Aflat în turneu în Argentina cu cei cinci membri ai formaţiei sale, aceştia au apărut pe scenă îmbrăcaţi cu tricouri pe care era scris „Îi urâm pe William şi Kate”, cuvinte scrise cu majuscule deasupra şi sub o fotografie de nuntă imprimată pe tricourile lor, a prinţului William, al doilea moştenitor în linie directă la tronul Marii Britanii şi a lui Kate Middleton, cu care William s-a căsătorit anul trecut.
În faţa a 15.000 de admiratori veniţi la concert, duminică seara, la Buenos Aires, Morrissey a repetat, în faţa mulţimii, controversata remarcă : „Cu toţii ştim că Malvinele aparţin Argentinei”. Morrissey a cerut apoi publiculşui să nu îi învinovăţească pe britanicii de rând, pentru că aceştia nu au nici o vină în această dispută, ci „guvernele”, pentru că „acestea sunt cele care decid, fără să-i asculte şi pe oameni, să ţină cont şi de părerile lor”.
Un drapel Union Jack (drapelul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord) a fost ars săptămânile trecute, în semn de protest faţă de pretenţiile Marii Britanii referitoare la teritoriul său de peste mări, în faţa Ambasadei Marii Britanii din Buenos Aires.
Tensiunile au reizbucnit în Argentina cu ocazia sosiri, luna trecută, a prinţului William şi a fratelui său mai mic, prinţul Harry, în Malvine, în cadrul unui exerciţiu militar al Royal Air Force (RAF), de şase săptămâni.
În data de 2 aprilie se vor împlini 30 de ani de la izbucnirea războiului din Malvine, care s-a soldat cu moartea a 649 de soldaţi argentinieni şi a 255 de militari britanici.
Insulele Malvine sunt revendicate de Argentina încă de când şi-a dobândit independenţa, în 1810. În 1982 a izbucnit Războiul Malvinelor, după invadarea acestora de către Argentina şi riposta armatei britanice. Cele două luni de conflicte armate s-au încheiat cu retragerea trupelor argentiniene.
După război, Malvinele şi-au dezvoltat foarte mult industria turismului şi pescuitul, devenind independente economic de Marea Britanie. Cetățenii insulelor sunt cetățeni britanici.