Euro a scăzut la 1,17625 dolari pe unitate, cel mai redus nivel din decembrie 2005, şi s-a apropiat periculos de cotaţia de 1,1747 dolari, la care se tranzacţiona când a fost lansată moneda euro, în urmă cu 16 ani.
Declinul vine după ce datele privind comenzile industriale noi în Germania au indicat un declin de 2,4% în noiembrie, iar rata anuală a inflaţiei în zona euro a continuat să scadă în luna decembrie 2014, că urmare a reducerii preţurilor la energie, ajungând la minus 0,2%, de la nivelul de 0,3% înregistrat în luna noiembrie.
Această este prima scădere a inflaţiei în teritoriul negativ înregistrată de zona euro după luna octombrie 2009. Dacă această tendinţa se va prelungi, zona euro va intră într-o perioada de deflaţie.
„Investitorii cred că datele privind inflaţia vor spori şansele că BCE să adopte măsuri de relaxare cantitativă la reuniunea de politică monetară din 22 ianuarie„, a apreciat economistul şef al ADM ISI, Stephen Lewis.
Citeşte şi Comisia Europeană: Grecia nu poate ieşi din zona euro
Economia zonei euro a înregistrat, în trimestrul patru 2014, cea mai slabă performanţă din ultimul an pe măsură ce scăderea preţurilor nu a reuşit să stimuleze activitatea economică, ceea ce pune noi presiuni asupra Băncii Central Europene să introducă noi stimulente, arată datele privind indicele compozit Purchasing Managers Index (PMI) publicate marţi de compania britanică de analize financiare Markit.
Potrivit sondajului Composite Purchasing Managers Index (PMI), realizat de Markit, indicele care evaluează activitatea din industrie şi servicii a crescut în luna decembrie 2014 până la 51,4 puncte, de la 51,1 puncte în luna noiembrie. Chiar dacă este vorba de o cifra peste nivelul de 50 de puncte, care indică o expansiune a economiei, datele pentru luna decembrie sunt sub aşteptări, ceea ce sugerează că atât cererea cât şi creşterea în zona euro continuă să fie slabe. Markit susţine că economia zonei euro a înregistrat un avans de doar 0,1% în trimestrul patru 2014, cea mai slabă performanţă din ultimul an.
„Pentru zona euro, 2014 va fi anul în care recesiunea a fost evitată la limita, însă datele slabe sugerează că nu există nicio garanţie că în 2015 nu vom asista la o revenire a recesiunii„, a declarat Chris Williamson, economist şef la Markit. „Nivelul slab al indicelui PMI din decembrie se va adaugă cererilor pentru stimulente mai agresive din partea BCE„, a adăugat Chris Williamson.