DECIZIA CSM în cazul Maria Grapini: Vom sesiza Parlamentul European

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Tudose, a declarat, joi, că plenul CSM a decis să se sesizeze Parlamentul European cu privire la încălcarea independenței justiției de către Maria Grapini pentru ca cu astfel de declarații în PE să nu mai aibă loc.
Ionela Marcu
15 ian. 2015, 10:25
DECIZIA CSM în cazul Maria Grapini: Vom sesiza Parlamentul European

În urma dezbaterilor, Plenul, cu unanimitate de voturi, a considerat că s-a adus atingere independenței sistemului judiciar, și nu numai, chiar a autorității judecătorești în general. Cu această ocazie, Plenul a găsit necesar să se sesizeze Parlamentul European cu o informare, să fie adusă la cunoștință, în așa fel încât astfel de declarații în PE să nu mai aibă loc. Cred că ține și de noi, CSM, să încercăm educarea politicienilor pe această cale”, a afirmat Tudose.

Judecătorul Horațius Dumbravă a propus ca hotărârea CSM care va fi adoptată în cazul încălcării independenței justiției de către europarlamentarul Maria Grapini prin declarațiile privind dosarul ICA, să fie transmisă Parlamentului European, scrie Agerpres.

El a precizat că, eventual, decizia CSM ar putea fi citită în plenul PE, ca să existe un „contrabalans”.

CSM a decis joi să apere independența justiției în urma declarațiilor făcute de europarlamentarul Maria Grapini privind dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) cu ocazia intervenției din sesiunea plenară a Parlamentului European.

Dacă se ajunge la concluzia și se va vota în favoarea faptului că s-a încălcat independența justiției, pe lângă acel comunicat de presă, care rezolvă sau nu rezolvă, să trimitem PE, în atenția președintelui, hotărârea CSM prin care noi vom decide, (…) cu rugămintea, cât se poate de politicoasă, să o discute fie la nivelul comisiilor sau reprezentanților politici ai PE, sau chiar să citească parte din această hotărâre în PE ca să existe un contrabalans la declarația făcută de europarlamentarul Maria Grapini„, a afirmat Dumbravă.

Potrivit judecătorului, europarlamentarii, ca și parlamentarii români, beneficiază de imunitate pentru declarațiile politice, dar trebuie să se vadă până unde se întinde această imunitate și dacă o astfel de declarație poate fi catalogată drept una politică.

CITEŞTE ŞI IJ: Declaraţiile Mariei Grapini în PE referitoare la dosarul ICA au afectat independenţa justiţiei

Dumbravă a apreciat că se observă din declarațiile europarlamentarului Grapini că există o legătură foarte clară între două procese aflate pe rolul instanțelor.

Ca și cum judecătorii și procurorii ar fi acționat la comandă politică. Ori este clar că nu este adevărat acest lucru. Vorbim deja de o condamnare la acel moment și mai e cel puțin un proces pe rol (…) S-a făcut sau s-a încercat și o influențare negativă a deciziei pe care urma să o ia judecătorul, cel puțin la nivelul aparenței”, a mai spus el.

Anterior, șeful CSM, Marius Tudose, a susținut că se impune să se reacționeze ferm, iar vicepreședintele Consiliului, Bogdan Gabor, a precizat că apare din nou necesitatea instituirii unui instrument mai puternic în exercitarea acestei obligații de apărare a independenței justiției.

„O poziție așa de înaltă nu trebuie să dea posibilitate unei persoane, indiferent ce frustrări ar avea sau indiferent ce opinii personale ar avea, să expună astfel de idei și să transmită astfel de idei în PE. (…) Să faci aprecieri la nivelul anului 2014 de procese politice în România, de faptul că un proces la comandă politică a fost soluționat în șase zile, cred că este foarte grav”, a afirmat Gheorghe Muscalu.

La rândul ei, șefa ÎCCJ, Livia Stanciu, a catalogat declarațiile ca fiind tendențioase și a afirmat că se impune să fie făcută o informare corectă la PE, prin hotărârea pe care CSM o pronunță cu privire la această situație.

Purtătorul de cuvânt al IJ, Tamara Manea, a precizat miercuri pentru că raportul IJ a fost finalizat și că s-a constatat că Maria Grapini prin declarațiile sale a afectat independenta justiției. Raportul urmează a fi dezbătut joi în plenul CSM.

În 28 noiembrie 2014, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat Inspecția Judiciară în vederea efectuării verificărilor necesare ca urmare a afirmațiilor europarlamentarului Maria Grapini privind dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare.

„Ca urmare a afirmațiilor doamnei Grapini Maria, europarlamentar, făcute cu ocazia intervenției din sesiunea plenară a Parlamentului European de la Strasbourg, în cuprinsul căreia a declarat că dorește ‘… să tragă un semnal de alarmă privind suspiciunile… cu privire la existența procesului politic și cu privire la punerea în pericol a libertății presei…”, indicând aspecte procedurale din dosarul denumit ICA, soluționat de către Curtea de Apel București, conducerea CSM (…) a sesizat Inspecția Judiciară în vederea efectuării verificărilor necesare pentru a stabili dacă și în ce măsură a fost adusă atingere independenței și imparțialității judecătorilor și procurorilor implicați în activitatea de soluționare a dosarului menționat, precum și dacă a fost adusă atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său”, se arăta în comunicatul CSM de la acea dată

Spynews
Ce s-a întâmplat în timpul înmormântării lui Andrei Versace. Imagini exclusive
Bzi.ro
Prietenul lui Andrei Versace rupe tăcerea! Se droga craiul de Dorobanți?
Fanatik.ro
Alimentul pe care mulți români îl consumă, fără să știe că provoacă balonare. Ce recomandă medicii pentru ameliorarea acestei situații de disconfort
Capital.ro
Florin Salam e distrus de această veste: A intrat în comă. Medicii nu-i mai dau șanse
Playtech.ro
Când intră pensiile pe card în luna august 2024. Casa de Pensii, precizări importante
DailyBusiness
Este bomba zilei! Rezultate admitere liceu 2024. Topul primelor 15 specializări în București
Adevarul
Ce spun experții despre valul de hate la adresa profesorului îmbrăcat în fustă: „Românii încă prezintă la scară largă prejudecăți” VIDEO
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Prețul enorm cerut la Mamaia pentru o plimbare de 10 minute cu skijetul. Costă mai mult decât un platou de pește la un restaurant de 3 stele
Evz.ro
Laura Lavric ar fi lovit un coleg la o nuntă. Autoritățile anchetează situația
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
INFORMAȚII 💣 Doctorița din Brăila, legături cu MAFIA?! Ar fi avut o relație cu un raket basarabean, pe care l-ar fi... De ce poliția crede că este o „crimă la comandă”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Scene de groază la Paris, chiar înainte de Jocurile Olimpice! O turistă de 25 de ani a fost agresată sexual de cinci indivizi. Ce măsuri au luat autoritățile
Capital.ro
Mașinile interzise. Decizia luată de autorități. Se aplică de azi, 24 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
'Era un psihopat!'- Bunica Dianei, tânăra ucisă cu toporul de soț, mărturisiri șocante
substantial.ro
Părinţii fostului premier italian Matteo Renzi, condamnaţi la peste trei ani de închisoare
MediaFlux
BOMBĂ în SUA! ANUNȚUL făcut de KAMALA HARRIS! LOVITURĂ pentru TRUMP!
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!