ÎNGRIJORĂTOR. În 2015 se pot produce în medie 15-20 de CUTREMURE de adâncime pe lună

Activitatea seismică din zona Vrancea se va încadra în 2015 în media de 15-20 de cutremure de adâncime pe lună, după un an 2014 caracterizat de o activitate seismică ceva mai intensă, dar în limite normale, conform datelor statistice ale Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP).
Filip Stan
12 ian. 2015, 15:56
ÎNGRIJORĂTOR. În 2015 se pot produce în medie 15-20 de CUTREMURE de adâncime pe lună

„Pe baza statisticilor pot să vă spun cu destul de mare încredere că vom avea cutremure în zona Vrancea în 2015, între 15-20 de cutremure pe lună, cutremure adânci. Pentru cele de suprafață este puțin mai dificil de evaluat pentru că acestea apar mai sporadic și este greu de prezis, dar cu siguranță vor fi și câteva din acestea de suprafață, dar nu consider că vor fi mai mari decât cutremurul înregistrat în luna noiembrie a anului trecut de 5,7 grade pe scara Richter”, a declarat, luni, pentru AGERPRES directorul științific al Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), Mircea Radulian.

În ceea ce privește anul 2014, Radulian a afirmat că acesta a fost caracterizat de o activitate seismică puțin mai mare decât în anii trecuți, dar în limite normale, cu o medie de 18-20 de cutremure pe lună.

„Dacă o comparăm cu anii anteriori, activitatea seismică în 2014 a fost poate puțin mai mare decât în anii trecuți, dar nu în mod deosebit pentru că anii 2010-2012 au fost mai slabi ca activitate. Abia din octombrie 2013 s-a intensificat oarecum activitatea, dar tot în limite normale. În 2014, au fost câteva secvențe, respectiv cutremurul de suprafață de 5,7 grade pe Richter de la Mărășești și care a fost urmat de replici mai mici, dar nu a atras atenția la fel de mult ca seismele din Galați din 2013. Media cutremurelor, după statistica noastră, este de 18 — 20 de cutremure în zona Vrancea și aceasta s-a cam respectat. A fost doar o lună mai slabă, în luna mai, cu cea mai mică activitate. Au fost doar 19 cutremure, dar în toate celelalte luni au fost între 15 și 30 de cutremure”, a explicat directorul INFP.

Acesta consideră că apariția mai multor cutremure într-o zi nu reprezintă un motiv de îngrijorare, însă poate deveni mai alarmant când este depășită o anumită cifră sau când nu sunt cutremure deloc.

VEZI ŞI Lista clădirilor din Bucureşti cu RISC RIDICAT DE PRĂBUŞIRE în caz de CUTREMUR

„Noi privim statistic. De multe ori apar grupate 2 — 3 cutremure pe zi, chiar până la 5. Este o caracteristică a zonei Vrancea, dar nu este un motiv de îngrijorare faptul că apar câteodată grupate, însă media este de unul pe zi. Noi intrăm în alertă dacă, de exemplu, fie sunt foarte multe, peste 5 cutremure, dar nu s-a întâmplat în ultimii ani, ori nu sunt deloc, atunci este o situație mai alarmantă. Este o activitate extrem de complexă, și nu se poate calcula matematic, ci doar statistic. Statistica este bună pentru cutremure mici și moderate, dar dacă ne referim la cutremure mari, lucrurile se complică pentru că nu sunt așa multe. Statistica spune că există o oarecare frecvență dar asta nu înseamnă că nu poate să apară oricând un cutremur mai mare. Începând cu secvența din 2013, de la Galați și continuând cu 2014 și 2015, cred că este o activitate mai activă nu numai în Vrancea, ci și în zona arcul subcarpatic, chiar dacă nu este de mare intensitate. Pământul are perioade, nu este chiar așa de constant, dar ar fi îngrijorător dacă ar fi o creștere permanentă a acestei activități, atunci ar putea fi anumite semne de întrebare”, a explicat Radulian.

În opinia acestuia, cutremurele de adâncime din Vrancea sunt mai periculoase pentru România pentru că sunt mai mari ca magnitudine și mai frecvente decât cele de suprafață.

„Pentru România, cutremurele de adâncime din Vrancea sunt cele mai periculoase din două motive pentru că sunt și cele mai mari ca magnitudine dar sunt și cele mai frecvente, mai sunt câteva zone — zona Făgăraș, zona Dobrogei și Banat — unde se mai întâmplă cutremure mai mari, dar sunt foarte rare. Dacă vrea cineva să facă prognoza pentru anii următori este clar că Vrancea este pe primul loc. Este probabilitatea cea mai mare să se producă probleme”, a spus Mircea Radulian.

Un cutremur cu magnitudinea de 4,1 grade pe scara Richter s-a produs luni, la ora 8,08 (6,08 UTC) în zona seismică Vrancea, județul Vrancea, la o adâncime de 17 kilometri.Localitățile cele mai apropiate de epicentru au fost Râmnicu Sărat (17 kilometri), Focșani (22 kilometri), Mărășești (42 kilometri), Tecuci (48 kilometri) și Buzău (48 kilometri).

De la începutul anului, în zona seismică Vrancea s-au produs 11 cutremure, cel mai mare având magnitudinea de 4,3 grade pe scara Richter.

Anul trecut, cel mai puternic cutremur din România s-a produs în data de 22 noiembrie, în zona Vrancea, și a avut magnitudinea de 5,7 grade pe Richter.

Citeşte şi Şeful seismologilor, predicţie uluitoare pentru 2015: VOM AVEA CUTREMURE de peste 4 în fiecare lună

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Cum poți să scapi de apa la PET, nu o să mai mergi niciodată la Lidl, Kaufland, Auchan, Carrefour sau Mega Image. E ireal ce au început să facă mai mulți români. „Este chiar mai bună decât cea din magazin”
Capital.ro
Marele actor al României s-a stins în noaptea de Înviere. Bobonete: Ce seară ți-ai ales, fix stilul tău!
Playtech.ro
Câți câini sau pisici ai voie să ții într-un apartament. Legea e clară, dar puțini o cunosc
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Imagini cu oameni luați pe sus din sălile de sport pentru a fi înrolați în armata rusă. Sunt vizați în special imigranții
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Stare de alertă în România. Vine viitura
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Cel puțin 148 de persoane și-au pierdut viața în urma unui naufragiu! Ambarcațiunea a luat foc și s-a scufundat
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Zi neagră de doliu. Am pierdut cel mai mare cântăreț: „Sper că râde acum cu vechii săi prieteni, sus în Rai”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Superstiții populare de Paște: Ce se spune că aduce noroc și ce trebuie evitat?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație