GLOBURILE DE AUR 2015: Lista CASTIGATORILOR GLOBURILOR DE AUR, mare surpriză VIDEO

GLOBURILE DE AUR 2015: Tensiunea creşte la Hollywood, cu doar câteva zile înainte de decernarea în noaptea de duminică spre luni a Globurilor de Aur, a doua distincţie ca importanţă din cinematografia americană după Oscaruri, iar filmul "Omul Pasăre sau Virtutea nesperată a ignoranţei/ Birdman" este marele favorit.
Filip Stan
11 ian. 2015, 23:09
GLOBURILE DE AUR 2015: Lista CASTIGATORILOR GLOBURILOR DE AUR, mare surpriză VIDEO

GLOBURILE DE AUR 2015: Filmul „Omul Pasăre sau Virtutea nesperată a ignoranţei/ Birdman”, această dramă cu accente comice regizată de cineastul mexican Alejandro Gonzalez Iñárritu, despre un fost actor din filme cu supereroi care vrea să regăsească gloria de odinioară cu ajutorul unui spectacol de teatru, a primit cele mai multe nominalizări în acest an la Globurile de Aur, trofee decernate de Asociaţia presei străine din Hollywood (HFPA), informează AFP.

GLOBURILE DE AUR 2015: „The Grand Budapest Hotel” şi „Boyhood”, cele mai bune filme. Lista câştigătorilor

 LIVE VIDEO CEREMONIA

GLOBURILE DE AUR 2015: Nominalizările

Filmul, turnat aproape integral într-un teatru de pe Broadway, îl are în rolul principal pe Michael Keaton, alături de Emma Stone, Edward Norton şi Naomi Watts, şi va concura la şapte categorii de premii, inclusiv „cel mai bun film-comedie”, „cel mai bun actor în rol principal” şi pentru rolurile de interpretare secundare.

Totuşi, experţii în cinema sunt mai puţin siguri în 2015 în privinţa previziunilor lor decât au fost anul trecut, când filmul „12 ani de sclavie” avea un avans considerabil în faţa concurenţilor săi din acel an. Lungmetrajul citat a câştigat Globul de Aur pentru cea mai bună dramă şi Oscarul pentru cel mai bun film, în timp ce „Ţeapă în stil american/ American Hustle” s-a impus la categoria „cel mai bun film-comedie”.

În acest an, „Birdman” are ca rivali în categoria comediilor peliculele „Hotel Grand Budapest/ The Grand Budapest Hotel”, de Wes Anderson, „În inima pădurii/ Into The Woods”, de Rob Marshall, „Pride”, de Matthew Warchus, şi „Sf. Vincent/ St. Vincent”, de Theodore Melfi.

În categoria dedicată dramelor, „12 ani de copilărie/ Boyhood”, de Richard Linklater, un film unic în genul său, turnat pe parcursul a 12 ani, ce prezintă maturizarea unui băiat care devine bărbat, şi „The Imitation Game. Jocul codurilor” se află în frunte, cu cinci nominalizări fiecare, însă „cursa este strânsă”, pentru că şi ceilalţi concurenţi – „Selma”, „The Theory of Everything” şi „Foxcatcher” – sunt foarte puternic, afirmă Tom Nunan, producător şi profesor de film la UCLA School of Theatre Film and Television.

Globurile de Aur sunt decernate pe baza voturilor exprimate de cei 93 de membri ai HFPA, în timp ce Oscarurile, considerate cele mai prestigioase recompense din cinematografia americană, sunt decise de voturile celor peste 6.000 de membri ai Academiei de film americane (Academy of Motion Picture Arts and Science).

„Birdman” a primit deja cele mai multe nominalizări la SAG Awards, premiile decernate de Sindicatul actorilor americani, face parte, de asemenea, dintre lungmetrajele nominalizate de Sindicatul producătorilor americani (PGA) şi a fost nominalizat la Independent Spirit Awards.

