Monica Macovei a amintit că în luna noiembrie i-a transmis actualului preşedinte Klaus Iohannis o scrisoare în care solicita ca până la sfârşitul anului legea partidelor politice să fie modificată, dar acest lucru nu s-a întâmplat, iar până la sfârşitul lunii februarie legea votului electronic să fie adoptată în Parlament.
„Eu cred în onestitatea preşedintelui, şi dacă între turul I şi II a spus că cu bucurie acceptă aceste lucruri, eu continui să mă bazez pe această afirmaţie şi să o invoc. I-am scris cea de-a doua scrisoare după campanie, după turul doi, şi am vorbit la telefon şi a spus că da, e de acord cu cele două proiecte, cu votul electronic şi cu schimbarea legii partidelor. Eu am văzut că nu s-a mai întâmplat nimic, deci mă uit la rezultate”, a spus Macovei.
Fostul ministru al Justiţiei a fost întrebat cum îşi explică criticile formulate la adresa lui Iohannis în ceea ce priveşte declaraţiile acestuia despre justiţie.
„Da, sunt periculoase, putem spune, sunt de natură să afecteze independenţa justiţiei. Poate că a fost prost sfătuit şi poate că renunţă la aceste lucruri. Un singur lucru am să repet, despre MCV. Obiectivul României nu este să scape de MCV, obiectivul României şi al românilor este să îndeplinească tot ce scrie acolo, să meargă justiţia, să funcţioneze CSM-ul, să se facă curăţenie de exemplu, să aibă un bun management al instanţelor, şi de asemenea, în ceea ce priveşte corupţia DNA să rămână cum e, să nu schimbe nimeni legea. Tot ce scrie în acele condiţionalităţi. Ăsta e interesul românilor, nu MCV-ul în sine. Deocamdată voinţă politică majoritară pentru lupta cu corupţia nu avem, aşa cum scrie în toate rapoartele MCV, şi nu e în interesul românilor să nu existe MCV-ul”, a precizat europarlamentarul.
Citeşte şi MONICA MACOVEI şi-a lansat Asociația M10. Următorul pas: înfiinţarea unui partid politic
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii, că unul din obiectivele majore ale sistmului judiciar trebuie să fie ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).
Şeful statului a mai spus că CSM trebuie să sancţioneze imediat orice atacuri, ingerinţe, derapaje şi imixtiuni în justiţie, indiferent dacă este vorba despre demnitari de cel mai înalt rang sau de exemplu un consilier comunal.
Totodată, Iohannis a propus cooptarea procurorului general în CSAT.