a nuanțat azi la Adevărul live despre scurgerile din dosare. „Justiția nu trebuie să se transforme într-un spectacol mediatic”. Corect. Sentințele nu se dau la televizor, prin plebiscit cu telecomanda. Vinovat, apăsați 1! Nevinovat, treceți pe postul preferat unde îl veți dovedi vinovat pînă la urmă, dă-l în mă-sa!
Dar nu asta e ideea. Președintele României întreține un neadevăr. Pentru că, pînă acum, în mod majoritar și sistematic, nu presa a aflat din dosare ce fac procurorii, ci procurorii au aflat din presă ce fac răufăcătorii. Vreme de 25 de ani așa s-a întîmplat și doar în ultimii doi ani a apărut și fenomenul invers, fără a-l anula pe cel prin care presa dezvăluie și justiția începe să cerceteze.
MCV, pe care Klaus Iohannis și l-ar dori dizolvat, nu ne-a fost impus pentru scris Cătălin Tolontan pe blogul personal.
Jurnalistul susţine că teoria cu ziariștii care influențează justiția a fost și vehiculată de Traian Băsescu, „cînd s-a enervat în cazul Bute de a ieșit la televizor și a spus că un jurnalist important a controlat deciziile procurorilor”.
CITEŞTE ŞI Tismăneanu cere „schimbarea urgentă” a consilierilor prezidenţiali Andrei Muraru şi Dan Mihalache
„Mai e puțin și publicul va vedea ce a decis DNA în legătură cu Gala Bute. Dosar care, fără informațiile care nu trebuiau să fie la noi, jurnaliștii, ci la „sistem”, așa cum periculos a început să vorbească Klaus Iohannis, ar fi rămas fix așa cum deciseseră ei, folosind concordia puterilor, altă teorie care te lasă cu gura căscată a popularului președinte ales pe 16 noiembrie.
„De la dreptul de informare până la mutarea evaluării faptei de la procuror la TV e cale lungă. Trebuie să avem criterii clare și trebuie stabilite în sistem – cât și cum poate fi făcut public”, a spus azi la Adevărul președintele Iohannis.
Stabiliți ce vreți „în sistem”, noi vom publica în continuare ceea ce aflăm. Fiecare cu treaba lui.
Asumîndu-ne toată subiectivitatea, că e vorba de meseria noastră, nu putem să nu observăm că situația economică a presei și „scurgerile din dosare” sînt doar două teme unde pare că indiferent cine vine la putere se patinează pe lîngă subiect. Și, mai ales, se întreține suspiciunea și ostilitatea la adresa presei”, mai scrie Tolontan.