GLOBURILE DE AUR 2015: În ceea ce îi priveşte pe actori, Steve Carell, un celebru actor de comedie, a făcut în 2014 un viraj la 180 de grade şi a interpretat un rol dramatic în „Foxcatcher”, cel al miliardarului criminal John DuPont. El îl are ca principal contracandidat pe Benedict Cumberbatch, care îl interpretează în „The Imitation Game. Jocul codurilor” pe Alan Turing, matematicianul britanic care a descifrat sistemul de codare folosit de trupele naziste în Al Doilea Război Mondial pentru a transmite mesaje importante.

Jake Gyllenhall („Prădător de noapte/ Nightcrawler”), David Oyelowo, care îl interpretează pe Martin Luther King în „Selma”, şi Eddie Redmayne, în rolul astrofizicianului Stephen Hawking în „The Theory of Everything”, se află la rândul lor în cursa pentru câştigarea Globului de Aur în această categorie.

În privinţa actriţelor, Julianne Moore este nominalizată atât la categoria „cea mai bună actriţă într-un film-comedie” cu rolul din „Hărţi către stele/ Maps to the Stars”, cât şi pentru un rol dramatic, care i-a permis o interpretare plină de fineţe în filmul „Still Alice”, în care joacă rolul unei femei care suferă de maladia Alzheimer.

Jennifer Aniston a fost nominalizată şi ea la categoria „cea mai bună actriţă într-un film-dramă” cu rolul din „Cake”, alături de Felicity Jones, interpreta soţiei lui Stephen Hawking în „The Theory of Everything”, Rosamund Pike („Fata dispărută/ Gone Girl”) şi Reese Witherspoon („Wild”).

Decernate pentru prima dată în 1943, Globurile de Aur au devenit una dintre cele mai râvnite distincţii de la Hollywood şi, de asemenea, un instrument important de promovare a unui film, mai ales graţie unei gale care este difuzată în lumea întreagă. Gala Globurilor de Aur este „mult mai amuzantă decât ceremonia Oscarurilor, care pare fixată în anii ’50”, afirmă Robert Thompson, profesor de cultură populară la Universitatea Syracuse.

În domeniul producţiilor de televiziune, mini-seria „Fargo” a primit cele mai multe nominalizări – cinci – şi este urmată de serialul „True Detective”, cu patru nominalizări.

„Girls”, „Jane the Virgin”, „Orange Is The New Black”, „Silicon Valley” şi „Transparent” vor concura la categoria „cel mai bun serial-comedie”, în timp ce producţiile de televiziune „The Affair”, „Downton Abbey”, „Urzeala tronurilor/ Game of Thrones”, „The Good Wife” şi „House of Cards” au fost nominalizate la categoria „cel mai bun serial-dramă”.

Cea de-a 72-a gală de decernare a Globurilor de Aur va avea loc în noaptea de duminică spre luni la hotelul Hilton din cartierul Beverly Hills din Los Angeles. Evenimentul va fi prezentat pentru al treilea an consecutiv de actriţele de comedie Tina Fey şi Amy Poehler.

Cea de-a 72-a gală de decernare a Globurilor de Aur va fi prezentată pentru al treilea an consecutiv de actriţele de comedie Tina Fey şi Amy Poehler. Ceremonia este produsă de Asociaţia presei străine de la Hollywood (Hollywood Foreign Press Association, HFPA), organizatoarea galei premiilor Globul de Aur.

Printre starurile care vor prezenta premianţii se numără Benedict Cumberbatch, Oprah Winfrey, Sienna Miller, Jack Black, Katie Holmes, Jared Leto, Don Cheadle, Colin Farrell, David Duchovny, Julianna Margulies, Melissa McCarthy, Clive Owen, Paul Rudd, Naomi Watts, Jennifer Aniston, Colin Firth şi Robert Downey Jr.

