Cum se obţine permisul de port armă. Vezi aici câte acte a adus criminalul

Dreptul de port armă în România se acordă greu, fie că este vorba de arme letale sau neletale. Este nevoie de un dosar stufos, cu tot felul de acte, printre care şi adeverinţele medicale care să ateste că solicitantul este sănătos fizic şi mental.
Romania TV
06 mart. 2012, 09:37
Cum se obţine permisul de port armă. Vezi aici câte acte a adus criminalul

Potrivit site-ului Poliţiei Române, în vederea autorizării procurării armelor letale, cetăţenii români sau străinii cu domiciliul ori reşedinţa în România trebuie să depună la poliţie un dosar care trebuie să cuprindă următoarele:

– Cerere tip, act de identitate, original şi copie, cazier judiciar.

– Certificat medical eliberat de o unitate sanitară specializată, cu cel mult şase luni înaintea depunerii cererii, din care să rezulte că nu suferă de una din afecţiunile stabilite de Ministerul Sănătăţii care fac imposibilă autorizarea pentru a deţine sau, după caz, purta şi folosi arme şi muniţii letale, şi este apt să deţină astfel de arme şi muniţii.

– Aviz psihologic din care să rezulte că solicitantul este apt să deţină, să poarte şi să folosească arme şi muniţii letale, eliberat cu cel mult 12 luni înaintea depunerii cererii, de un psiholog autorizat pentru efectuarea unor astfel de teste, atestat în condiţiile legii.

– Certificatul de absolvire a unui curs de instruire teoretică şi practică în domeniul armelor şi muniţiilor, organizat de o persoană juridică autorizată în acest sens, în original şi copie.

– Două fotografii color, precum şi dovada achitării taxelor pentru autorizare.

La solicitarea unei arme neletale, în comparaţie cu una letală, solicitantul trebuie să prezinte aceleaşi acte pentru dosar, cu excepţia certificatului de absolvire a unui curs de instruire teoretică şi practică în domeniul armelor şi muniţiilor. De asemenea, vânătorii şi sportivii care solicită permis de port armă trebuie să prezinte la dosar acte specifice desfăşurării activităţii din care fac parte.

Armele de apărare şi pază pot fi procurate numai de către următoarele categorii de persoane:

-Demnitarii, magistraţii, diplomaţii, militarii şi poliţiştii, pe perioada cât sunt în activitate şi după pensionare, trecerea în rezervă sau retragere, după caz, cu excepţia situaţiei în care aceştia şi-au pierdut calitatea din motive imputabile lor.

-Persoanele prevăzute de lege, care îndeplinesc o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii publice, pe perioada în care au această calitate, cu excepţia personalului de pază din cadrul societăţilor specializate de pază.

-Persoanele incluse în programe de protecţie a martorilor, pe perioada în care au această calitate.

Cererea se soluţionează în termen de maximum 45 de zile, în cazul primei autorizări, şi în termen de maximum 30 de zile, în cazul autorizărilor ulterioare.

Armele de colecţie letale, aflate în stare de funcţionare, pot fi procurate numai de către colecţionarii de arme care:

-Au împlinit vârsta de 18 ani.

-Dovedesc necesitatea procurării armelor, în funcţie de destinaţia acestora, prin documente justificative stabilite în normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

-Nu au fost condamnate, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate mai mare de un an, pentru infracţiuni comise cu intenţie.

-Nu sunt învinuite sau inculpate în cauze penale pentru fapte săvârşite cu intenţie, pentru care legea prevede o pedeapsă al cărei maxim special este mai mare de un an.

-Sunt apte din punct de vedere psihologic şi medical şi nu suferă de alte afecţiuni stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii, care ar putea pune în pericol propria viaţă sau a altora, dacă ar deţine sau ar folosi arme şi muniţii.

-Nu prezintă pericol pentru ordinea publică, siguranţa naţională, viaţa şi integritatea corporală a persoanelor, conform datelor şi informaţiilor existente la organele competente.

-Au absolvit un curs de instruire teoretică şi practică, organizat de o persoană juridică autorizată pentru această activitate, în condiţiile prevăzute în normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

-Nu au săvârşit vreuna dintre contravenţiile pentru care legea prevede revocarea dreptului de procurare, deţinere sau, după caz, port şi folosire a armelor.

-Nu au pierdut, anterior, arme letale, din motive imputabile lor, procurate în condiţiile prezentei legi.

 

Autorul atacului armat de la coaforul din zona Perla deţinea permis de port armă, deşi îi fuseseră prescrise antidepresive

Şeful Poliţiei Române Liviu Popa a dispus verificări privind modul în care agentul Gheorghe Vlădan a obţinut autorizaţia pentru deţinere de armă.

Vlădan este autorul atacului armat de la coaforul din cartierul Dorobanţi, din centrul Capitalei, soldat cu uciderea a două femei şi rănirea altor şase persoane.

Vlădan deţine din octombrie 2010 un pistol Glock de 9 milimetri. Luni în coafor el a tras zece cartuşe, pistolul având un încărcător de 19.

În 2010 când a obţinut permis de port armă agentul de poliţie Gheorghe Vlădan – care a împuşcat mortal două persoane şi a rănit alte şase – nu era necesar avizul psihologic pentru eliberarea documentului, procurorii verifică această situaţie, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Poliţistul Gheorghe Vlădan – şofer la Centrul medical de diagnostic şi tratament Dr. N. Kretzulescu-Policlinica Ministerului Administraţiei şi Internelor – s-a aflat în luna ianuarie în concediu medical, doctorul prescriindu-i antidepresive, au mai spus sursele citate.

Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul care poate trăi chiar și 500 de ani. Longevitatea sa i-a uimit pe oamenii de știință
Capital.ro
Doliu național. S-a stins un titan al muzicii românești: A dus numele țării pe toate continentele lumii
Playtech.ro
Stațiunea din România, adorată de turiști! E o reală comoară! Vin de la mii de km să o viziteze!
DailyBusiness
Este vestea cea mare! BNR anunță ce se întâmplă cu ratele românilor
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Spynews
”Nu îmi este frică”. A fost sau nu Gabi Bădălău bătut de Bianca Drăgușanu?! Ce spune despre presupusele acte de violență ale vedetei de la o petrecere
Evz.ro
Florin Salam, mesaj controversat. Ce le-a transmis manelistul tinerilor
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
O nouă tragedie pe litoralul românesc! O tânără în vârstă de 25 de ani s-a înecat după ce ar fi făcut sărituri de pe dig
Capital.ro
Statul român ia terenurile înapoi. Decizie definitivă în justiție. Zero lei
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Diana Șoșoacă acuză AUR și Mănăstirea Petru Vodă de denigrare într-un conflict legat de creștinism și globalism
MediaFlux
EUROPA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI cu RUSIA! AVERTISMENT de la granița ROMÂNIEI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!