În condiţiile în care se estimează că până la nouă miliarde de oameni vor trăi în zonele urbane peste 25 de ani, mai mult decât populaţia actuală a Globului, constructorii auto sunt presaţi să dezvolte tehnologii care elimină blocajele de trafic şi oferă utilizatorilor capacitatea de a face mai multe lucruri deodată. O serie de mari producători auto, inclusiv General Motors, Audi şi Mercedes-Benz, lucrează deja la o serie de sisteme semi-automate care necesită însă o anumită implicare umană. Primele astfel de sisteme, care controlează în mod automat direcţia, frâna şi acceleraţia în anumite situaţii, ar urma să fie introduse în acest an şi anul următor pentru a fi incluse în automobile de lux precum Cadillac CT6, care va apărea pe piaţă în 2016, şi modelul Audi A8 ce va fi lansat în 2017. Însă, trecerea de la sistemele semi-automate la automobilele complet automate va fi un proces de lungă durată iar mulţi experţi estimează că primele automobile complet automate nu vor apărea pe piaţă înainte de anul 2025.
BCG susţine că în jurul anului 2035 ar putea exista aproximativ 18 milioane de vehicule parţial autonome şi 12 milioane complet autonome. Cel mai probabil Europa Occidentală şi Japonia vor adopta cel mai rapid noile tehnologii însă China va fi cea mai mare piaţă.
‘Aceasta va fi una din cele mai radicale schimbări înregistrate de industria auto în ultimii 100 de ani’, a declarat analistul BCG, Thomas Dauner.
Un sondaj efectuat de BCG în rândul a 1.500 de automobilişti americani a descoperit că peste jumătate dintre respondenţi ar putea cumpăra un vehicul parţial automat în următorii cinci ani iar 44% din cei intervievaţi au declarat că ar lua în considerare posibilitatea de a cumpăra un vehicul automat în următorii 10 ani. De asemenea, 20% din cei intervievaţi au declarat ar fi dispuşi să plătească o sumă suplimentară de 5.000 de dolari şi chiar mai mult pentru tehnologia avansată necesară pentru operarea unui astfel de vehicul.