Lungmetrajul „Omul Pasăre sau Virtutea nesperată a ignoranţei/ Birdman”, de Alejandro Gonzales Iñárritu, a primit cele mai multe nominalizări – şapte – la premiile Globul de Aur 2015, în timp ce „12 ani de copilărie/ Boyhood”, de Richard Linklater, şi „The Imitation Game: Jocul codurilor/ The Imitation Game”, de Morten Tyldum, au fost nominalizate la cinci categorii. Anul acesta, lungmetrajul „Birdman”, de Alejandro Gonzales Iñárritu, conduce în topul nominalizărilor la Globurile de Aur, cu şapte, la categoriile „cel mai bun film comedie sau musical”, „cea mai bună coloană sonoră”, „cel mai regizor”, „cel mai bun scenariu”, „cel mai bun actor în rol secundar” (Edward Norton), „cel mai bun actor în rol principal” şi „cea mai bună actriţă în rol secundar” (Emma Stone). În acelaşi timp, „Boyhood”, de Richard Linklater, şi „The Imitation Game”, de Morten Tyldum, au primit câte cinci nominalizări, inclusiv la categoriile dedicate celor mai bune filme.

GLOBURILE DE AUR 2015: George Clooney a câştigat deja premiul

La ediţia din 2015, premiul Globul de Aur pentru întreaga carieră va fi decernat actorului, regizorului şi producătorului George Clooney.

Prezentăm mai jos câteva detalii şi fapte istorice despre gala premiilor Globul de Aur:

Hollywood Foreign Press Association s-a format în 1943, cu scopul de a grupa jurnaliştii străini care activau în SUA, pentru a-i ajuta să facă schimb de idei şi să obţină acces mai uşor la starurile americane, informează Reuters.

În prezent, HFPA are 93 de membri.

Prima gală Globul de Aur a avut loc în 1944, fiind o ceremonie informală, care a avut loc la studiourile 20th Century Fox. Jennifer Jones a primit atunci premiul pentru cea mai bună actriţă, pentru rolul din „The Song of Bernadette”, care a primit şi premiul pentru cel mai bun film, în timp ce Paul Lukas a câştigat premiul pentru cel mai bun actor, pentru interpretarea din „Watch on the Rhine”. Premiile erau prezentate prin înşirarea lor pe un ecran.

În 1945, alături de ceremonia Globul de Aur, HFPA a organizat şi un banchet formal, la Beverly Hills Hotel. „Going My Way” a primit titlul de cel mai bun film, iar Ingrid Bergman şi Alexander Knox au primit premiile pentru interpretare.

Trofeul Globul de Aur a apărut în 1946, când preşedintelui HFPA de atunci, Marina Cisternas, i-a venit ideea unei statuete în forma unui glob auriu încercuit de peliculă cinematografică. Designul statuetei a fost modificat în 2009.

În 1952, HFPA a instituit premiul Cecil B. DeMille, pentru a recompensa „contribuţia extraordinară la dezvoltarea industriei de divertisment”. Primul premiat a fost chiar producătorul şi regizorul Cecil B. DeMille.

În 1955, au început să fie premiate şi producţiile de televiziune. La acea ediţie, premiile pentru cele mai bune producţii de televiziune au fost decernate show-urilor „Lucy & Desi” şi „Davy Crockett”.

Din 1961, gala premiilor Globul de Aur a avut loc anual.

În 1963 a fost introdus conceptul de Miss Globurile de Aur, la ediţia inaugurală acest rol revenindu-le Evei Six şi Donnei Douglas.

Greer Grammer, fiica actorului Kelsey Grammer, a fost desemnată Miss Golden Globe 2015. Anul trecut, Sosie Bacon, fiica actorilor Kevin Bacon şi Kyra Sedgwick, a fost Miss Golden Globe. Printre celelalte fiice de celebrităţi care i-au ajutat pe organizatori să înmâneze premiile, pe scenă, în calitate de Miss Golden Globe, se numără Melanie Griffith – şi, după mulţi ani, fiica ei, Dakota Johnson -, Laura Dern, Joely Fisher, Kathryn Eastwood – una dintre fiicele actorului şi regizorului Clint Eastwood – şi Rumer Willis – fiica actorilor Bruce Willis şi Demi Moore.

