Potrivit unui comunicat al Executivului, strategia îşi propune creşterea ocupării în rândul tinerilor şi prelungirea vieţii active a persoanelor în vârstă, reducerea şomajului în rândul tinerilor şi a numărului tinerilor care nu sunt cuprinşi în programe de ocupare, educaţie şi formare; creşterea participării pe piaţa muncii în rândul femeilor şi a persoanelor aparţinând grupurilor vulnerabile.
În domeniul „Educaţie formală, non-formală şi cultură”, strategia doreşte să mobilizeze „instituţiile şi organizaţiile competente guvernamentale şi neguvernamentale în scopul îmbunătăţirii calităţii şi eficienţei educaţiei formale şi non-formale oferite tinerilor”.
În domeniul „Sănătate, sport, recreere”, principala preocupare o constituie îmbunătăţirea educaţiei pentru sănătate, a planificării familiale şi a asistenţei medicale pentru mame şi copii.
„De asemenea, se urmăreşte descurajarea comportamentelor care denotă un stil de viaţă nesănătos, precum fumatul, consumul de fast-food şi de alcool, consumul de substanţe psiho-active şi încurajarea practicării sportului de către tineri”, se arată în comunicatul Guvernului.
Documentul conţine şi măsuri sau direcţii de acţiune aplicabile pentru o serie de grupuri-ţintă: tineri ieşiţi din instituţiile de plasament, tinerii străzii, tinerii fără acces la o locuinţă şi fără perspectiva obţinerii uneia, tinerii romi, tinerii cu nevoi speciale sau victime ale discriminării.