Valeriu Zgonea: ONG-urile doresc ca legea partidelor să fie discutată în Comisia de Cod Electoral

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat joi că organizaţiile neguvernamentale doresc ca legea finanţării partidelor şi legea partidelor politice să fie discutate cu legile electorale în Comisia de cod electoral, transmite Agerpres.
Filip Stan
15 ian. 2015, 15:06
Valeriu Zgonea: ONG-urile doresc ca legea partidelor să fie discutată în Comisia de Cod Electoral

„Toate organizaţiile doresc să introducem în mandatul acestei comisii (Comisia de cod electoral) dezbaterea cu privire la modificările pentru legea partidelor politice şi pentru legea finanţării partidelor politice. Pentru cele două şi pentru legea administraţiei publice locale suportul de a merge în paralel cu comisia de a ne susţine cu diferite studii, analize, o legătură cu mediul universitar este 100%. Se discută în acest moment dacă pot să ne susţină pe aceleaşi teme şi în zona modificării legii pentru alegerea parlamentarilor şi pentru alegerea preşedintelui României, care au alte termene diferite”, a declarat Zgonea la finalul întâlnirii cu reprezentanţii ONG-urilor pe tema legilor electorale.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a arătat că ONG-urile consideră că formula prin care se stabilesc actorii politici este cea stabilită de legea partidelor politice şi de legea finanţării partidelor politice iar dacă se doreşte o nouă „cultură politică”, nu se poate schimba doar legea electorală.

„Ei spun aşa (ONG-urile – n.r.): formula prin care se stabilesc actorii politici este formula stabilită de legea partidelor politice şi de legea finanţării partidelor politice, dacă vrem să avem o nouă cultură politică, nu putem să schimbăm doar legea electorală pentru că ce poţi să schimbi acolo nişte condiţionalităţi tehnice care sunt rezultate din experienţa alegerilor, un număr mai suplu a numărului de parlamentari, de aleşi locali pe o condiţie legată de participare, de câţi reprezinţi şi câteva chestiuni stabilite de BEC şi de AEP în urma scrutinurilor electorale. Poţi să revii la un vot al primarilor în două tururi, poţi să faci un alt tip de alegeri, tip de scrutin pentru preşedintele consiliului judeţean sau pentru parlamentari pe listă, uninominal, dar esenţa este cum faci o nouă selecţie, cum se stabilesc noile partide politice, cum se finanţează partidele politice în aşa fel încât să vezi circulaţia fondurilor către partidele politice şi cum alegi o nouă clasa politică pe o nouă cultură pentru următorii 10-25 de ani”, a spus Zgonea.

El a afirmat că au fost trei elemente pe care le-au discutat – cine, ce şi cum.

„Am avut o primă întâlnire cu ONG-urile care s-au asociat într-un format „Politică fără bariere” şi care au propus Parlamentului, grupurilor politice parlamentare şi partidelor politice parlamentare un dialog pe teme esenţiale, sunt trei elemente pe care noi le-am discutat – cine, ce şi cum. Cine candidează pentru a fi demnitar în statul român, care este legislaţia prin care se stabilesc partidele politice şi cum se finanţează ele şi cum candidează, adică legile electorale. Eu am explicat că în competenţa Comisiei de cod electoral sunt doar trei legi electorale – legea pentru alegerea administraţiei publice locale, legea pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului şi legea pentru alegerea preşedintelui României”, a arătat Zgonea.

Zgonea a precizat că au stabilit ca pe 28 ianuarie ONG-urile să facă o prezentare la Comisie cu privire la principalele modificări pe care vor să le facă la acest pachet de trei legi.

„Le-am spus că există în interiorul comisiei un suport pentru a introduce şi cele două noi legi în pachetul legilor electorale dar nu avem acest mandat din partea Parlamentului şi le-am cerut să facă un lobby consistent la toate partidele care sunt cu membri în această comisie astfel încât să facem la începutul lunii februarie o modificare dacă ea se doreşte şi are suportul majoritar al membrilor partidelor politice parlamentare”, a punctat Zgonea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a avut joi o întâlnire cu reprezentanţi ai ONG-urilor pe tema elaborării propunerilor legislative privind legile electorale. La întâlnire au participat reprezentanţi ai organizaţiilor care au format grupul „Politica fără Bariere”, din care fac parte Asociaţia E-Civis, Asociaţia Funky Citizens, Asociaţia Mişcarea Civică Miliţia Spirituală, Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki APADOR-CH, Centrul de Asistenţă pentru Organizaţii Neguvernamentale CENTRAS, Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe, Centrul pentru Inovare Publică, Asociaţia România Vie, Centrul pentru Jurnalism Independent, Comunitatea Uniţi Salvăm, Expert Forum, Fundaţia pentru o Societate Deschisă, Grupul pentru Democraţie Participativă – Plenum, Rezistenţa Urbană, Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
S-a aflat ce a făcut Călin Georgescu: Nu mă lăsa să plec. Dezvăluirea momentului
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Coldea a vrut să fure teza de doctorat. Gabriel Oprea confimă dezvăluirile lui Dan Andronic
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Cetățenii sunt obligați să plătească. Decizia se aplică în toată țara
StirileBZI
Ce trebuie să faci după ce deschizi butoiul cu varză murată: Cum procedezi ca „să nu facă floare“!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Companiile de tehnologie se orientează spre energie nucleară pentru centrele de date AI
MediaFlux
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?