În 2007, HFPA a decis să acorde primul premiu pentru cel mai bun lungmetraj animat.

În prezent, HFPA acordă premii în 25 de categorii – 14 pentru producţii cinematografice şi 11 pentru televiziune.

„Zbor deasupra unui cuib de cuci” este singurul lungmetraj din istorie care a câştigat Globul de Aur la toate cele cinci categorii principale – „cel mai bun film”, „cel mai bun actor”, „cea mai bună actriţă”, „cel mai bun regizor”, „cel mai bun scenariu”.

Meryl Streep a câştigat cele mai multe premii Globul de Aur – 8 -, fiind urmată în top de Jack Nicholson (6) şi Francis Ford Coppola, Shirley MacLaine, Rosalind Russell şi Oliver Stone (5).

Rosalind Russell a câştigat toate cele cinci Globuri de Aur pentru care a fost nominalizată, deşi nu a fost niciodată recompensată cu un premiu Oscar.

Marlon Brando a refuzat premiul Globul de Aur, acordat pentru rolul din „Naşul”, în 1973, pentru a protesta faţă de „imperialismul şi rasismul” din SUA. În acelaşi an a refuzat şi premiul Oscar.

O parte din veniturile generate de ceremonie este donată unor fundaţii caritabile din domeniul divertismentului, unor burse de şcolarizare şi unor programe din domeniul cinematografiei şi televiziunii.

DailyBusiness
Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru o noapte în casa lui Tudor Chirilă din Viscri
Spynews
„Mă gândeam la ea, dar te voiam pe tine”. Mario Fresh, mesaj subtil după ce a dat de înțeles că se afla în același loc cu Nadd Hu
Bzi.ro
Andreea Bălan a atras toate privirile în Australia! Ședință foto incendiară făcută de blondină
Fanatik.ro
Stațiunea din România adorată de tineri care se pregătește să renască. Va trece printr-o transformare radicală, iar plaja va fi mai mare
Capital.ro
Taxă nouă pentru șoferii care conduc mașini pe benzină și motorină. Toți proprietarii auto sunt vizați
Playtech.ro
Cum arată acum comisarul Corrado Cattani în „Caracatița”. Michele Placido, de nerecunoscut
DailyBusiness
Explozie a prețurilor la energie. Facturile vor crește dramatic după expirarea plafonării. Trei scenarii posibile!
Adevarul
Cum au fost îmbătați și jefuiți turiști britanici, germani și americani de angajați din cluburi din Centrul Vechi al Capitalei
wowbiz.ro
Noi vouchere de la stat pentru românii cu pensii sub 3.000 de lei. Câți bani ar putea primi?
Spynews
Kate Middleton împlinește astăzi, 9 ianuarie, 43 de ani. Unde își va petrece prințesa de Wales ziua de naștere
Spynews
Stațiunea cu peisaje spectaculoase, care se află la mai puțin de 200 de kilometri de București. Este considerată mai frumoasă decât Poiana Brașov sau Sinaia
Evz.ro
Cutremur în tenisul mondial. Djokovici a fost otrăvit
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Mesajul cutremurător lăsat de tânărul din Tulcea, care și-a pus capăt zilelor la vârsta de doar 18 ani! Ce l-a determinat să recurgă la gestul extrem
Cancan.ro
Doliu în lumea fotbalului românesc! A murit Marius Ciugarin
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie oficială pentru Călin Georgescu. Anunțul a venit direct de la Jandarmerie
StirileBZI
Românii care primesc garantat până la 4.000 de euro pe lună! Care e cel mai căutat domeniu
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Un tată și cele trei fiice ale sale, găsiți fără suflare: "Corpurile erau în zdrenţe. Este o catastrofă"
substantial.ro
Proteste masive la Viena împotriva unui eventual guvern de extremă dreapta
MediaFlux
Se trimit NOI DECIZII de RECALCULARE a PENSIILOR. Anunț de Casa de Pensii: Un MILION de pensionari le PRIMESC în IANUARIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul orașelor unde viața este cea mai scumpă