„Dacă 2015 a debutat printr-un acrod politic referitor la apărarea noastră ca ţară, un acord mai uşor pentru că aveam deja o strategie foarte clară, vom continua acest lucru printr-un acord legat de infrastructură, cu siguranţă de educaţie şi sănătate, însă aş vrea să folosesc acest moment special pentru a exprima convingerea că România are nevoie şi de un acord politic pentru o strategie pe termen lung legată de cultură„, a spus Victor Ponta, într-un discurs susţinut la Academia Română, cu ocazia manifestărilor legate de Ziua Culturii Naţionale.
Ponta şi-a justificat propunerea prin faptul că eforturile guvernelor succesive de susţinere a culturii au fost eficiente doar parţial din cauza impredictibilităţii acestor acţiuni şi a incapacităţii de a elabora strategii pe termen mediu şi lung.
Prim-ministrul susţine că un acord politic pentru cultură nu ar trebui elaborat de către politicieni, ci doar asumat de către aceştia pentru ca schimbările de strategii să nu survină la fiecare schimbare de guvern. „În istorie, nu în orice moment şi nu de oricine pot fi încheiate asemenea acorduri. Cred că 2015 este un asemenea moment, o asemenea oportunitate (…) Vă asigur de sprijinul Guvernului în ceea ce priveşte punerea la dispoziţie a tuturor resurselor necesare pentru ca Academia Română să pună la dispoziţia societăţii româneşti un asemenea proiect„, a spus Victor Ponta.
Reprezentanţii partidelor politice parlamentare au semnat marţi, la Palatul Cotroceni, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis, Acordul politic naţional privind creşterea finanţării pentru Apărare.
„Vă mulţumesc că aţi înţeles este nevoie de un acord pentru armată (…) Le arătăm militarilor români că-i respectăm. Faptul că toţi cei prezenţi s-au angajat să ajungem la un nivel de 2% din PIB alocat Apărării în 2017, nivel minim pentru următorii 10 ani, arată dorinţa României de a avea predictibilitate”, s-a adresat Iohannis liderilor partidelor.
La două ore după semnarea acordului pentru finanţarea Apărării, premierul Victor Ponta a cerut partidelor să convină asupra proiectelor majore de infrastructură rutieră care urmează să fie realizate în următorul deceniu în România, astfe încât programul de construire de autostrăzi să fie unul coerent, indiferent de guvernele care se vor perinda la putere în viitor. În mod explicit, Ponta vizează autostrada Comarnic-Braşov.