Echipați cu măști de oxigen, din precauție, astronauții au deschis trapa care separă secțiunea americană de cea rusă, miercuri seară, la ora 20:05 GMT, la aproximativ 11 ore după alerta privind scurgerea de amoniac.
„Nu am detectat niciun semn al prezenței amoniacului în aerul stație”, a precizat un reprezentant al NASA. „Echipajul a renunțat la măștile de oxigen și și-a reluat activitatea normală”, a mai adăugat el.
NASA: Echipajul ISS este în siguranţă; scurgerea de amoniac nu este confirmată
Comandantul american al stației orbitale, Butch Wilmore, inginerul de zbor al NASA Terry Virts și astronautul Samantha Cristoforetti, inginer de zbor din partea Agenției Spațiale Europene (ESA), au părăsit modulele americane ale ISS, miercuri, în jurul orei 09:00 GMT și li s-au alăturat celor trei cosmonauți care fac parte din echipajul ISS în modulele de origine rusă.
Mike Suffredini, managerul programului ISS din Houston, a anunțat că această evacuare a fost rezultatul preocupărilor privind scurgerea de amoniac dintr-o instalație de răcire a conductelor cu apă ale stației. „Echipajul nu a fost niciun moment expus vreunui risc”, preciza el.
După ce s-a dat alarma astronauții și-au pus măștile de oxigen, s-au mutat în modulele ruse ale ISS și au închis trapa care le separă de partea americană a stației. Ulterior ei au revenit în partea americană a stației dar au evacuat-o din nou, după o nouă alertă privind creșterea presiunii aerului în modulele americane ale avanpostului orbital.
Testele desfășurate au indicat că aceste alarme au fost false, fiind provocate de niște erori ale computerului de bord, conform administratorului asociat al NASA, Bill Gerstenmaier.
Scurgere de amoniac pe ISS: Echipajul din sectorul american a fost evacuat
Stația Spațială Internațională dispune de un echipaj permanent de 6 astronauți ce sunt înlocuiți la fiecare 6 luni. ISS este un laborator spațial, un proiect la care participă 15 state, coordonat de SUA și Rusia. Începând cu noiembrie 2000, fără întreruperi, ISS a avut echipaj uman la bord.